Psihologija tržišta

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Psihologija tržišta

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Povučen postojanjem tema kao što su fundamentalna i tehnička analiza, moje duboko uvjerenje je da nam fali najvažnija komponenta našeg (a i drugih) tržišta.
Raspoloženje ulagača te njihova spremnost na rizik, znanje, neiskustvo, po mom skromnom mišljenju kudikamo više utiču na trenutne razine cijena nego drugi elementi ulaganja.

Da li to pokazuje koliko je naše tržište zrelo ili sve spada u manipulacije i špekulacije (namjerne ili nenamjerne) na tržištu, pokazuje nam vrijeme iz dana u dan.

Volio bih kada bi ova tema bila s vremenom fiksirana jer znam da mnogi ovdje imaju što za reći…[smiley2]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

U potpunosti podržavam uvođenje,čak i fiksiranje.I sam sam predlagao ovakvu temu pod nazivom PA-psihološka analiza[smiley2]

Molim Vas da ne ocjenjujete moje glupe komentare jer bi ja sam sebi dao nulu da mogu

Uzmimo slučaj kad banke određuju listu za margin kredite. Svaka ima svoju i prilično se razlikuju.
Onda još na to svaki dan određuju koje se dionice sa te liste taj dan ne mogu kupovati.
Zar to nije svojevrsno djelovanje na tržište onako kako njima odgovara.
Dobro, oni to rade radi smanjivanja rizika za banku, ali ima u tome i djelovanja u svrhu “pomoći” njihovim fondovima.
Npr., kažu, danas se nemože kupiti ta i ta dionica, automatski je ponuda na kupnji za nju manja, neki je sudionici tržišta i prodaju baš zato, a njihovi fondovi lijepo u miru taj dan navale na nju.
Znači umjetno djelovanje na ponudu i potražnju što navodi ostale sudionike tj. male ulagače na drugačije razmišljanje a u svrhu vlastitog interesa.

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

Pozdrav

nisam bas iskusan u svijetu dionica, svakodnevno pratim stanje mozda 6 mjeseci, no to za ovu temu nije toliko ni vazno. Naime, recimo dogadjanja vezana uz luku ploce od prije neka dva tjedna: sve super dokapitalizacija po 400 kuna cijena dionice preko 6000 tisuca, bit ce para, zaradit ce se . Izlazi clanak od T.P. u nekakvom business.hr i cijena na temelju totalno neprovjerenih informacija padne na oko 4000+.

E sad logika koja me pati : zapravo se najvise isplati imat nekakve polu ozbiljne novine gdje prenosis vijesti iz javnosti, i imas neke kolimniste nista specijalno. Povremeno plasiras nekakvu polu informaciju i ulazis kad se stvori panika. Dok svi skuze sta je bilo ti si na konju, plus 10-20% i dalje pises komentare, analize. I sto je najgore ne treba ti dugo da stvoris kredibilitet, mislim kolko postoji business.hr?


Psihologija je svuda oko nas, sve je stvar psihologije ( tj. sve je u glavi) !
Jesam dobar,a ?

[smiley2]


Ma dobar si, skini se, igraš drugo poluvrijeme…[smiley2][smiley2]

Optimizam i defetizam u paru sa pohlepom i i strahom su vrlo jak pokretač na tržištu.
Prošli i ovaj tjedan smo se svi mogli uvjeriti u to da se cijelo tržište “ispuhalo” bez ijednog promijenjenog fundamenta.
Zapravo uvijek postoji uzrok i povod psiho uticaju na tržište.
Zadnji uzrok je bio “prenapuhanost” tržišta (o čemu slušamo već par godina, a povod je bio medijska graja kako je katastrofa blizu.
Rezultat: neiskusni su ostali bez novaca ili u minusu…[smiley2]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Iskreno, vjerujem da smo jos na manipulacijskom nivou. Zbog toga da bi se izbjeglo umjetno napumpavanje cijena, vani se za dosta stvari ide u zatvor. Kod nas još ne, i to je razlog lutrije o realnoj vrijednosti cijene dionice u ovom trenutku

Podržavam ovu veoma važnu temu, uz jednu, rekao bih glavnu opasku.
Psihologija ima, generalno gledajući, dominantan utjecaj kratkoročno,a fundamenti dugoročno.
Uz naravno i izuzetke.
Pozdrav

