Mislim da je bilo kakva ozbiljna rasprava o ovakovoj dionici bespredmetna. Ovako nešto bi trebalo zakonom zabraniti, uključujući i HANFU koja je dozvolila da M.M. preko IPO proda m… za bubrege i izvuče svoju lovicu na sigurno (da ne govorim što bi trebalo napraviti s mirovincima koji su novac koji nije njihov "uložili" u ovakvu dionicu). U svakom slučaju ova priča će trajati dok se u ZABI ne steknu uvjeti da se ovako pozamašna svotica otpiše (ako to već nisu i napravili). Ne vjerujem da bi se mogao pojaviti netko normalan tko bi svoje novce uložio u ovu vreću bez dna, pa makar da mu se vlasništvo i daruje (što bi pretpostavljam bila i jedina opcija). Ili se možda varam!?[thumbsup]
Ne vjerujem da bi se mogao pojaviti netko normalan tko bi svoje novce uložio u ovu vreću bez dna, pa makar da mu se vlasništvo i daruje (što bi pretpostavljam bila i jedina opcija). Ili se možda varam!?[thumbsup]
Neka recimo konvertiraju obveznice kao Ingra po 30 kn i neka im Zaba smanji kamate na 7% i eto ih u plusu. Optima je Zabi dobra mušterija neće je se tek tako odreći!
Svi alternativici su zaduženi preko glave i rade s minusom čak i HT-ov iskon, Tele2 je prošle godine napravio čini mi se 600 mil kn minusa. Misliš da su svi oni uložili par miljardi kuna radi zlobe prema HT-u.
Šta misliš kako je izgledala Vip-ova bilanca u prvih par godina?
Vip je krenuo sa nekoliko ljudi razvijati biznis i to na samom početku GSM-a i prije ogromnog rasta tog tržišta. Optima je zaposlila u prvih godinu dana previše ljudi sa prosječnom plaćom dosta većom nego je u HT-u.
Vipnet je ponudio prepaid prije Croneta, a Optima ima spremnu uslugu za tržište nakon što HT ima nekoliko stotina tisuća korisnika
Nisam mislio uspoređivati Optimu s Vipom po uspješnosti, već samo objasniti kako high tech firme koje ulaze na tržište koje iziskuje velika početna ulaganja ne mogu odmah ostvariviati povrat na investiciju.
Za sve nove operatere je karkteristično da na rade s velikim gubitcima uz visoku zaduženost.
Optima ima 1 mlrd duga (460 prihod), Metronet 600 mil(220 prihod) a H1 240 mil kn (120 prihod).
Normalno je da svi iza sebe imaju strateškog kreditora.
Optima dosta kaska za HT-om kod lansiranja novih usluga ali kroz krizu se trebalo nositi s ograničenim izvorima i visokim trokovima financiranja, propala su dva dokapa na kojima je temeljen razvoj. U za sve to još uvijek se ostvaruje rast.
Da HAKOM nije promijenio politiku sve ovo bi postalo upitno ali ovako postoje dobre šanse da Optima postane profitabilna ubrzo.
procitajte clanak.
60 mil kn novih investiranja.
firma u stecaju to ne radi..
Ingra i optima su potpuno razlicite stvari.
Tocno se vidi kako ljudi razmisljaju i zato 2% dobija a 98% gubi.
Kao što je Antiša rekao, Ingra i svi ostali imaju operativni gubitak, ne stvaraju novac vec gomilaju gubitak koji je jednak dugom a to radde tako da ne placaju dobavljace pa im onda oni prijete ovrhom i stecajem efektivno pa oni izdajju dijonice itd.
Otima sada stvara cash.
ne duguje dobavljacima (nazalsot duguje puno bankama).
ima dosta love za kamatu trenuto i to je bankama ok.
Imovine nazalost nema jer je to sve zica ali to je jednako kao i da ima 28-godisnje potrazivanje prema drzavi kako se pokazalo na slucaju Ingre jer nikoga to vise ne zanima (pogotovo dobavljace)
Kolega vi se volite hvaliti da razumijete burzu i tu držite nama predavanje a kupovali ste INGRU po 55 000 i sada tu pametujete da INGRA ne valja, mislim da ste to jako kasno shvatili i da vas je to lupilo dobro po džepu od toga sada nemate nikakve koristi, slično bi se moglo desiti i sa OPTE-R-A i opet ćete te govoriti kako ne valja i opet će vam biti kasno i opet će te se hvaliti kako ste vi skužili da ne valja a u međuvremenu će te knjižiti ]gubitak od kojih par stotina posto.[/u]
Sretno i sve najbolje sa OPTE-R-A.
[/quote]
Kakav je to gubitak od par stotina posto? pa kad izgubite sto posto izgubili ste sve , zar ne
naked shorting [lol]
lagano se trejderi ovde skupljaju. stiže likvidnost [thumbsup]
samo nek se skupljaju, ja sam uvijek ovdje i na bidu i na asku istovremeno, meni igraju i katastrofičari i nepopravljivi optimisti
što bi rekao kolega splićo:pari mi se da je optima u stečaju ali zaba to još neće priznati.
da se rješimo martića i da ih preuzme recimo:austrian telecom bio bi optimist.
ovako je situacija ista kao kad hajduk igra protiv babine grede.
plus su neki na ipo uzeli lovu i spremili je sa strane ,vjerovatno za odvjetnike,s obzirom kakvu nobilo tarifu ima.