Povrat poreza za stambene potrebe

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Opće financije Povrat poreza za stambene potrebe

Dakle ima li netko strucan ko bi mi znao ovo objasniti…. naime 2006. kupio sam stan na kredit ZABE i kako zaba nudi mogucnost uzimanja do 10% vise love (za opremanje stana) uzeo sam 128k eura. Stan uredno placen 120k po ugovoru sa tabulanom izjavom a ovih 8 k sam potrosio za opremanje i za placanje poreza na kupoprodaju nekretnina. E sad moji problemi pocinju kad sam predao poreznu prijavu i zahtjev za povrat poreza na osnovu placenih kamata po stambenom kreditu (za prvu i jedinu nekretninu) da bi me zena iz porezne zvala da nemam pravo na to jer kao cijeli iznos kredita nije utrosen na kupovinu stana. I rekla mi je da je to po clanku zakona o dohotku 58. st.5 1 i 2. E sad ili ja imam neki krivi zakon ili ona mene mulja jer tamo u clanku 58 ne pise nista tako.
Zna li netko o cemu se radi i jel imao takvu problematiku?

Pretpostavka je majka svih zaj***

“(1) U skladu s člankom 36. stavkom 16. Zakona porezni obveznici rezidenti mogu koristiti dio osobnog odbitka za stambene potrebe, i to za kupnju ili gradnju stambenog prostora (stambene kuće ili stana) za potrebe svojeg trajnog stanovanja, pod uvjetima:

1. da se radi o kupnji ili gradnji prvog stambenog prostora, odnosno da porezni obveznik i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu nekretninu prema članku 36. stavku 17. Zakona,

2. da se stambeni prostor nalazi na području Republike Hrvatske,

3. da za korištenje dijela osobnog odbitka za te namjene porezni obveznik posjeduje i godišnjoj poreznoj prijavi priloži vjerodostojne isprave iz stavka 10. ovoga članka.

(2) Ako porezni obveznik rezident gradi stambenu kuću iz stavka 1. ovoga članka s više stanova odnosno stambenih jedinica, dio osobnog odbitka može koristiti samo po osnovi gradnje jednog zasebnog stana odnosno stambene jedinice namijenjene za njegovo trajno stanovanje.”

Provjeri još jednom da li ispunjavaš sve uvjete ovdje napisane (čl. 58. Pravilnika o porezu na dohodak, st. 1. i 2.). Ako ispunjavaš, onda mislim da ona nema osnove za takvo tumačenje!

New Report

Close