OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@ perfect
nije obveznica bolja jer nemas nikakva prava , nikakav zalog.
ako uspiju refinancirati obvezincu znaci da su se izvukli a onda kapital puno puno vise vrijedi.

opte trenutno ima jak voice i nejak adsl.
racunaj da ljudi koji imaju samo vioce kad tad ce uzeti adsl koji je puno profitabilniji to je buducnot

a mozda i sve propadne.

ako uspiju refinancirati obveznicu znači da mogu vraćati kamate i da ću za uloženih 100 kuna imati 254 kune (sigurno), a ako optima može vraćati kamate onda se velikim investitorima isplati refinacirati obveznicu. to još uvijek ne znači da će optima zarađivati jednu kunu svojim dioničarima.

točno je da kao vlasnik obveznice nemam nikakva prava, ali ih nemam niti sa dionicama kao mali dioničar

zato optima prvo mora zaraditi za vlasnike obveznica, a tek onda za vlasnike dionica

Irelevantno je ima li prvenstvo vlasnik duga ili vlasnik kapitala kad "TRENUTNO" nema ničeg na temelju čega bi svoje pravo mogao ostvariti.

No, u svakom slučaju – očito je da obveznicu nitko ne želi prodati ispod 50% nominale, a da je stečaj izgledan – davala bi se i po 10 posto…

Ovo s odnosom dionica i obveznica kao jednakim dijelom nicega stoji…

Ovisno o modelu dokapitalizacije i namire obveznica mozda se nesto i promjeni. Imate primjer Ingre koja je dio obveznica pretvorila u dionice s tim da su se obveznice valorizirale po nominali, a dionice po pribliznoj trzisnoj vrijednosti. Ukoliko se obveznica trzi na 50% nominale to ostavlja dosta prostora za spekulacije. Naravno, ovo je samo jedna od mogucnosti…

Krepat ma ne molat.

Spekulacije su nonsens i usporedjivanje sa Ingrom
OPTE obveznice dospijevaju 2014, Ingrine su dospjele
Ingra je mijenjala zapise, OPTE nema zapise
Ingra je mijenjala dobavljace, OPTE nema takve dobavljace kojima duguje 3 godine.

itd. itd.

OPTE treba 100-200 milja dokapa ali pravog dokapa za razvoj, ne za otplatu dugova i onda su na konju
Ako ne uspiju, nece biti dobro

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

OK, siguran sam da dobavljaci u ovaj bransi ne uzimaju equity, a drago mi je da si rascistio ovo sa obveznicama…

Krepat ma ne molat.

Spekulacije su nonsens i usporedjivanje sa Ingrom
OPTE obveznice dospijevaju 2014, Ingrine su dospjele

Ingrine još nisu dospjele.
Trebale su dospijeti u prosincu 2011. ali je dospijeće odgođeno.

odgođeno a dom holding napravio swap kao imatelj obveznica
kako to?

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Ne razumijem pitanje. Dospijeće obveznice je odgođeno, a kamata u obliku kupona i dalje ide.
Ne vidim kakve to veze treba imati sa swapom u equity?

Knorr: Nastavi li nas HTV kočiti, u Hrvatsku više nećemo uložiti nijedan euro

Robert Knorr, partner u britanskom fondu Mid Europa Partners, koji raspolaže sa 3 mlrd. eura te je jedini izgledni kupac domaćih alternativnih operatera, objašnjava zašto bi nas mogli zaobići u svojim ulaganjima

Mid Europa Partners – najizgledniji kupac domaćih alternativnih operatera poput B.Neta, Metroneta i Optima telekoma – odlučio je testirati Hrvatsku. No to britansko investicijsko društvo koje raspolaže s tri milijarde eura investicijskoga kapitala opeklo se uloživši u hrvatski telekomunikacijski sektor……..

Ajde se ostavite tih obveznica. [thumbsup]

da, oni su uvalili total tv bnetu.

U rh nisu jos ulagali, ima na sajtu
koja smo mi jadna drzava, sve nas zaobilaze..

