Tehnixu nagrada za inovaciju

Naslovnica Forum Komentari članaka Tehnixu nagrada za inovaciju

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Kako je u Petrokemiji u Kutini zatišje, bojim se zatišje pred buru, pa nemam što komentirati, evo me opet ali sada u novom fahu u otpadu i oko otpada.
No prije no što komentiram novo tehnološko rješenje iz Tehnixa, moran nešto reći o
našem novom zakonu o gospodarenju otpadom.
Krasno napisan zakon u kjem je sve propisano; što trebamo raditi i koje su kazne ako to ne činimo. A dalje ni slova ni naznake. Prpisali smo primarnu selekciju na mjestu stvaranja otpada, govorimo o sekundarnoj selekciji na zelenim otocima i prihvatnim dvorištima, puna su nam usta reciklažnih dvorišta, u u njima se ništa ne reciklira, tek eventualno manje ili više sortira, preša i deklasira u sekundarne sirovine. I zamislite umjesto da građanin svojim angažmanom u primarnoj i sekundarnoj selekciji to osjeti kroz eventualno nižu cijenu usluge, a društva za komunalno gospodarstvo ostvare neki profit od “pustog sortiranja i prešanja, trošak raste jer umjesto da sekundarne sirovine donesu prihod, one su trošak, jer u tom prostoru funkcioniraju monopoli, a zakon nije odredio niti pravila igre, a kamoli definirao koncesionare, njihovu zadaću i njihove obveze.
I onada dođe Đuro i njegovo postrojenje MBO-T. Pa zamislite i to ne ide u ovoj ljepoj našoj ili kako često u svojim komentarima znam naglasiti lijepoj njihovoj pa ma tko oni bili. A nije to nešto što je tako revolucionarno. Tek postrojenje vrhunskog hardware-a u svijetu zalazećeh software-a, priznajem i ja sam za njega prije nego za ono o čemu govori novi hrvatski zakon o gospodarenju otpadom. I odmah na početku, ja sam eurofil, ali nisam ovca. Ne mogu prihvatiti da novim zakonskim odredbama ” debeloj guski vrat mažemo”. Pa svijet odavno , a europa u zadnjih pet godina intenzivno radi na zamjeni postojećih sustava novim naprednim tehnologijama. I sve bi bilo super, da po Europi ne rade tvornice kanti, preša za otpad, sita, šredera, elevatora sortirnica i koječega. I zato vi zadnje ulazeći, morate to kupiti i stalno kaskati, kao i nedavno kad je u telefoniji analogni signal zamjenjen digitalnim, a prvi sateliti napredne namjene u tom području odavno su već pali u područje tihog oceana.
I da ne zaboravimo Đuru, nemože on u ljepoj našoj naprijed, jer to je domaći proizvod i u direktnom je sukobu sa europskim hardverima kojima je ovo tržište obečano. no možda kao narod, ali prije svega kao stručna javnost i
“prosvjetlimo” pa barem jednog Đuru ugradimo i na hrvatskom tlu. Jer bez obzira na zalazeći software, dobro izabran hardware u Đurinim MBO-T daje prostor da se i stari deponirani otpad ” iskopa i preradi u korisne sekundarne sirovine i gorivi materijal RDF. A to je jako puno, jer to znaći totalnu obradu praktički bez ostatka i potpuno ruši koncept regionalnig centara za gospodarenje otpadom.
I tu ponovo nastaje problem Đure, jer potpuno ruši toliko najavljivan i hvaljen sustav regionalnih centara za gospodarenje otpadom.
A prava suštinska valorizacija otpada kao profita a ne troška krije se u stvarnoj i totalnoj oporabi otpada u čistu energiju bez ostatka ( u svijetu, a u zadnje vrijeme i u staroj Europi, poznati priznati i radno aktivni procesi
( katalitička depolimerizacija, plazma sustavi, pirolitički procesi i sl.) kao priznati ili kao pilot postrojenja.
I možda nekome “prosvjetli” da otpad nije trošak već da je to dobar busines, da ga mnogi već aktivno živa pa zašto onda nebi i mi.
A dok to u ovoj lijepoj našoj ne postane stvarnost i Đuro je nešto najbolje što nam se u ovim uvjetima dogodilo. U uvijek je nadogradiv i nije za ropotarnicu kad i nove tehnologije uspiju doći u Hrvatsku.
Zato bravo za Đuru , njegov Tehnix i njegov pogon MBO-T.

Čuj, dida1848, pa ti si iskreno pametan čovjek..svaka čast na članku..!

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Hala lijepo.
Samo sam neke svoje impresije htio odaslati i podijeliti sa drugima.
Mala digresija ” dida 1949.”
Ako ulovim malo vremena i dem na stranicu o Petrokemiji. Idem malo u bitku sa vjetrenjačama.
pozdrav

New Report

Close