‘Nije na velikim tržištima sve idealno, niti je u Hrvatskoj sve tako crno’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Nije na velikim tržištima sve idealno, niti je u Hrvatskoj sve tako crno’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Za one koji imaju dobre živce

Koliko je u Hrvatskoj sitacija crna pogledajte “Tinderbox of the emerging markets”; Gross external debt as a % of GDP; http://www.ft.com

Dakle Grčka vodi sa 210%; slijede Madžarska sa 160%; Slovenija 130%; Hrvatska sa oko 120%. Tekst je inače posvećen raslojavanju istočne Evrope na stabilni i progresivni sjever i problemtični prezaduženi, besperspektivni i prezaduženi jug.

Ako to može biti utjeha, Hrvatska se (još) ne smatra kandidatom za pomoć (za razliku od Slovenije).

Češka inače ima samo 50% BDP-a vanjskog duga, a u Njemačku izvozi industrijskih proizvoda u visini od oko 16% BDP-a. Hrvatska je i u tome najgora u istočnoj Evropi: svega 1,2%, manje od Srbje i Estonije koje dijele pretposljednje mjesto sa 1,4%.

Daljnju obradu teme već su poduzeli Dubioza kolektiv: “Sad će da nas biju sile svjetske milicije”.

Pbz invest je postao slovački,a erste koliko čujem dio austrijske centrale.u hrvatskoj samo ostaje retail.i ostale banke planiraju fondove ukinuti . loše nam se piše u eu.

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

To još nije sve!

Za blackstone

Poštovani,

nadam se da ste u vezi sa pravim blackstoneom. U tom slučaju, vjerojatno će Vas zanimati jedna studija Fitch Ratings iz novembra 2011 (Funding Risk in Eastern Europe). Tamo se kaže da Hrvatska ima najgoru strukturu bankovne aktive na Balkanu (Fitch nas bez treptaja svrstava u Balkan). Po tome je 47% te aktive tada bilo u rukama samo dviju talijanskih banaka: Intesa San Paolo i UniCredit. Hrvatska doduše nema izloženost Grčkoj (što, istina, Srbija, Bugarska i Rumunjska imaju) ali ovakva koncentracija je po Fitchu nešto još gore.

Dalje, cross border claims su tada bile više od 50% BDP-a Hrvatske – opet najviše na Balkanu.

Ne čudi stoga da banke onda pribjegavaju retailingu jer su to oduvijek u Hrvatskoj i radile: financiranje stanovništva i, drugo, trgovanje državnim obveznicama i trezorskim zapisima.

Hop, hop, hopa – evo nam sada još i Evropa (pardon, EU). Pa dok ide ide a na kraju – tropa!

New Report

Close