Da, kao što rekoh, izvještaj već standarno loš….
[/quote]
ja se ne bih složio s tobom ….
[/quote]
OK….ali to i dalje neće izbrisat minus iz bilance. Mogu imat i 30% više prihoda u sljedećem kvartalu, ali im marže i uvjeti na tržištu ne omogućuju stvaranje dobiti i to je činjenica.
ovo oko marži i uvjeta na tržištu ostaje vrlo otvoreno pitanje za diskusiju , jer se mijenja situacija u građevini, počelo se otvarati tržište, tako da ne vjerujem da će marže ostati male ,dapače moguće je njihovo ( i to znatno) povećanje , a što se tiče uvjeta , vraća se razdoblje potražnje , tako da je već počelo sa novim poslovima u zadnje vrijeme , a tek se očekuju novi ( vrlo realno, a tehnika d.d. također ima jedan svoj dugogodišnji renome u građ. svijetu , tako da s optimizmom očekujem za ovu firmu naredno razdoblje ) .
…nego,fi je u 2.planu uz ovaj članak u Poslovnom :
….. “Spomenuti strani investitori, kojima se pridružilo desetak iznimno jakih hrvatskih tvrtki, poputKončara, Tehnike, Dalekovoda, ali i Allianza i Zagrebačke banke, na Krku planiraju realizirati čak sedam različitih projekata.”…….
Otok Krk postaje energetsko središte vrijedno 4,7 milijarde eura koji će zaposliti 1.800 ljudi?
S obzirom da je riječ o uvijek lošijem 1. tromjesečju za građevinare te da se drustvo nalazilo u blokadi tijekom manjeg dijela istog imamo zapravo jedno pozitivno izvjesce.
prije nego se donesu neki finalni zaključci, usporedite malo prihode 2015/16 , te gubitke 2015/16.
Da, kao što rekoh, izvještaj već standarno loš….
[/quote]
1.KV/2014 => minus od 8.300.000 kn | cijena na 30.4.2014 => 355 kn | godina 2014 => plus 1.300.000
1.KV/2015 => minus od 8.900.000 kn | cijena na 30.4.2015 => 407 kn | godina 2015 => plus od 490.000
1.KV/2016 => minus od 7.980.000 kn | cijena na 28.4.2016 => 271 kn | godina 2016 =>
Prvi kvartal je tradicionalno negativan, za to postoje realni razlozi, tko ih razumije – razumije, tko ne shvaća – nikad ni neće shvatiti. Dionica se kupuje radi budućnosti (pogledati ugovorene poslove i opću optimističnu klimu), a ne prošlosti (iako je i ova prošlost bolja nego prethodnih godina). No svatko nek si tumači brojke i slova kako mu odgovara…
kolega stardust stječem dojam da se silite biti pesimista u situaciji pri rastu razloga za optimizam
thnk posluje na +0 godinama bez stanogradnje.
koliko ja vidim oko sebe gradi se više u stanogradnji,pričekajmo statistiku….
[/quote]
5,5 milkn prihod od prodaje stanova u 1q 2016 a u cijeloj 2015 10,5 milkn
na godišnjoj razini to je povećanje za >100%
meni je to jasan dokaz,dodatno očekujem i poboljšanje tog pokazatelja kroz sljedeće kvartale.
rast prihoda od 8%uz istovremeno smanjenje gubitka a pri činjenici da je prošlih dana sklopnjeno više poslova što najavjuje nastavak trenda rasta prihoda u budućnosti.
sve to u čekanju one glavne stvari a to suEU fondovi i poslova u desecima mlrd kn daje mi razloga za optimizam.
u 1q došlo je i do dodatnog razduživanja od >60 milkn(9% duga)
za mene je gore navedeno dovoljno da vidim svjetlo na kraju tunela i da držim da je nakon ovog izvješća još izglednije da će se strpljivi i optimist naplatiti ovdje.
koliko bi to moglo biti i na koji rok biti time will tell.
moguća su svakakva iznenađenja,spominjalo se nedavno ovdje i moguće preuzimanje.
ako postoji zainteresirani kupac odgodom će izgledno propustiti priliku pa…
meni je najvažnije da su mi izgledi za zaradu veliki a veličina i rok zarade sekundarno.
valuacija imovine i bez ostalog je iznimno niska pa je kao takva relativno jaki “osigurač” od potencijalno negativnog scenarija ali istovremeno pruža mogućnost vrlo pozitivnog scenarija.
mogu i znam čekati i godinama ako treba pa ne znači da je svakog ovo dobra prilika.
i od dobre ima potencijalno bolja prilika pa…
Ne bih rekao da sam pesimist. Naravno svi mi imamo drugačiji pogled na stvari što je normalno. Uvažavam svačije mišljenje. Iskreno situacija me podsjeća na brodare prije 2-3 godine kad su svi analitičari prognozirali oporavak sektora u 2015-oj pa na dalje…
Ne bih rekao da sam pesimist. Naravno svi mi imamo drugačiji pogled na stvari što je normalno. Uvažavam svačije mišljenje. Iskreno situacija me podsjeća na brodare prije 2-3 godine kad su svi analitičari prognozirali oporavak sektora u 2015-oj pa na dalje…
mene pak ovo podsjeća na turistički sektor kada su se svi silili držati oči zatvorene pred”brutalno” podcjenjenom imovinom i kada su govorili da to nije važno,ima i važnijih stvari slažem se ali
te važnije stvari se počinju nazirati i na građevini.
možda griješim nebi bilo…
mogući potencijal rasta je velik pogotovo za one koji uđu na početku tog rasta tako nas iskustvo uči.
sa vremenskim odmakom svi ćemo biti generali kao i uvijek.
koliko THNK ima jos zaliha u stanovima kad iste negradi vec 3 godine
ne radi se više o značajnoj stavci a čini mi se da su se kroz godine ti stanovi revalorizirani.
možda je i to jedan od razloga pojačanoj prodaji u prvom kvartalu.
prije nekog vremena sam ovdje na temi sugerirao snižavanje cijene do prodaje da se već jednom skine mistifikacija navodno velikog problema neprodanih stanova a praktično se ne radi o značajnoj stavci.
nepotrebna atmosfera navodnih kostura iz ormara što je vrlo negativno utjecala na cijenu dionice.
a opet možda je nekome baš to odgovaralo,trebalo…
kako stvari sada stoje ide se u smjeru rješavanja.
mogla bi u 2016 biti večina toga rješena.
dali to znači da više to nekome ne odgovara,ne treba?
i zašto više ne?
dali je sazrijelo vrijeme za nešto?
i što bi to moglo biti?
vrijedno razmišljanja,razmatranja ili ipak ne?
time will tell
otvaraju i švedsku, bravo za tehniku !
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/OfUai53ZpwIbFneZWhqmVg==.pdf