Turizam: Inspektori naplatili 3,8 mil. kuna kazni (objavljeno 12.10.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Turizam: Inspektori naplatili 3,8 mil. kuna kazni (objavljeno 12.10.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

U redu je što inspektori provode kontrole jer reda mora biti. Ne smije se dozvoliti da turisti bilo domaći ili strani budu zakinuti,nezadovoljni, a i država treba prihoditi pristojbama i porezom državni proračun i to je jedini način kako stvar može funkcionirati.Ipak kada se radi o inspekcijama i kontrolama opće je mišljenje da su one nedovoljne, a katkada i promašene.Evo odmah primjera.U priobalju postoji stotinjak tisuća objekata koji se mogu ili bi se mogli koristiti u turističke svrhe i svojim prometom što kroz plačanje PDV-a,što kroz poreski sustav, boravišene takse i sl. punili državni proračun.
Problem je međutim što se svi ti objekti ne mogu trenutno koristiti u poslovne svrhe budući ih u tome spriječavaju trenutni zakonski propisi.
Naime da bi dobili dozvolu obavljanja djelatnosti vlasnik se treba obratiti županijskom uredu za gospodarstvo koje je pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva. Ono pak može izdati dozvolu za obavljanje djelatnosti samo u onim objektima koji imaju građevinsku i uporabnu dozvolu koje pak izdaju županijski uredi pod ingerencijom Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva.
Prema nekim procjenama u priobalju od spomenutih stotinjak tisuća objekata građevinsku i uporabnu dozvolu ima možda 20% objekata,a ostali ukoliko žele privređivati moraju raditi na crno.
Procedura legalizacije postojećih objekata određena je uredbom MZOPU-a u ožujku 2004 i trebala je završiti do kraja ove godine.
Situacija je pak takva da zbog nedovoljnog broja izvršitelja u županijskim uredima nije moguće odraditi predviđenu administrativnu proceduru,a time jasno nije moguće ishoditi niti dozvolu obavljanja djelatnosti. Pitanje je dakle što zapravo rade ti inspektori i zašto je uvijek lakše kažnjavati nego li stvari pokrenuti na zakonit način.

New Report

Close