Ovaj zagrebački par odlučio je ne robovati kreditu u ‘švicarcima’ i proputovati svijet

Naslovnica Forum Komentari članaka Ovaj zagrebački par odlučio je ne robovati kreditu u ‘švicarcima’ i proputovati svijet

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

jednostavno je, ili plaćaš najam banci ili najmodavcu, pa sad kaj ti je isplativije. al da deru svi deru samo se rad ne cijeni

@Vedric

Nije isto. S najmodavcem mozes uvijek raskinti ugovor bez ikakvih posljedica. Mozes promjeniti stan ako nadjes jeftiniji ili ti se ne svidjaju susjedi. Rizci kod iznajmljivanja su vrlo mali.

S druge strane kupnja stana je investicija na kojoj mozes zaraditi, a mozes i izgubiti. Postoje razni modeli koji pokazuju kada se kupnja nekretnine isplati, a kada ne. Ja koristim model koji kaze da je kupnja nekretnine povoljna ako se rentanjem te nekretine moze ostvariti prinos od barem 7.3% (aritmeticka sredina izmedu prinosa na obveznice i dionice u zadnjih 30 godina).

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Kad sam uzeo kredit za stan (CHF) bio je vrijedio 600.000 u glavnici. Danas vrijedi oko 800.000. Stan ima 45 kvadrata. Mislim da vam ne moram dalje objasnjavati da mi je rent bio bolja opcija (jer bi sad samo izasao i bok – a od banke ne mogu tek tako). Nemojte kupovati stanove na kredit – to je u Hrvatskoj jako losa opcija jer banka ulazi u deal samo kada ima 0% rizika. To nije fer deal – jer svaki business mora imati neku stopu riziku – kod nas bankarenje uz hipoteki i zapljenu place + polog od 30% i policu zivnotnog osiguranja = nema nikakvog rizika. TO je za njih totalne bezrizicno ulaganje. Cim se otvori trziste EU treba kredite uzimati izvan Hrvatske jer kod nas je novac preskup.

jasno twix, potrudio si se napisat, ono kaj i sam mislim

@VasIsusK

To je strasno. Ti sada otplacujes kredit 2350 eura po kvadratu, a stan mozes mozda prodati po 1300 eura. U Hrvatskoj 100% rizika ide na klijenta, a nista na banku.

Amiricki sustav i forclosure proces je puno pravedniji jer se gubitak dijeli izmedju banke i klijenta. US banke su pretprijele masovne gubitke zbog pada cijena nekretnina dok su Hrvatske banke usprkos kolapsu trzista nekretnina ostale vrlo profitabilne.

Medutim to su socijalno neosjetljivi amerikanci, Goldman Sachs rules the world, neo-liberalna ekonomija i tako to. Bolje je da narod bude zrva Sanaderovih, Bandicevih i Cacicevih eksperimenata u najsocijalnijij zemlji na svijetu, nego da se preslika model koji je puno pravedniji i koji puno ravnomjernije rasporedjuje rizike i gubitke izmedju obje strane.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

uštedjeli ste u par godina 100.000 CHF ? Dajte me nemojte zajebavati !

New Report

Close