Promjena tečajne politike ne može biti ‘deux ex machina’ rješenje za Hrvatsku

Naslovnica Forum Komentari članaka Promjena tečajne politike ne može biti ‘deux ex machina’ rješenje za Hrvatsku

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Koje je rješenje problema?

S obzirom da je u Hrvatskoj sve riknulo ili se uglavnom koprca mrtvo na podu, gospoda iz banaka bi zaista trebala biti pristojna i ne izlaziti u javnost s istim pametovanjima koja slušamo već 15 godina. Jel rezultati su vidljivi i mjerljivi. Isto tako preporučam svim ovim virtualnim zanimanjima u financijskoj branši da probaju uzet motiku, nešto posadit i onda naravno probaju prodat taj isti proizvod. Siguran sam da će biti presretni s kunama koje će dobiti, jer velika je sreća imati tako čvrstu valutu koja ti omogućuje da tvoj krumpir bude skuplji 50% od drugih. I velika je sreća što imaš tako stabilan sustav da odmah možeš kroz veliki hrvatski prodajni kanal plasirat taj proizvod. U svakom slučaju imati najjaču valutu na svijetu je velika sreća za sve hrvatske građane…
Dovoljno je izaći van i pogledati to mnoštvo razdragane raje…kakva sreća…

Mislim da je veći problem u prodaji, količni proizvodnje i troškovima, nagrađivanju te tržišta. Prvo mnoge firme imaju problema s prodajom. Naime pad domaće potražnje nisu nadoknadile izvozom. Drugo količine koje proizvode često su ispod konkurencije i mnoge tvrtke ne mogu samo tako konkurirati na tržištu. Mnoge tvrtke nedovoljno dobro prate troškove i eliminiraju efikasnosti i prije nego što one postanu problematične. Nagrađivanje je u mnogim tvrtkama problem jer se zaposleni ne potiću da ostvare svoje ciljeve i za to ih se dodatno ne narađuje. Naše tržište je pramalo i prepravljeno je jeftinim inozemnim proizvodima kojima mnoge tvrtke ne mogu zbog navedenih neefikasnosti lako konkurirati. Rješenja nisu laka: 1. evidnecija svih viškova kapaciteta koje imamo i izvozna inicijativa da se ti kapaciteti popune 2. sistemski rad na otvaranju novih tržišta za sve naše tvrtke 3. otvaranje linija financiranja novih tvrtki 4. uvođenje discipline u plaćanja između tvrtki, jer ako nema novca nemožete niti raditi 5. školovanje kadrova prema potrebama industrije (preduvjet je da ona zna što joj treba) 6. najvažnije edukacija managera da znaju što im treba i što trebaju napraviti (ali to je već druga puno složenija priča). Knowledge & networking!

Naravno da će bankari naći 100 nerealnih razloga zašto je nemoguće imati realan tečaj kune. Oni masno zarađuju na tome.
U povijesti svijeta vjerojatno ne postoji zemlja koja je odmah po izlasku iz rata svoju valutu čvrsto zakovala za jaku svjetsku valutu i toga se slijepo držala 15 godina.
Posljedice vidimo: gospodarska pustinja i horda parazita, koju predstavlja i autor teksta.

Pa to je bio i plana da dugogodišnja loša tečajna politika dovede do ovakve situacije…kako se više ne bi moglo unatrag
Uvedite monetarne škare

Uff..

Nema kratkog riješenja sa instant učinkom. Sada je Hrvatska ekonomija toliko ovisna o stranom kapitalu da je vrlo teško odvojiti strani kapital od efekta na ekonomiju koju on sponzorira. Nije mi jasno zašto je prekonoćna stopa posuđivanja toliko viša kod nas nego u Češkoj na godišnjoj razini. Kome se ide na korist? (ZIBOR VS PRIBOR).

Ali da je jedino riješenje deprecijacija kune nije, bar trenutno dok je veliki dio duga vezan za stranu valutu. Deprecijacijom samo se povećavaju obveze dok će drugi efekti puno manje smanjiti ili ublažiti negativan efekt deprecijacije i visoke stope duga.

Trebalo bi "targetirati" određenu industriju i napraviti potpuni damping na ino tržište te tu povući maksimalnu količinu stranih deviza i na dugi rok taj ulaz koristiti za nove investicije, poticanje moderirane štednje građana i obrazovanje i konkurentnost. Ali to je i stvar mentaliteta, ne samo ekonomije.

Posebno bi bilo dobro targetirati ili barem ublažiti udar cijene energenata na ekonomiju te se okrenuti nekim novim izvorima, isti bi doveli i do rasta zaposlenosti na kratki rok.

Naravno i smanjenje poreza na dobit za firme uz efikasan i dobar pravni okvir doveo bi dobar dio firmi naše regije u Hrvatsku te bi povećao zaposlenost i investicije. Dugovi bi se mogli vraćati lakše, na kraju i vratiti i stekla bi se ovisnost o kuni ne o euru, makar bi izvozom kuna ionako aprecirala i smanjila relativni dug, smanjila uvoz i sve ostalo… ako bi imala (visoka cijena kune) potporu u izvozu i kvaliteti čak niti konkurentnost ne bi bila ugrožena.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.


Pa to je bio i plana da dugogodišnja loša tečajna politika dovede do ovakve situacije…kako se više ne bi moglo unatrag
Uvedite monetarne škare

Dio tog plana je i da se navedena ekipa kvazianalitičara iz banaka konstantno ponavlja u medijima i poput mantre ponavlja jedno te isto ne dozvoljavajući svojim kritičarima ni retka bilo gdje u medijima.

Pitam se da li je autor zavrsio osnovnu skolu… naime, da jest, razlikovao bi postotke I apsolutne vrijednosti, te valjda ne bi na temelju toga sto je 70% kredita sa klauzulom izvukao znacajno povecanje optercenja. Naime, kako nas genije I sam kasnije primjecuje, kreditna opterecenja nasih tvrtki su mala, pa tako I da je 100% sa klauzulom, ne bi imalo puno veze. Ako bi bilo, lijepo proglasimo valutnu klauzulu neustavnom (sto se cudim da vec nije napravljeno) I bok. Nadalje, to sto bi repromaterijal poskupio I ne mora biti lose – proizvest cemo vlastiti. Ono sto bi prestalo su velike zarade na uvozima jeftinih proizvoda koji bi poskupjeli… a zasto bi to bilo lose?

Ja mislio da su te otpustili Šantiću-ali ti si kao Feniks … nažalost.
Još jedan tipičan članak za Šantića-mnoštvo brojeva “činjenica” a rješenja ili nekog globalnog zaključka nema. Tako nastaju članci za sva vremena i za svaku priliku-vrlo nalik na horoskop u časopisu Arena.

Samo još jedan dokaz lošeg glasa Splitske banke.
[shocked]

New Report

Close