Privremeno zaustavljeno trgovanje dionicama TOZ-a (objavljeno 27.10.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Privremeno zaustavljeno trgovanje dionicama TOZ-a (objavljeno 27.10.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Molim da se provjeri jesu li Markovic&co, preko nepravodobnog neocitovanja Uprave namjerno isposlovali produljenje prekida burzovnog trgovanja kako bi sprijecili promjenu vlasnicke strukture i svoju smjenu, prije skupstine koju pripremaju dionicari, kojih 80% ne podrzava Markovica ni Lamzu i da li postoji dogovor Markovica i nekih (ne)odgovornih ljudi u odgovarajucim tijelima da se nece nastaviti s trgovanjem na burzi kako bi Markovic i prijatelji pribavljali punomoci i dionice direktno u tvornickom pogonu od radnika, te je li na dan prekida trgovine Markovic kao predsj. NO odrzao skup radnika iza kojeg je trazio od radnika punomoci ili dionice.
Zasto HANFA i USKOK ne ispitaju radnike i potraze medju njima svjedoke koji bi potvrdili jesu li su predsj.NO Markovic i predsj. Uprave zloupotrebljavali polozaj i ovlast tako sto su na dan obustave trgovine,a i drugim prilikama :
-lagali i neizravno zastrasivali radnike.nutkali ih na davanje punomoci ili prodaju
-blokirali, svima drugima ulaz na trziste dionica tako sto blokiraju trgovinu nepravodobnom reakcijom Uprave na hanfin upit i tako si daju priliku pribaviti dionice ili punomoci na nacin koji nije moguc drugim zainteresiranim kupcima, cime stvaraju mogucu protupravnu dobit od povlastene pribave, te time ostecuju prodavatelje. To bi bilo teze da se javno trguje.
-davanje laznih financijskih izvjesca u kojima se knjigovodstvena vrijednost dionice prikazuje višestuko manjom od realne- stavka nekretnina
– izazivanjem RBA skandala cime su si omogucili pribavu dionica po znatno nizim cijenama nego prije skandala (486 kuna)
Zasto ZSE, na korist povlastenih osoba, prekidom trgovanja duljim od propisanog (3 sata), omogucava stjecanje dobiti i trgovinu mimo transparentnosti koju daje burza svima a ne samo povlastenima

Prica se da su tocno u vrijeme prekida trgovine (kao da su unaprijed znali) predsjednik NO i Uprave odrzali skup radnika te da su nakon skupa prilazili radnicima vezano za punomoci. Navodno odmah iza prekida su krenuli torbari, kao u 90-ima, u vrijeme domovine d.d. i predburzovne povijesti. Da navodno nude puno vise nego na burzi samo ako prodaju odmah i bez puno pitanja. I radno mjesto osigurano.

Malo je cudno zasto je na burzi receno da nece bit trgovine dok se Uprava ne ocituje. Znaci dok se predsjednik Uprave TOZ-a ( a u 90-ima predsjednik uprave domovine d.d.) ne ocituje, ZSE zatvorena, a torbari caruju. Je li to novi nacin kako Ante i Roberto misle uvest reda. Ukinut burzu u potpunosti, pa nek sve rjesavaju torbe.

Zar pravilnik ne kaze da ce obustava bit maksimalno 3 sata. To je dovoljno da se javnost upozori da treba obratiti duznu pozornost. Ne moze trgovina ovisit o volji Uprave i NO koji su povlastene osobe i imaju mogucnost kupovati u samoj tvrtci koristeci (zloporabeci?) polozaj i ovlasti. Necemo tako u evropu. Imaju li NO i Uprava suradnike u nekim tijelima? Vidjet cemo.

Uostalom ako Ante hoce reda
1 zasto ne kazni sve Uprave koje nisu dostavile izvjesca na vrijeme ili imaju nepotpuni vremenski slijed (kad se pogleda JIK vidi se da 20 posto Uprava uopce ne dostavlja izvjesca, pa ni nakon vise godina i nikom nista)
2 zasto ne povede postupak protiv Uprava koje umanjuju (ili napuhuju) stvarnu vrijednost imovine u bilanci
3 zasto ne predlozi izmjenu u obrascu u kojoj bi se trazila i povrsina zemljista i objekata koji su u bilanci (ovako se to mora mukotrpno pretrazivat po gruntovniama)
4 zasto ne kaznjava Uprave i NO koji trguju dionicama u krugu tvornice te koriste javne skupove za tu svrhu
Umjesto toga Ante ukida burzu i vraca torbare.

New Report

Close