1. Plin nikako nemoze biti jeftiniji za PTKM, ne zavaravajte se.
Ono sto nitko nije skuzio jest da je mozda INA imala izmaklu dobit, i da je masno zaradjivala na vlastitim izvorima plina iz platformi.
No taj izvor ostaje u INI, a PTKM i ostali u konzorciju ce taj isti plin kupovati od INE jer GA ONI NE PROIZVODE.
koliko sam ja skuzio, ispravite me,
1.INa ce prodavati ptkm i ostalima plin iz vlastitih izvora po X cijeni (neka bude kao i do sada); ali ta dobit (po domacim izvorima) ide u INU a ne u PTKM
2. Drugi dio plina ide preko Rusije kojemu je trzisna cijena
PTKM ce i dalje imati nisku cijenu to sigurno jer trosi onda kada nitko drugi ne trosi (recimo ovo razdoblje).
Svima bi trebala pasati trzisna cijena plina i gnojiva i do toga ce doci samo je pitanje sto do tada.
Jer sada efektivno svi porezni obveznici subvenicioniraju nizu cijenu plina PTKM a ne samo seljaci koji koriste jeftinije gnojivo.
Ispravite me ako grijesim.
Ja neznam zasto se PTKM gurao u ovu pricu sa plinom, njemu je samo da ceka i da dobije trzisne cijene plina i gnojiva.
Jedino mi pada na pamet da ovako unutra moze utjecati na nizu cijenu plina prema sebi dok se stvari ne rijese.
Inace drago mi je sto se pocelo lijepo raspravljati
…
Ja neznam zasto se PTKM gurao u ovu pricu sa plinom, njemu je samo da ceka i da dobije trzisne cijene plina i gnojiva.
Jedino mi pada na pamet da ovako unutra moze utjecati na nizu cijenu plina prema sebi dok se stvari ne rijese.
Inace drago mi je sto se pocelo lijepo raspravljati
Mislim da se ptkm gura u priču o plinu ne radi profita od prodaje plina nego da sebi osigura dovoljne količine plina tako da ih kojekakve plinske krize ne ometaju u proizvodnji. Pa njihova proizvodnja ovisi o plinu i normalno je da žele imati kontrolu nad istim.
Radošević odlazi iz Plinacroa, nema povećanja cijene plina
Business.hr/Hina
03.06.2009 08:00
Branko Radošević uskoro više neće biti na čelu Plinacroa, doznaje se danas iz izvora bliskih hrvatskoj Vladi iz kojih su odbacili i navode iz jednog tjednika da će izdvajanje plinskog businessa iz Ine dovesti do povećanja cijene plina.
Iako Radoševiću priznaju iskorak u plinofikaciji Hrvatske, iz vladinih mu krugova zamjeraju nekoliko stvari, primjerice određeni zastoj u izgradnji plinovoda Bosiljevo-Split, probleme u osnivanju hrvatske kompanije koja bi imala 25 posto udjela u konzorciju Adria LNG, itd.
Neslužbeno se doznaje da se Radoševiću zamjera što vezano za povećanje kapaciteta plinovoda Bosiljevo-Split kako bi se jednog dana taj plinovod mogao priključiti na planirani TAP (Trans Adriatic Pipeline) nije spomenuo da na takvo što, prema ugovoru s Europskm investicijskom bankom, suglasnost treba dati i ta banka. Tako je taj projekt trenutno u svojevrsnoj pat poziciji, kažu izvori bliski Vladi koji ne isključuju mogućnost da umjesto smjene Radošević sam podnese ostavku na mjesto predsjednika uprave Plinacroa.
Isti izvori Radoševiću zamjeraju i što je nakon okvirnog dogovora oko kredita za kupnju skladišta Okoli došao i s prijedlogom kraćeg roka otplate i puno većom kamatnom stopom. To bi, objašnjavaju, značilo i zahtjev za povećanjem tarifa za transport plina.
Neslužbeno se doznaje da se zamjerke odnose i na osnivanje hrvatske kompanije koja bi imala 25 posto udjela u konzorciju Adria LNG. Rok Ini, Plinacrou i HEP-u da završe pregovore oko osnivanja te kompanije bio je kraj svibnja, ali to još nije učinjeno, kažu Vladini izvori koji se nadaju da bi ta kompanija mogla biti formirana u iduća dva, tri tjedna.
