Prva velika priča u turizmu koja starta od ‘ledine’: Investicija ukupno iznad milijardu kuna

Naslovnica Forum Komentari članaka Prva velika priča u turizmu koja starta od ‘ledine’: Investicija ukupno iznad milijardu kuna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Super, do ljeta se tek priprema dokumentacija koja treba zbog 250 radnih mjesta za Filipince i Indijce preorati cijeli otok.

Dakle, recimo u 7. mjesecu će projekt predati na dozvole, a u 10. mjesecu već planiraju početi raditi.

Recimo da se tenderska dokumentacija, troškovnici i izvedbeni projekt pripreme u nekom rekordnom roku od mjesec i pol.

To znači da sve dozvole trebaju dobiti u roku od mjesec i pol od podnošenja zahtjeva. Kako je projekt proglašen “strateškim”, to valjda znači da će Plenković osobno gurati izdavanje dozvola. I podnijeti ostavku ako ne uspije?

Ili je to još jedan spin jalove vlade koja pojma nema kako voditi državu pa projekte hotela proglašava strateškim? Ta za mjesec i pol oni neće pregledati ni studiju utjecaja na okoliš.

radio na jednom od takvih projekata, ništa osim silnih obećanja. Investitori nakon silnih potrošenih milijuna odlaze i najavljuju tužbe. Oholost lokalnih šerifa će na kraju platiti svi građani hrvatske.

...''I try to buy stock in businesses that are so wonderful that an idiot can run them. Because sooner or later, one will.''

Priprema od za ovaj projekt teče od 2005. Znači 12 godina, dok pronađeš Jurine nasljednike u Los Angeselu, Stipine u blizini Edmenota, Dujine u Australiji… onda te ucjenjuju pojedini sa svojim malim parcelama, koje zlatom moraš platiti. Za sredit gruntovnicu ovim tempom trebat će nam 100 godina. Pada mi na pamet projekat Kupari. SDP-ova vlada je trebala četiri godine za sredit dokumentaciju, te raspisati tender i imati sreću da se je uopće netko javio. Od potpisa ugovora se prošle više nego tri godine, ništa se ne vidi niti se šta radi. U Turskoj se svake godišnje napravi stotinjak hotela. Ovi, što su investirali u otkup parcela na Srđu, uložili su na deseke milijune eura i onda ih neki opskurni likovi, koji su na državnim ili javnim jaslama već godinama blokiraju. I onda se pitamo, zašto nema investitora!? Nama trebaju veliki hoteli, jer oni jedini posluju preko knjiga i za sve izdaju račune. Apartmandžije su za državu nešto najlošije što se turizmu moglo dogoditi.


Pada mi na pamet projekat Kupari. SDP-ova vlada je trebala četiri godine za sredit dokumentaciju, te raspisati tender i imati sreću da se je uopće netko javio. Od potpisa ugovora se prošle više nego tri godine, ništa se ne vidi niti se šta radi. U Turskoj se svake godišnje napravi stotinjak hotela. Ovi, što su investirali u otkup parcela na Srđu, uložili su na deseke milijune eura i onda ih neki opskurni likovi, koji su na državnim ili javnim jaslama već godinama blokiraju. I onda se pitamo, zašto nema investitora!? Nama trebaju veliki hoteli, jer oni jedini posluju preko knjiga i za sve izdaju račune. Apartmandžije su za državu nešto najlošije što se turizmu moglo dogoditi.

To u Kuparima je najobičniji spin lažljivaca iz SDP-a. Što je od priprema napravljeno, to su uradili Sanader)Kosor, ali je ostalo puno neriješenih stvari.
SDP je napravio suludoj, oduran tender, gdje su na milijun mjesta ostavili diskrecija prava agenciji za imovinu da blokira projekt kad poželi.
Nijedan tržišni investitor se na to nije javio, jer se u stvari sve trebalo unaprijed dogovoriti s Komitetom, s tako suludim tendering to je bio jedini način da se osigura investicija. Javio se Rus, očito naviknut na takvo poslovanje.
Međutim, SDP nije prstom mrdnuo oko ključne stvari – razdvajanje slobodnih javnih površina od koncesijom obrađenih. Nisu nikad ni počeli, a kamoli proveli prvo javnu raspravu a onda detaljnu razradu lokalnog urbanizma. Niti neće, jer investitor je unaprijed zamislio jednu stvar, lokalna zajednica je zamislila nešto sasvim drugo, a SDP je bio isključivo fokusiran na ugrađivanje reketarskih elemenata u tendersku dokumentaciju.

Koliko god sam zgrožen beznadnim neokomunizmom HDZ-a, SDP je još gori.

O Kuparima nekom drugom prilikom.

New Report

Close