Mesić priča gluposti, bolje gospodarske veze Beograda i Banja Luke odnosno Sarajeva ne ugrožavaju stabilnost, možda ugrožavaju poneki monopol, možda njegovih Lijanovića
po daytonskom sporazumu. ovakav ugovor o posebnim odnosima treba potpisati rh s predstavnicima hrvata u bih.
nepotpisivanjem hrvatska izravno krši daytonski sporazum, no mesić kao nositelj kampanje neprijateljstva prema hrvatima u bih i domovinskom ratu sad ima svoje “umjetničke interpretacije” sličnih akata rs koji ga neugodno podsjećaju na zvanične elemente daytona.
“ekonomska politika” mesića prema bošnjacima tipa “pomoći ćemo vam da naštetite hrvatima u bih a vi nam zauzvrat otvorite tržište” također je primitivna i jako kratkog daha, te u konačnici beznadna…
Kako su jučer obrisali post sa objašnjenjem: post nije na razini koju mi želimo očuvati na forumu , pokušati ću napisati blažu verziju (za nježne okice) gorke nam istine.
Ja kužim da Igor radi svoj posao, čovjek mora brisati, a ja radim svoj posao, ja moram pisati… sorry Igore, ali moram javno gaziti parazite koji nas nagrizaju (mislim na partizane).
Dakle, prošle je godine crveni Novi List objavio šarene, velike fotografije mesića i račana kako plaču u pulskoj areni. Naime, 50.000 vampira (partizana !!!! SIC !!!!) je sa svojim povampirenim vođama mesićem i račanom slavilo jedno u nizu od obljetnica NOB-a ili kakavog sličnog shita u Puli. Kako su klicali svojim vođama, tako su mesić i račan (izjavili su to i ne zaboravite fotke) osjetili nostalgiju pa su se rasplakali.
I tako…. dok je moja familija jurišala na četničke tenkove i gubila svoje živote braneći cijeli zapad Hrvatske, naš predsjednik koji fino ljetuje na jednom od Dubrovačkih otoka u rezidenciji sa svojim bijelim cucekom i nije se udostojio jednom otići na obljetnicu pada Vukovara ili na obljetnicu Ovčare i sl., ali u Puli stigne klati piliće i prizivati partizanske duhove. … A da ne pričam o onom parazitu račanu i ostatku SDP-ovaca (meee-meeee-me-me). Pa naravno da ga boli briga za Hrvate u BiH.
Odvratno i prestrašno.
Ali tješi me jedna činjenica…. stariji su od mene. A nitko ne živi vječno!
Hrvatska prema Daytonskom sporazumu sporazum o posebnim odnosima ne bi trebala potpisivati s Hrvatima iz BiH nego s F BiH, neki pojednostavljuju stvari, sporazum je potpisan davno prije ali je Mesić rekao kako ne želi graditi posebne odnose s F BiH nego da želi imati normalne odnose s BiH kao državom, to je u redu stav i državna politika, s druge strane Dodik ima drugačiji pristup stvarima (naravno zbog svoje unutrašnje političke situacije), on je čak iskazao nakanu potpisivanja sporazuma sa Zagrebom o posebnim odnosima kakav je ponovno potpisan s Beogradom. Jednostavno Mesiću je u političkom fokusu BiH a Dodiku entitet dakle Republika Srpska pa joj želi posebne odnose i s Beogradom i sa Zagrebom, naravno tako bi bila jača, Dodik nije glup političar, naprotiv, no normalno je za očekivati daljnje jačanje BiH i slabljenje entiteta, no Dodik želi što više zadržati nadžležnosti u Banjoj Luci, malo mu je uz to, uz dužno poštovanje (najuspješniji je političar u BiH daleko u zadnje vrijeme) retrogradna politička priča, bolje bi mu, milsim, bilo, govoriti o nekoj vrsti regionalizacije a ne inzistirati na etničkom konceptu regionalnog ustroja Bih napravljenom u Daytonu, Republika Srpska ipak ima teški teret naslijeđa u tipovima poput Karadžića, Mladića i Krajišnika, Dodik ipak s njima ne želi biti u društvu.
posebni odnosi su deklarirani kao balans koji će držati ravnotežu nacionalnih opcija i biti protuteža etničkom nadglasavanju. ono što nazivate “željom” mesića, ponavljam, grubo je kešenje daytonskog sporazuma koje taj balans narušava i proces koji je tomu posljedica gledamo pred nama (politički genocid nad hrvatima bih).
nema u daytonu nigdje klauzule da ga se može mijenjati po mesićevim ili račanovim željama… riječ je samo o želji da se nemoralnim ustupcima (koje dotični vjerojatno smatraju jeftinim) dobije protusluga koju svojim sposobnostima ovi naši političari ne mogu postići.
kad govorite kako treba a kako ne treba s daytonom, nemojte zaboravtiti da je dayton napravljen kao kompromis koji zaustavlja rat, te da ga se i mijenjati može samo nekom razinom konsenzusa,a ne nametanjima.
to je i jedina mogućnost da ekonomija u bih potisne etni-komiju.
