OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

to je sracunica između dva čoveka
može da bude manje a može da bude i više

ako Vipnet zaista kupi južne švabe, i ako objave cenu videt će se da li je to sračunato
iako cena će da bude tajna verujem

mnogo procenata više ovo vredi, mnogo

Kako komu… Stejkholderu ili strateškom možda, ekviti investitoru mnogo manje…

Zasad je to sve u sferi nagadjanja, a kompanija i dale gubi pare, šta nikako nije dobro i more dosta loše da završi. Videćemo…

Tira tara i pastira u frulicu kad zasvira...

tacno
ali barem placa dio kamata
to ti je lutrija danas naci takovo preduzece

a ima mogucnost rasta

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

ukoliko Vipnet kupi Metronet, onda bi to moglo značiti game over za Optimu

Tele-2 nije potencijalni kupac

Bnet razvija svoju infrastrukturu i ne treba mu Optima

Optima, H1, Amis – nema se tu što međusobno zbrajat osim dugova

To na temelju analize ili?

Koliko znaci prebacivanje CPS korisnika H1 ili Bneta na mrezu Optime.
kunu-dve, tri?

Nije to samo tako jednostavno

I vec vidim kako Zaba sve to gleda sastrane i samo otpisuje 500 milijuna kuna kredita u bilanci.
A sta ces, vipnet je kupio Metronet,
mi necmo nista napraviti, samo cemo otpisati sve do kraja..

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

To na temelju analize ili?

kunu-dve, tri?

Za početak bi bilo dobro da Bnet izbacite iz svih kombinacija jer oni ostaju solo

Situacija je slijedeća:

Optima je posudila milijardu kuna (sigurno znaš bolje od mene) za svoj investicijski ciklus i nije došla do točke kad može vraćati kamate.

Sada treba ići slijedeći investicijski ciklus kojim će za početak postojećim korisnicima moći ponuditi veće brzine, a za to treba optika. Budući da nemaju optike, rentat će je od HT-a. naravno, ako to bude regulirano. U cijeloj EU je ogroman zastoj u razvoju optike jer nitko ne želi investirati milijarde u nešto što će morat rentati za kikiriki svojoj konkurenciji.

E sad, da bi je rentali od HT-a trebaju novi tip opreme koji trebaju kupiti. Tko će za to dati novce?
I još nešto, na optici nema ULL-a već Bitstream. Znači, preprodaja HT-ovih usluga.

Za dvije do tri godine kada bi Optima trebala poćeti zarađivati imat će slijedeću situaciju:
– HT koji ima sve usluge i infrastrukturu
– Vipnet koji će također razvijati kompletnu uslugu za svoje klijente gdje može (zato i planira kupiti Metronet) -već su počeli slagati usluge koristeći HT-ov bitstream
– Bnet koji se fokusirao na retail korisnike u velikim gradovima putem vlastite infrstrukture u po selima putem satelita

Gdje je tu prostor za Optimu? Nije nemoguće, ali jako teško. Do sada su oni uzimali korisnike od HT-a, sada će im Vipnet biti konkurencija za poslovne korisnike.

Nisam stručnjak za poreze i ne znam što ZABA dobiva time da otpisuje dug, to znaš bolje od mene i to ti ne osporavam.Ono u što sam siguran, otpis potraživanja uvijek donosi gubitak jer otpisuješ glavnicu da bi platio manje poreza.
Ono što ja očekujem je da će ZABA nastojati držati Optimu malo iznad granice stečaja i nastojati naplatiti čim više duga tako da ne vidim tu mogućnost zarade za vlasnike dionica.

S druge strane ja puno bolje znam u kojem smjeru se razvija telekom tržište i koje su perspektive pojedinih kompanija.

Opet, u pravu si kad kažeš da će HT teško ispunjavati očekivanja investitora. Uz ovakav način rada, dobit će se polako smanjivati, ali ne baš na nulu.
S druge strane, od Optime se više puno niti ne očekuje pa ako se izvuku, već to će biti super.

novi hakom
Udio Ht=-1%
+ ULL=4000 korisnika

Samo da ponovim, cijena OPtime trenutno je vrijednost smanjenja porezne osnovice u slucaju kupnje strateskog partnera.
ako enma komentara znaci da nitko ne kuzi sto pricam

Eto toliko od mene

To sto ti pricas je trazenje svjetle strane zeljeznicke nesrece. BTW, kladjenje na negative gearing je strategija za zemlju koja ima stabilan porezni sistem.

