Nafte ima za još najmanje 200 godina

Naslovnica Forum Komentari članaka Nafte ima za još najmanje 200 godina

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ovakva prezentacija vijesti je vrlo nekorektna dezinformacija. Nema nikakvih “hladnih tuševa”, radi se o radikalno različitim kategorijama, što se može i vidjeti kad se pažljivo čita. KONVENCIONALNI izvori – to je ono, što danas smatramo pod pojmom “nafta”; ostalo nije tekućina koja se lako crpe – Naftni šejl, bitumenski pijesak i ostalo drastično su teži za korištenje, višestruko su veći troškovi a energetski dobitak puno je manji (jer treba uložiti mnogo više energije za pridobivanje energije), pa je čak pitanje da li postoji neto dobitak. Osim toga, štete za okoliš su višestruko veće. Nafte ima za 40-ak godina pri današnjem nivou potrošnje – nema više izrazito velikih otkrića novih nalazišta, kojih je bilo 1970-ih i 80-ih, jer Zemlja je već uvelike istražena. Sve ovo ostalo – nije “nafta”. To je kao da kažete da nema manjka žitarica za ljudsku ishranu, jer žitarice biološki spadaju u trave, a trave ima puno. Nisam sasvim siguran kome je zapravo u interesu ovakve dezinformacije prezentirati; velike naftne kompanije bolje od nas znaju kako stvari stoje, i zato ulažu svoje sadašnje profite u obnovljive izvore i drugo.Preporučam za čitanje Kennet S. Deffeyes: “Nakon nafte. Pogled s Hubertova vrhunca”.

Da dodam – broj godina za koji ima zaliha rastao je od sredine 1970-ih do kraja 1990-ih, kada je iznosio oko 50 godina, a nakon toga pada – ima novih nalaza, ali manjih nego što je godišnje crpljenje. Svatko tko zna elementarnu logiku, naime da je svijet ograničen, shvaća da se ne može nadati kako ćemo stalno pronalaziti nove zalihe.

Zoranostri zaboravijo si na nova naftna nalazista na polovima…

http://seekingalpha.com/article/62511-50-lowest-relative-p-e-ratios-in

Puno toga je on zaboravio.

moramo se maknuti od tog izvora energije. nafta sluzi kao lubrikant tektonskih ploca. vadjenjem nafte i plina ostaju ogromne rupe u kori zemlje. sto cemo vise vadit naftu, to cemo vise imat potresa i tsunamija.

New Report

Close