Očekuju također da bi do konca lipnja mogli biti završeni i pregovori o izdvajanju iz Ine trading kompanije koja će baviti uvozom i opskrbom hrvatskog tržišta prirodnim plinom.
Tu će trading kompaniju, kako se doznaje, otkupiti država, a onda će ona prodavati udjele i to tvrtkama za koje procijeni da su zainteresirane.
Vladini izvori odbacili su pisanje tjednika "Nacional" i optužbe da će hrvatski potrošači plaćati puno skuplji plin od ostalih zemalja i da će trading kompanija koja će kupovati od Ine plin iz domaćih izvora za njega plaćati puno veću cijenu, odnosno cijenu uvoznog ruskog plina.
Direktive EU su vrlo jasne, Hrvatska do konca 2011. mora uvesti tržišne principe na to tržište, poručuju vladini krugovi.
Kako se doznaje, s mađarskim MOL-om dogovoreno je formula po kojoj bi cijena Ininog plina iz domaćih izvora bila niža od cijene koja će se plaćati za ruski plin.
Isto tako važna je i rudarska renta koja je u Hrvatskoj trenutno 2,6 posto, a kako bude rasla cijena Ininog plina prema trading kompaniji razrađuje se formula i za rast rente do 10 posto, objašnjavaju u vladinim krugovima.
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=7267fc19-980f-4fd4-af6a-c6fdc1b6df1a
Najbolje ponude [ PTKM-R-A ] Kupnja Cijena
133 156,05
500 156,00
65 155,15
100 155,10
89 155,00
57 154,00
277 153,77
150 152,52
100 152,00
40 151,78
Cijena Prodaja
158,00 9
160,00 510
162,00 201
163,00 100
165,99 70
166,25 61
166,50 100
166,99 20
167,00 1252
167,48 100
Kako je ovo krenulo, danas ćemo u negativnu blokadu već smo – preko5%… [bye] [bye]
Jel N.B. još uvijek unutra?
Evo novih vijesti
rast cijena gnojiva podupire snažna potražnja za rižom……..
Eto naznake da je projekcija PTKM u zapisima bila ispravna….
Neviđeno šišanje danas!
Najbolje ponude [ PTKM-R-A ] Kupnja Cijena
41 148,00
200 145,50
73 145,00
121 140,00
20 135,14
100 135,13
235 135,11
300 135,00
37 131,65
295 125,16
Cijena Prodaja
149,00 50
149,90 100
150,00 10
151,00 1042
153,99 55
154,95 80
154,96 100
154,97 130
158,99 100
159,00 150
E, da je bilo pameti prodati dalekovod u ponedjeljak.. [bye] [cry]
Nije to ništ neobično. Netko je danas spomenul "burek-tradere". To je to. Ukazalo im se malo dobiti pa kad jedan proda za njim odmah ide onaj koji još hoće zalovit za burek s mesom, da ga ne dopadne onaj sa sirom [proud] A bureka sve manje……
Auu, blokada i kupnja se totalno povukla. Vidi se nalog od 107 kn.
Moze netko dati kolicinu kupnja/prodaja?
Al’ ajd dobro, bar ce biti jeftinog dokupa prije nego opet krene gore.
Nije to ništ neobično. Netko je danas spomenul "burek-tradere". To je to. Ukazalo im se malo dobiti pa kad jedan proda za njim odmah ide onaj koji još hoće zalovit za burek s mesom, da ga ne dopadne onaj sa sirom [proud] A bureka sve manje……
1.5 mil prometa.tesko da je to samo ekipa sa foruma
osim toga,i ostale dionice su u engativnoj blokadi,sto ce reci da je sve ovo danas samo dobar teamplay
Tja. uletio u dokup po 169, mogao sam si mislit što će fondovi ušljakat, ali nije bitno bio sam smiren i kad je bila 58, kupovat će to od mene dečki na preko 200, a ja mogu čekat koliko je god potrebno, velika pusa fondovima [kiss]
Obavijest sa burze.Ne sviđa mi se kad fond manager mirovinca u kojeg se uzdajemo prodaje dionice.
Petrokemija d.d. – otpuštanje dionica
Društvo Petrokemija d.d. dostavilo je obavijest da je osoba koja raspolaže povlaštenim informacijama o izdavatelju, gosp. Goran Kralj, član Nadzornog odbora, dana 2.6.2009. godine otpustio 909 dionica Petrokemije d.d. te više nema dionice u vlasništvu.