Osi3, ne govorim ja kako treba s Daytonom ili kako ne treba, to su jednostavno usmjerenja koja dolaze iz Washingtona ili Bruxellesa, samo što ih neki poput HDZ-ovaca u Mostaru ne shvataju uglavnom, Dodik ih shvata ali procjenjuje do kuda može ići i kako može ići u suprostavljanju ili u trgovini s međunarodnim igračima. Hrvatima u BiH nisu ptrebni ni Mesić, ni Račan ni Sanader imaju u okviru Daytonskog ustava svoje političke predstavnike u institucijama BiH pa bitim trebali ostvarivati svoju ravnopravnost, konstitutivnost. Logično je kako politički predstavnici Hrvata iz BiH ne mogu biti političari iz Zagreba. To je valjda jasno. Kako može Mesić “grubo kršiti Daytonski sporazum”, on nije politički u BiH, on je u dijelu BiH samo jedna vrsta omiljenog stranog političara u bosanskom obliku prejerivanja i ništa više. Prvo moramo znati pojmove (diferentia specifika) da bismo pravili sudove a iz njih izvodili zaključke. Osnove formalne logike očito mnogi nisu imali u školovanju.
mesić može kršiti daytonski sporazum jer je hrvatska potpisnica istog i ima svoje obveze u okviru istog, u što spada spomenuti ugovor o posebnim odnosima.
logika je sasvim jasna.
želite razdvajati pojmove: sad govorite o insitucijama bih, a sad o “usmjerenjima” izvana. institucije su definirane sporazumom, a “usmjerenja” ih pokušavaju, i uspijevaju, mijenjati mimo predviđenih postupaka – u tome je bit problema.
a to da “hrvati imaju svoje predstavnike koji u institucijama, koji u njima trebaju ostvarivati ravnopravnost” teški je cinizam u situaciji etničke zloupotrebe institucija te nezakonitog ukidanja mehanizama koji to sprječavaju…
kolega osi3 ovo je ipak forum o tržištu kapitala…. a ne o politici….. ili ?
tema je “posebni odnosi RS i Srbije” pa je teško biti sasvim apolitičan, zar ne. nemam ambicije raspredati političke teme, no osjećam potrebu reagirati na nešto što mi se čini iskrivljivanjem činjenica.
moja poanta je usmjerena na gospodarstvo: da rh ima dosljednu politiku i da se samo drži onoga na što ima pravo i u što je uključena političkim sporazumima, imala bi mnogo normalniju podlogu za gospodarsku suradnju s bih i ne bi morala ovisiti o političkim ustupcima za postizanje gospodarskih ciljeva…
institucije bih su usmjerene utjecajima iz vana, naravno onima koji mogu utjecati, američko veleposlanstvo, neka druga, utjecajni američki i europski dužnosnici pa onda ne govorim poštovani Osi3 sada o jednom, sada o drugom, znate li koliko samostalno institucije bih donose odluke?!
Daytonskog sporazuma se ne može držati kao “svetog slova”, jasno je da je potrebna njegov izmjena, napsoe usklađivanje s europskom praksom jer bih kakva je predviđena u daytonu nije naš funkcionalna niti baš samoodrživa još j u njoj svojevrstan protektorat.
i nije točno da bi Hrvatska imal bolju trgovinu i ekonomske odnose da inzistira na posebnim onosima, Sarajevo, odnosno Bosnjake bi to iritiralo. Nema ni političkih ustupaka za naprimjer ulazak Ine u Enrgopetrol. Etnička zloporaba institucija, valjda mislite da su hrvati u Bih time ugrozeni, oprostite ja zivim u bih a vi ne, koliko mi se cini, pa onda ne mozete govoriti u moje ime i i ime onih kojih se to tice. vi mozda slusate sto kaze poneki hdzeovac iz bih u dnevnopolitičkoj predizbornoj promidžbi ali to nije ono što je stvarno.