Krepat ma ne molat.

kunu-dve, tri?

na CPS-u je marža minimalna, ako ide opet na CPS
bolje je ako ih prebace na ULL, ali onda to nije kunu – dvije

čisto prebacivanje je vjerojatno jedna naredba na opremi, malo više je to pravnih zavrzlama

potencijalni trošak je ako moraš proširivati kapacitete kod Optime da bi ugasio opremu i otpustio ljude u H1

znam koju tehnologiju koriste za CPS jedi i drugi, ali ne detalje i kapacitete

@blueman

ja imam dionice HT-a i ne mislim ih držati dugoročno i već imam neki tajming izlaska iz HT-a i ulaganja u neke druge dionice (ovisit će o razvoju situacije na Kosovu)

potencijal zarade na dionici Optime je višestruko veći od zarade na HT-u, ali je rizik od potpung gubitka još veći i zato ne kupujem dionice optime

U prošlogodišnjem izvještaju u novčanom tijeku stoji stavka izdatci za otplatu glavnice kredita i obveznica od 195.700.000 kn. Ako je ovo neki kumulativni godišnji anuitet glavnica im je jako jako velika. U bilanci im se vide kratkoročno obveze prema banci od 250 000 000 kn, dugoročne obveze prema banci 217.000.000 kn obveze prema vrijedonosnim papirima 265.000.000 kn. Gubitak poslovne godine u iznosu od 111.000.000 kn. Kapital i rezerve – 356.000.000 kn. Ukupna imovina iznosi im 994 000 000 a ukupne obveze 971 000 00 kn. Ovdje je sve financirano na dug, a zarađiva se gubitak iz godine u godinu tako da bi uskoro glavnica mogla i dostići 1.000.000.000 kn. Prihodi im svake godine rastu sad je pitanje na kolikoj razini prihoda OPTE može poslovati sa nulom, na kojoj razini prihoda se može ostvariti nekakva dobit. Troškovi kamata iznose se im 88.000.000 kn tako da ima tu OPTE još jahat do pozitivnog rezultata. Moje mišljenje je da OPTE izvlači rast prihoda iz godine u godinu.

Da se želim kockati, radije bih kupio optimine obveznicu

tu za vrijednost 100 kuna dobivam barem na papiru 200 kuna i kamatu od 9,125% na iznos od 200 kuna

isplata kamate ide u 2011, 2012 i 2013 godini, a glavnica dospijeva 2014 godine

ako optime uspije izdati nove obveznice 2014 godine to će značiti da na uloženih 100 kuna u veljači 2014 imam 254 kune što je respektabilna zarada

@ nikskon – da
@ perfect – mislio sam na ULL od optime CPS korisnike od H1.

nravno da je rizik ogroman, moze se sve izgubiti to stalno govorim samo sto nije niti cijena kapitala sada nesto velika.
Pa cak i ova blesava djakovstina nesto vrijedi koja je i formalno u stecaju.

Moje misljanje je da ce Martic sa jos nekim ubaciti oko 100 milja kuna u firmu i+ jos zaba i investirati u drugi ciklus koji bi im donio rast prohoda i 20% marže
nakon toga se spajaju sa h1, amis ili tko je već ostao sve u igri

druga solucija je propast a onda i propast H1

a to znaci gubitak ZABA-e od cca 500 milja kuna i HPB-a od cca 150 milja kuna.
a siguran sam da to ZABA bas i ne zeli ili HPB.

Prisilit ce ih na spajanje i nakon spajanja prodati novom telekomu koji bi dosao.

Mozda.
prevelika lova u igri je i stvara se neki cashflow da samo tako rikne,.

Na to igram, mogu i izgubiti

@ patrick , da, slazem se, ali evo premijera smo ihitili pa se mozda i tu nesto pokrene

@ perfect
nije obveznica bolja jer nemas nikakva prava , nikakav zalog.
ako uspiju refinancirati obvezincu znaci da su se izvukli a onda kapital puno puno vise vrijedi.

opte trenutno ima jak voice i nejak adsl.
racunaj da ljudi koji imaju samo vioce kad tad ce uzeti adsl koji je puno profitabilniji to je buducnot

a mozda i sve propadne.

New Report

Close