‘Netko je farbao tunele i obećavao besplatan prolaz, no sve dođe na naplatu’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Netko je farbao tunele i obećavao besplatan prolaz, no sve dođe na naplatu’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Mili-Vanili stalno ista priča. Čovjek je kontinuirano ukopčan u predizbornu retoriku ali sada je jasno i zašto-jer drugačije nit zna nit ima. HDZ je farbao tunele ali SDP s Mili-Vanilijem na čelu farba sve nas građane. I sada će pričati o farbanju tunela narednih 50 godina. A sve zato jer “Pipl mast trast as” ili rečeno hrvatski: “Jer ste vi to tražili”.

I sada će pričati o farbanju tunela narednih 50 godina.

I s punim pravom jer će toliko godina, a možda i više, trebati da se uklone posljedice vladavine velikih ‘rvata franceka, dr ive, suzane, itd…

Velike financijske nevolje ne mogu se izbjeći prodajom cesta, eventualno možemo usporiti njihov dolazak. Ja sam za brz ulazak u te nevolje koje se mogu smanjivati jedino racionalnijim državnim aparatom. Smanjivanje plaća državnim službenicima u nagomilanoj administraciji od 30% bio bi dobar početak. Ova Vlada se upire i sve snage ulaže da zadrži postojeći sustav, a kamo on vodi vidljivo je i slijepima.

Hvaljen Isus i Marija!

Najbolje bi bilo da svaki stanovnik stariji od 18 godina da 10000 kn i da djeca mlada od 18 daju po 5000 kn u fond koji bi otkupio NASE autoceste. Posto bi to pokrilo tek dugove, a ne i tekucu potrosnju, opet bi drzava morala intervenirati i dati im novac za place, pa je najbolje da im sakupimo jos po 2000 kn (svaki stanovnik Hrvatske) u jedan dodatni fond za obranu Hrvatskih autocesta.
Kao poseban bonus bilo bi odlicno da radnice Kamenskog, DTR, Varteksa i slicnih firmidaju jos dodatnih 2000 kuna cestarima, jer one su posebno osjetljive prema smanjenju i neisplati placa, posto su i same to osjetile na svojoj kozi.

Onaj, tko uzme ceste u koncesiju, vjerojatno ne preuzima cijeli dug od cca. 30 milijardi kuna, nego u optimalnoj verziji cca. 22 milijarde kuna. Ako ukine naplatne kucice i uvede vignette moze u povoljnoj vatijanti skupiti 200 do 220 milijuna eura. Znaci, kamatu od cca. 3% mogu servisirati, odrzavati ceste i jos nesto sitnog zaraditi. Sve to u nadi, da ce za desetak godina stanje u kolicini prometa biti kud i kamo bolje.
Zasto to isto nasa Vlada ne nepravi? Prvo, boji se socijalnih nemira zbog otpustanja, drugo, zato sto placa kamata na dugove kud i kamo vise i trece, jer im pod hitno treba cash, odnosno curi na sve strane.
Sljedece sto ce se prodati u omjeru od 49%, je prenosna elektromreza, koja se pod hitno mora modernizirati a novca nema niotkud.

Koncesija za autoputeve je los business u smislu korporativnih financina (vidi rad dvihice francuza o istoj temi kad je Fr dala u koncesiju autoputeve Macqaree PE fondu).
Ako je drzava bankrotirana mora prodati imovinu da bi kupila socijalni mir-u tom slucaju to je losa politicka odluka. Vlada Z Milanovica ne donosi odluke i ne preuzima rizike i to je najveci rizik koji covjek/vlada moze (nesvjesno) preuzeti. Steta…..

BigBoffin

Nisam cuo Milanovica i ostale iz vladajucih da su to pricali kad su bili u oporbi, a pogotovo u predizborno vrijeme. Mislam na koncesije, ne na bojanje tunela.

Sve je se znalo od samog pocetka izgradnje autocesta i kroz rad tti Vlade.
Sad se prave pametni.

U ovoj državi se ništa ne može napraviti jer se uvijek, ali baš uvijek, javi netko pametan koji bi to napravio drugačije. Valjda je najbolje opet čekati novu vlast da na čelo hac-a zbrine nekog svog miljenika. Meni je svejedno tko time upravlja,ionako moram plaćati cestarinu.

Gužve na autocestama su odlična prilika za prodaju autocesta , platiš jednu – dobiješ dve :

http://www.vecernji.hr/felix-1373752800/

.

Ma sve sto se moze prodat u hr a sto jos donekle vrijedi, treba prodat. Gospodo draga jeste zeljeli kapitalizam, jeste ga dobili. Pa onda prestanite sanjati o socijalizmu. Ako to ne mozete natrag na ficu, zastavu, fiat, renault 4 pa na more kozjim stazama, demizonkom i pola praseta u gepeku. A ne to vi nebi. Vi bi i dalje bili na drzavni sisi vozili ferarije, i odlazili na more u svoje apartmane. Dajte jednom promjenite osigurace u svojim glavama i budite realni. A sto se tice prodaje, i ja izdvajam 60 lipa po litri za ceste i ne zelim dionice auto ceste, vec da ih se proda cim prije. A gospodin iz sindikata koji prica o referendumu mogu samo reci. Nemoj pricat u moje ime, pricaj u svoje i u ime svojih sindikalista, jer vama se tresu stolice i place od 6-7000 kn, a sindikalisti i mnogo vise. Jos jedan stozer za obranu. Katastrofa o pulena koji su na takovim mjestima. Nije timdobro, prika otvaraj jednostavni doo pa cemo te vidjeti na utakmici koliko si sposoban. A i sam znas da nisi , pa je zato bolje galamit i pricat s anja na tvu. Ali i to ce se promijenit.

New Report

Close