Budući da je tržište jako podložno psihološkim stanjima (pohlepa, panika, strah, pretjerani optimizam/pesimizam i sl.), onaj tko želi uspjeti na tržištu trebao bi biti svjestan toga, prepoznati pogreške drugih sudionika na tržištu kapitala, ne potpadati nikako pod masovne psihoze (svi ovamo, svi onamo…) i na kraju iz toga izvući korist…
Inače, mislim da je ovaj element na tržištu (slično kao i TA u većem svojem dijelu) najvažniji za one koji igraju na kraće staze (većina nas) u nekim dionicama, dok za dugoročne igrače (10-ak godina u nekoj dionici) ovaj faktor i nije od nekog posebnog značenja osim u procjeni najboljeg trenutka za izlazak/ulazak. (Dugoročno je, po meni najglavnija FA, tj. analiza poslovanja, uprave i stanja firme čije vrjednosnice kupujemo).

Pohvala za temu Asko.
Nedavno sam procitao komentare u DaxDaily, koji navodi da se najvise novca na Burzama zaradjuje (ali i gubi) sa faktorima psihologije na trzistu.
Vecina strucnjaka smatra da se Burze sastoje 30-40% od cinjenica, ali zato 60-70% od psihologije!!!
A svakako najvazniji faktor na burzi je STRAH! Jer kada se strah uvuce vecini sudionika na burzi, oni prvo prestaju razmisljati o kupovini, a onda vec pocinju razmisljati i o prodaji. Dalje slijedi lancana reakcija svih sudionika.
Tako je na razvijenim trzistima, a mislim da je kod nas psihologija jos prisutnija (80-90%), a pogotovo sada kada vlada neizvjesnost oko izbora i kada je veliki broj novih dionicara na trzistu, koji nisu ni osjetili sto znaci korekcija ili stagnacija.

Postoji 1000 mogucnosti kako novac potrositi, ali samo dvije, kako novac zaraditi: Ili moramo raditi za novac ili novac radi za nas.

Da me se krivo ne razumije, ovo najviše pišem zbog onih koji su malo ili nikako do sada iskusili “draži” naše burze.
Zato pozivam one iskusnije da daju svoj prilog…[smiley2]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Mozda malo off, ali ne previse.

Svjedoci smo masovne panike u proslim danima. Zazivali su se fondovi (intimno se prodavalo, al to naravno se ne priznaje na forumu) – spasite nas, lopovi jedni sve ste vi zakuhali, ovo je vasa igra…i tako jos milijun naricanja i zapomaganja.

Iduci dan, fondovi spasili stvar, a oni isti koji su zapomagali poceli su se hvaliti kako su uspjesno daytradali OVO-r-a ONO-r-a. Oh ne mogu vjerovati, jos to i javno postaju…. naravno da ce to svatko uciniti, ali “naricatelji-euforicari” misle da su najpametniji pa se hvale javno. Budite sigurni da fondovi to sve prate… i dolaze do zakljucka, jhmm, kojeg?

Kad vas iduci put fondovi odluce provozati, nemojte naricati… mislim da oni imaju slonovsko pamcenje i da ce se, kad-tad. “osvetiti”… a tada cete ostati bez gaca…

eto, mislim da sam dobro pokrio psihologiju trzisnjaka, barem jedan dio[smiley1]

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

ja sam puko i sve prodo i sve kredite zatvaram, rebalans radim, pokusavam se konsolidirat i krenut ispocetka

po prvi puta sam shvatio koliko me samo jedna kriva odluka moze kostat iako sam nebulozno zaradio


ja sam puko i sve prodo i sve kredite zatvaram, rebalans radim, pokusavam se konsolidirat i krenut ispocetka po prvi puta sam shvatio koliko me samo jedna kriva odluka moze kostat iako sam nebulozno zaradio

ako se ne varam na jednoj temi ste napisali da ste na burzi od ine i da ste u plusu 1000% (tisuću)….. u niti godinu dana? pa vi ste financijski mag… kakav buffett, kakvi bakrači… [smiley13]

Nije majka klela sina što je kock'o... već što se išao vadit'!!!


ja sam puko i sve prodo i sve kredite zatvaram, rebalans radim, pokusavam se konsolidirat i krenut ispocetka

po prvi puta sam shvatio koliko me samo jedna kriva odluka moze kostat iako sam nebulozno zaradio


Vidi majke ti,sam nick opravdava ovaj post,bravo decko

Ako me nema ,znaci da nisam tu.

New Report

Close