Nasljeđivanje dionica – pomoć

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Opće financije Nasljeđivanje dionica – pomoć

Može li mi netko reći kako se nasljeđuju dionice (kome se trebam obratiti, kakav je postupak, koji su sve dokumenti potrebni, kako se to provodi, kako se dijele dionice medju nasljednicima)? Radi se o dionicama Dom Holdinga, pripada mi 1/6 od ukupnog broj dionica koje je imao ostavitelj. Ako se taj broj podijeli sa 6, ne dobiva se cijeli broj – sto je sa ostatkom koji prelazi cijeli broj? Rješenje o nasljeđivanju je postalo pravomoćno. Da li sa rješenjem trebam otići na SDA? Sto je s ostalim nasljednicima? Sto ako oni ne poduzmu nista, da li ja ipak mogu dionice koje mi pripadaju prebaciti na svoj racun? Naime, neki od nasljednika su u SAD-u i poprilicno su stari. Nadam se da sam bio jasan i da sam dao sve relevantne podatke. Hvala!

Ima oko ovoga dosta posla i dosta mogućnosti. Prije svega, za sve akcije koje misliš poduzimati poželjno je imati odvjetnika. (Ako naiđeš na dobrog, bitno će ti skratiti cijeli postupak)
Ako si zainteresiran za te dinice stupi u kontakt sa preostalim nasljednicima i reci im da si zainteresiran za dionice. Od njih ih možeš kupiti ili prepisati na sebe (ako se oni slažu). Naravno to ovisi o vašim odnosima. Što se tiče tvog djela (šestine koju već posjeduješ) nju možeš prebaciti na svoj račun u SDA, ali im moraš predočiti ovjereni dokument kojim se potvrđuje da imaš pravo na te dinice.
E sad, ako se radi o 7 dionica a vas je 6, jedna dionica će izvisiti. Zato je važno da se dogovorite, a ne da se sve povlači po sudu. (To može biti razlog spora!)
U svakom slučaju držim fige da se sve što prije završi jer cijeli postupak zna potrajati i uzesti puno živaca.

La vita e bella!

Kada ćeš imati ostavinsku, najbolje ti je da se ili svi odreknu dionica u tvoju korist ili da Javni bilježnik odmah u startu podjeli količinu dionica svakome. Ako pokojni ima 10 dionica, a Vas ste 3 nasljednika odmah u Rješenju se morate dogovoriti oko nasljeđenih dionica. Jenom 3, drugom 3, a treće 4. To je najbolje i svatko će sa svojom količinom moći raspoalgati kada će htjeti[smiley11]

Šteta što sam te tek sada primjetio tvoj poziv za pomoć u svezi nasljeđivanja dionica. Ako si rješio svoj problem – dobro, a ako ne komentirati ću zbog budućih forumaša na temu nasljedstvo dionica. Stoji sve što je već napisao Posejdon, [smiley6] ali – to nije sve! Ostaje još – porez na nasljedstvo od 5 % [smiley3]- a to po običaju traje i traje. Sa žalbama zna se otegnuti i par godina u našim poreznim upravama. Da ne kažem da u nekim poreznim upravama taj porez nikada neće biti ni obračunat ni naplaćen a u drugima će biti obračunat i naplaćen u roku od mjesec dana. Što je u čitavom problemu posebno zanimljivo? Za dionice koje si “papirnato sredio” i koje su postale tvoje, možeš ih kapitalizirati [smiley1]a da za sporne dionice sporovi traju i traju [smiley16]. Bez obzira s kim – s ostalim nasljednicima ili s poreznom upravom. Što se tiče starijih sunasljednika, koji žive u inozemstvu, ne bi trebao biti nikakav problem. Ako su voljni ustupiti ili “ustupiti” (znači prodati ali se ne smije tako napisati u izjavi zbog Zakona o burzama gdje su jedino brokeri ovlašteni za trgovinu vrijednosnim papirima) – ovjerene izjava kod javnog bilježnika i sa svim tim papirima u SDA. A onda ..
[smiley1]

A postoji li mogućnost da izričito naglasimo kome želimo ostaviti dionice, znači da ne podliježu ostavinskoj raspravi, već automatski idu nasljedniku kojeg smo mi odredili (koji možda nije krvno srodstvo)?
Hvala

New Report

Close