Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Stojić: Proračunski deficit ove godine neće biti 2,8 nego čak 4,3% (objavljeno 02.03.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Stojić: Proračunski deficit ove godine neće biti 2,8 nego čak 4,3% (objavljeno 02.03.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Vrlo argumentirano, možda previše kritički. Proračun Republike Hrvatske za 2007. godinu pretpostavlja udio proračunskog deficita u BDP-u 2.8% i udio vanjskog duga u BDP-u 85%. Voditelj odjela ekonomskih istraživanja Hypo-Alpe-Adria banke predviđa udio proračunskog deficita u BDP-u 4.3% i udio vanjskog duga u BDP-u 88.4%. Moja su očekivanja udio proračunskog deficita u BDP-u 3.3% i udio vanjskog duga u BDP-u 87.6%. Na žalost, nisam vidio niti jedan ekonometrijski model niti jasnu operativnu strategiju Vlade da bih mogao suditi o ovako osjetljivim temama sa zadovoljavajućom pouzdanosti.

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

Ekonometrijski modeli se inače ne daju u dnevne novine, a modeli HNB, Min. Financija i Min. Gosp. bi imali malo koristi javnosti. Ekonomski instituti vjerojatno mogu dobiti te modele na zahtjev a i sami vjerojatno imaju svoje. Bankarske kuce isto imaju svoje modele i zbog “poslovnih razloga” ih ne daju u javnost. Probaj zatražiti od HNB model pa podjeli sa nama ovdje. [smiley11] Htio bi ih sam vidjeti.
Bank of England primjerica ima ekonometrijski model ekonomije dostupan na svom websiteu.
Što se tiče operativne strategije do bi dakako moglo i moralo biti više dostupno javnosti. Na stranicama Min. financija je teško pronaći i osnovne informacije o državnim obveznicama kamoli ekonometrijske izračune deficita i vrijednosti ekon. pretpostavki uzete u izračunu.

I love argument, I love debate. I don't expect anyone just to sit there and agree with me, that's not their job. Margaret Thatcher

New Report

Close