Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Opasno zanemareni dizel (objavljeno 25.04.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Opasno zanemareni dizel (objavljeno 25.04.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sramotno je to što je ova gospođa napisala. Očito je i sama vlasnik dizelskog vozila. A jeste li se ikada pitali zašto je u engleskoj, nizozemskoj, švicarskoj i ostalim najbogatijim zemljama dizel skuplji od benzina? Pa zato što je izrada i prerada dizela (čišćenje sirove nafte) jako skupo, pa bi dizel trebao biti skuplji od dizela. Ja sam za to da i kod nas dizel bude skuplji od benzina. Nema mi logike da netko svojim autom zarađuje lovu i još mu je onda skup dizel. Isto su mi čudni ljudi koji dizelski motor u autu plate i do 6000 eura skuplje nego benzinski da bi štedjeli, a 6000 eura razlike ne može ostvariti skoro nitko. Dizel je pomodarstvo jer novi turbo-dizel motori troše skoro kao i benziniski, a običnih dizelaša bez turba skoro da i nema.*********** Samo zna da je kupila dizel jer manje troši. A to što ga je u startu skuplje platila, to ju ne dira.

...povijest se ponavlja...

Zašto bi bilo sramotno što je novinarka napisala, pa čak i ako je vlasnica dizela? Delboy je očito vlasnik benzinca kad je “za to da dizel bude skuplji”. [smiley11] Koliko je meni poznato, dobivanje dizela je tehnološki jeftinije od supera pa je zato od pamtivijeka cijena bila niža, čak značajno niža. To što je možda u nekim zemljama dizel skuplji ima veze s politikom cijena, tržištnim odnosima ili nekim drugim čimbenicima. Moderni benzinski motori s 16 ventila (za razliku od štedljivijih, ali po snazi slabijih osobnih vozila s 12 ventila) troše prilično više od turbo-dizelaša. U kompakt (Golf) klasi prosječno između 8-10 litara, dok moj aluminijski turbo dizel Citroen C4 pri vrlo intenzivnoj (nešteljivoj) vožnji prosječno ne prelazi 6 litara. A ako vozim jako štedljivo i pažljivo, na otvorenoj cesti ću biti čak na slabih (ispod) 5 litara.

IZrada dizela je skuplja od izrade benzina jer se nafta kod dizela više puta čisti i zato je izrada skuplja. A to što je dizel “oduvijek jeftiniji” pripišite činjenici da živimo u zemlji gdje još uvijek ne vrijede tržišna pravila već mi sa benzincima financiramo vas koji imate dizele. Država je ovdje oduvijek subvencionirala potrošnju dizela radi grijanja i prijevoza.
A što se tiče vaše opaske o potrošnji i tu ste naravno u zabludi. Moje vozilo je benzinac, ima 120 konja i 1200 kila. Troši na otvorenoj cesti 6 litara, baš kao i vaš C4. U gradu vaš auto troši po mojoj slobodnoj procjeni oko 8-9 litara a moj oko 10 litara. Dakle, potrošnja je skoro pa identična.
Ali vi ste svoj auto u startu platili barem 3000 eura više od benzinca odgovarajućih performansi, što je totalno neekonomično osim ako godišnje prelazite preko 120000 km.
A ako je vama logično dati novce unaprijed da biste uštedjeli, moram vas razočarati jer vam se to neće nikada isplatiti. Zar mislite da su englezi i švicarci ludi što im je dizel skuplji? Zar su slovenci ludi što im je dizel jeftiniji za 1 lipu ili to ima razloga.
Proučite malo literaturu prije nego napišete neku tvrdnju.
A kroz par godina vidjet ćete da će cijena dizela biti ista kao i benzina. Tu su svi stručnjaci složni, a tomu pogoduju i ovakvi poput vas koji kupuju sve više dizelaše. Ako ništa drugo, poskupit će vam dizel samo zato što je sve više dizelaša na cestama, pa je onda i zarada veća. A za mene je to ništa drugo nego čisto pomodarstvo i odličan komercijalni trik proizvođača auta a na koji su mnogi kao i vi nasjeli. Ako bi već štedio, onda bi prije uzeo plin. Ali to je već druga tema. Srdačan pozdrav.

...povijest se ponavlja...

New Report

Close