Nakon 20 godina Zagreb ponovno dopušta gradnju stambenih nebodera (objavljeno 18.06.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Nakon 20 godina Zagreb ponovno dopušta gradnju stambenih nebodera (objavljeno 18.06.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“Arhitekti i urbanisti su tražili povratak stambenih nebodera jer su se tehnološki uvjeti promijenili od 1986. godine kada je njihova izgradnja zabranjena zbog lošeg iskustva življenja u visokim stambenim kućama. Sada više nema tih tehnoloških prepreka.”

Pa ja mislim da nije bilo “tehnoloskih prepreka” (sto god to znacilo) ni prije 20ak godina. No tada su gradili ruzne (“socijalisticke”) stambene nebodere. Recimo u Chicagu ima pregrst atraktivnih stambenih nebodera (i iz ranijih vremena) i ako ce se nesto slicno graditi, onda nema problema. Samo dajte. Jer to ce samo pomoci Gradu sa javnim prometom (veca gustoca naseljenosti) i energetskoj ucinkovitosti (neboder je ucinkovitiji od 100 individualnih kuca). A da ne govorim da bi to mogli biti neboderi s kombinacijom komercijalnog i stabmenog. Recimo prva dva-tri kata da budu nesto poput Mall-a ili poslovnih ureda, a gore sve stambeno.

Ako izuzmemo secesijsku jezgru i ako se ne usporedjujemo sa istokom Zagreb je jedan od urbanisticki najruznijih gradova Europe. Prvo stari komunisti, a također i jos gore od 90-ih na ovamo se grad urbanistički i arhitektonski devastira na svakom koraku.

Govorim o potpunom neredu u urbanizmu, tj. da poluinteligentni građevinski poduzetnik preizgradi i zadnji m2 prostora, za zelenilo nema mjesta, svaka zgrada ima je razlicito udaljena od prometnice, razlicite su veličine, … uglavnom prestrašno.

jeste vi ikad bili u kojem drugom europskom gradu?

Zagreb nije ni ruzniji ni ljepsi.. svi gradovi imaju svoje nebodere, blokovsku gradnju i staru jezgru..

i nisu nas i neboderi nista ruzniji niti socijalistickiji od onih u Francuskoj ili Njemackoj..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

sto se tice gradnje na zelenim povrsinama, to je skroz druga prica…

problem je sto se GUP mijenja kako kojem bandicevom frendu pase, sto ce imati za posljedicu smanjenu kvalitetu zivljenja i pad cijena nekretnina na dulji rok..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

New Report

Close