Slučaj Ina-Mol: Za Mađare to više nije pitanje poslovnih nesuglasica

Naslovnica Forum Komentari članaka Slučaj Ina-Mol: Za Mađare to više nije pitanje poslovnih nesuglasica

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nemamo para za kupiti dionice INE [emo_plazi]

i ne treba nam,
nismo je ni dosad imali,
a novi, odnosno taj koji će uć,
vlada će mu prodat taj 1%,
tako da se ima opet s kime bosti…

http://www.youtube.com/watch?v=0TgrHXa2kE0

Još jedan od problema lošeg posla, da ne kažem političkog diletantizma iz bliske prošlosti. A sada vi “plavi Hrvati” jednom običnom Hrvatu objasnite, kako se ponaša dio vaše “neprežaljene” Ugarska.
I moram reći da sam zadovoljan da su Mađari tako reagirali na najvišem državnom nivou. Jer sad će se konačno oglasiti svi u Hrvatskoj, od “velikih hrvatskih političara” do “velikih hrvatskih stručnjaka”.
“Veliki” stručnjak za ova pitanja ( pa konačno bio je jedno vrijeme i direktor INE i dugogodišnji član NO i u inkriminiranim vremenima ) g. Štern “laprda” dfa je to gospodarsko pitanje, a to je isključivo i prije svega danas političko pitanje od prvorazrednog značaja.
I g.Jurčić, s kojim se zamislite po ocjeni navedenog potpuno slažem, kao dežurni kritičar svega i svačega, a bio je jedno vrijeme i dopredsjednik vlade i ministar gospodarstva i jedan od sudionika ove sage o INA-i.
Ako i ovaj puta vlada i državni vrh ne odgovori primjereno na postupak Mađarske
vlasti, onda stvarno više ne zaslužuju ne samo povjerenje nego i poštovanje hrvatskih građana.
A ako želimo biti dosljedni, kao što to “pokušavamo” biti u zadnjim nastupima prema EU, odgovor mora biti jasan i nedvosmislen.
Mađarima treba jasno, nedvosmislenim političkim postupcima, ukazati da smo ozbiljna zemlja EU, da sada jesmo u problemima ali ne prihvaćamo nikakvu “bjelosvjetsku politiku”, kao ni majorizaciju pa bili to i prvi susjedi i do sadašnji “prijatelji”.
Postupak je vrlo jednostavan i uobičajen u ovakovoj situzaciji. To je povlačenje na nekoliko dana hrvatskog veleposlanika iz Mađarske na “konzultacije”, otkazivanje svih već dogovorenih političkih i gospodarskih susreta na državnoj razini na neodređeno vrijeme, i povećani nadzor ulaza i prolaza mađarskih građana i roba u i kroz Hrvatsku.
O istom odmah obavjestiti najviše institucije EU i najviše vlasti prijateljskih nam zemalja u EU i van njih.
U tom dijelu vjerodostojnost bi trebalo potkrijepiti pokretanjem na jednoj strani političkih i paralelno gospodarskih aktivnosti vezanih za cijeli postupak od dogovora o izboru MOL-a kao strateškog partnera, prodaji MOL-u paketa dionica INE, prodaji”predaji” upravljačkih prava pa sve do zadnjih početnih razgovora INA-MOL, naravno sa svim svima nam znanim imenima i prezimenima vodećih političara, i “velikih” stručnjaka, koji sada sa velikim zaradama i otpremninama glume “nevine”.
E baš me zanima, imaju li g. Milanović, a i g. Josipović (….) jednom preuzeti odgovornost i stvarno zaštititi ovu državu i nas njene građane.
Ako to ne učine, a to im nalaže Hrvatski Ustav, onda ih ovaj narod treba optužiti i suditi im za veleizdaju.

ono što meni nije jasno je: što bismo dobili da se ina vrati u “naše” vlasništvo?!

gdje su ti “domaći” menadžeri sposobni voditi naftnu tvrtku na regionalnom ili globalnom tržištu? tko bi je vodio, štern, jagušt, hns-ovi pizza-majstori, sdp-ovi profesionalni neznalice?

ako su oni tako dobri, zašto je ina uopće došla u situaciju da se prodaje na rubu bankrota?

i gdje je primjer ijedne jedine tvrtke koju uspješno vode politikanti, od početaka hrvatskog neokomunizma u 90-im, osim državnih monopolista koji profit ostvaruju isključivo neograničenim nabijanjam cijena?

zašto bi bilo dobro da ijednu tvrtku u hrvatskoj vode politikanti kad znamo da to dovodi ili do enormnih gubitaka ili do enormnog nabijanja cijena koje onda ruše standard ama baš svakomu?

ima li ikakve mrvice logike i argumenata u ideji da se država petlja ne u inu nego u bilo koju privrednu tvrtku?

Ovi Mađari mi se nisu svidjeli od samog početka i misli m da nisu pošteno pristupili poslu ali ovo je ipak nakraju svega dokaz da krpa zakrpu nađe.

New Report

Close