Skupo čovječe svima. Ideš investirati i još moraš toliko i provizije dati. [lol]

E kako je zabavno unatrag čitat neki forum, svako malo se nasmiješ.
Naprosto mi je žao ljudi koji su uletili u ovu dionicu, a nisu iz telekom sektora. To poslovanje je vrlo kompleksno i mnoge klasične procjene ne mogu držat vodu. Ali još davno sam na ovom forumu sam napisao: ‘Osnovno pitanje kod kupovine Optime treba biti – da li vjerujete Matiji Martiću’

Pa eto da malo iskomentiram malu hrpicu stvari od prošlih par mjeseci:

1. Ne znam tko to priča da je optima cashflow pozitivna – pa i po Q3 2010 vidim poslovne aktivnosti -13.5 mil, Investicije -19 mil kn. jedino financijski cashflow je +32 mil, ali to je zato što su dobili kredit

2. Nemojte mi pričat o Metronetu i njegovoj EBITDA. Molim usporedite apsolutne iznose amortizacije Optime i Metroneta uzevši u obzir i apsolutne iznose dugotraje imovine. Kad se to malo stavi na papir mislim da će svima bit jasan izvor Metronetove ‘visoke EBITDA-e’.

3. Za pregled tržista ne smije se gledati samo HAKOM broj ULL-a jer on ne uračunava BNet koji ne radi na ULL-u. Za to vam trebaju ‘insajderski podaci’ (baza prenesenih brojeva) koje ne možete vidjeti ako ne radite u nekom telekomu. No već i iz BNetovih objava možete vidjeti da oni trenutno dosta dobro stoje. Usporedite takodjer koliko se preklapaju BNet-ova područja pokrivenosti i Optimina jer si trenutno međusobno ozbiljno konkuriraju.

4. Da Optima ne duguje dobavljačima je glupost – u Q3 dugovi prema dobavljaćima su 120 mil. kn i uopće se nisu promijenili u zadnjih godinu dana. I ne, to nisu operativni dugovi kad su ukupni materijalni troškovi 239 mil kn. za 9 mjeseci

5. Primjetimo i nesto pozitivno – na Q3 primjetite da su prihodi od interkonekcije pali 20 mil. kuna što je – Pozitivno ! Zašto ? Pa jer telekomi kada trebaju napumpat prihode dogovore da će si međusobno preusmjeriti promete jedan preko drugog i tako si međusobno pumpati prihode uz realnu marginu 0. Ovo pokazuje da je optima počela izlaziti iz takvih dealova, a da su ipak uspijeli zadržati razinu prihoda.

Tj. da zaključimo. Nadam se da je svima jasno da se u Optimi vodi borba za prevlast. MM želi svoj udio prodati ZABI što skuplje, a ona bi to preuzela po 0 kn u zamjenu za dugove. MM se neda i to je razlog što je nedavno preuzeo mjesto predsjednika uprave i napunio uši svima kako će povećat prodaju (što se još nije dogodilo) i što sada priča o nekoj fiktivnoj dokapitalizaciji ‘iz telekom sektora’.
Kako će to sve na kraju završiti samo nebo zna. I naravno, HAKOM tu ima jako veliku ulogu, jer uz svo njihovo busanje o prsa ne treba im da im najveći alternativac propadne uz Big Bang. No, ni oni nisu svemoćni, a i HT pruža maksimalan otpor.

Da li u tome vidite sebe, to svatko mora procijeniti sam. No, nemojte se navući da o ovoj dionici počnete razmišljati u uobičajenim burzovnim mjerilima (P/E, P/B, EV/EBITDA truć muć). Ovo je igra velikih.

Financijski trenutno Optima ne stoji tako loše (po svim mjerilima stoji katastrofalno, ali uzevši kako je bilo prije 1.5 god….) itrenutno je u stanju neke labilne ravnoteže – nekako kao kugla izbalansirana na vrhu piramide.

Loki

New Report

Close