Savjeti za kresanje vašeg proračuna tijekom razdoblja stezanja gospodarstva

Naslovnica Forum Komentari članaka Savjeti za kresanje vašeg proračuna tijekom razdoblja stezanja gospodarstva

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Odlično!

Molim te da napišeš jedan člank o tome koje proizvode koristiti. Umjesto Milke jedite Dorinu, Mikado…, umjesto ariela ili persila koristite fax…. provjeriti u trgovačkom lancu odakle je proizvođač; mlijeka, jogurta, zubne paste… tako ćete sačuvati tuđa ali i svoja radna mjesta…

Nastavak prethodnog članka.
9. KANTE ZA SMEĆE: Usvojili ste navike higijene? Zaboravite! Ima toliko puno boca u kantama za smeće pa samo navali…

Kada vidim članak ovakvog ili sličnog naslova, uvijek se ponadam da ću doznati nešto što već ne znam ili ne primjenjujem, pa popraviti svoju financijsku sliku, no do sada nisam još naišao na ništa novog ili primjenjivog:
1. Nemam kablovsku, tiskovinu ne kupujem (izuzev ponekad knjiga obrazovnog karaktera). koristim internet.
2. Sve što mogu dobiti na recept i tražim. Izuzetno rijetko kupujem u malim trgovinama, a pažljivo pratim i u koji trgovački lanac ću otići, pa i s obzirom na ono što moram kupiti, jer su neki jeftiniji u jednom, a drugi u drugom.
3. Mobilni telefon redovno nadoplaćujem jer mi je istekne vrijeme valjanosti bona, ne iznos na njemu, internet koristim u najpovoljnijoj varijanti za svoje potrebe.
4. Kavice, bistroi, restorani… vidim to ponekad na TV.
5. Kupujem uglavnom odjeću koja može u mašinu (naravno kod kuće), a usluge kemijske sam koristio zadnji put pred cca 2 godine. Varteks je kvalitetan, ali od njih imam samo jedan kaput, iz boljih vremena, a i tada je bio na akciji. I to mi je preskupo, kakva dizajnerska odjeća.
6. Da, ljeti moram rashlađivati svoju sobu (zapravo našu, jer i djeca spavaju s nama), inače bismo spavali na +30, i vlagom od oko 80%. Zimi mi ne pada na pamet smanjivati grijanje uz malu djecu, jer je uz njihovo otkrivanje, i 21 stupanj je dovoljno hladno. Da isključim grijanje noću, temperatura bi pala na 12-15 stupnjeva (provjereno kada sam imao neadekvatno grijanje, ne kada je bilo isključeno). Da, izolacija nije najbolja, no investicija u njeno poboljšanje za sada nije prihvatljiva iz više razloga.
7. Pretprošle godine nisam podnio poreznu prijavu, jer bih zaradio cca 50 kn, ali bih platio benzin, parking i vjerojatno izostao dio dana s posla, pa nije bilo računice. Za prošlu godinu jesam, jer sam zadovoljno trljao ruke zbog 300 kuna zarade.
8. Uz svoje dugogodišnje ponašanje, gore opisano, nadam se da neću dugo biti u deficitu. Investiranje u dionice mi se dosada isplatilo, bez obzira što sadašnja slika burze ne obećava na kraće staze (na duže upravo suprotno). Novac iz burze smatram zarađenim/izgubljenim tek kada dionice unovčim. Stegnuti remen? Htio bih, ali baš i nema više rupa na njemu…

Savjet broj 10: Kada vec morate u kafic, umjesto 3 male pive (koja svaka kosta cca 12kn) radije popijte 2 velike od 14kn. Na taj nacin mozete ustedjeti priblizno 22%.

Uredni ljudi su samo lijeni traziti stvari!

New Report

Close