Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Na tržište dolazi 700 novih lijekova, ali i niža stopa PDV-a

Naslovnica Forum Komentari članaka Na tržište dolazi 700 novih lijekova, ali i niža stopa PDV-a

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sani, onda još malo poradite na tržištu, tako da zabranite liječnicima zaključavanje terapije na CEZIHU,
jer zaključane terapije su PROSTOR ZA NAJGORU KORUPCIJU , obzirom da liječnik šalje na internet
EKSKLUZIVNO – LIJEK ODABRANOG PROIZVOĐAČA / za to je dobio izvjesne pogodnosti- a to znamo i ti i ja../
umjesto da pusti slobodno tržište- da radi svoje i da se međusobno natječu proizvođači istog lijeka…
Takav lijek – ZAKLJUČA – tj. pacijent u ljekarni – ne može dobiti isi generički lijek drugog proizvođača-
već samo onog kojeg odredi liječnik…

To je isto – kao da proizvođač automobila- proda automobil- kojim dozvoljava točenje DIZELA , samo na
crpki OMV – a ne i na crpki INA- bez obzira , što i INA ima identičan dizel u ponudi…….
DIZEL je standardiziran….. a proizvođač je drukčiji kod svakog…tako Vam je i sa lijekovima..
Ja to tupim već tjednima, nitko me ne sluša, a korupcija je uzela maha….
Stiče se dojam , da ljudi / političari / – NE RAZUMIJU ŠTO IM SE GOVORI….. a to je šteta…
Ministarstsvo zdravstva jako dobro kuži- o čemu se radi- ali, to su pak liječnici, koji jedni druge štite..i uglavnom
mrze farmaceute , pa su sretni kad im mogu napakostiti….i zato -šute.
Sani, poduzmi nešto !!!

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Davno nisam vidio veću glupost.
1. Za potrošnju lijekova i njegov efekat odgovoran je pred zakonom isključivo nadležni liječnik i to se kažnjava oduzimanjem dijela glavarine, dakle primanja odnosno plaće. Pa neće farmaceut kojem je u interesu što veća potrošnja valjda određivati koji lijek izdati. Osnovno pravilo recepture. Farmaceut izda što liječnik propiše.

2. Zaključavanje lijekova je jedini način točne kontrole propisanog i izdanog lijeka. Pogledajmo kriminal s ortopedskim i sl. pomagalima. Izdana doznaka za 7 ooo kn, dobije pomagalo od 856 kn. Na jednom pomagalu zarada preko 6000 kn (jedna profesorska plaća). Samo ulaz isti izlaz- ništa drugo. Nekima se dopalo mjenjati propisani skupi za jeftinu paralelu. Ha, ne ide više. Ha, ha, ha

3. Ovo s autima je toliko glupo da ne bi trebalo komentirati. Niti doktor proizvodi lijek, niti je dizel svuda iste cijene. Doktor propisuje po njemu najbolji lijek na tržištu, to mu je i posao. Nije radnik na benzinskoj. Koja glupa usporedba.
Saaaannniiii, daj da krademo kao i na ortopedskim pomagalima.

6ivica…

Ti si primjer tipičnog ugroženog liječnika koji mrzi farmaceute, jer zarađuju više od tebe.

Pravo da za ISTI GENERIČKI LIJEK- DRUGOG TVORNIČKOG NAZIVA…ideš u Grčku , besplatno-
na račun dobavljača – vrijedi kod zaključane terapije.
Pa , što nisi ljudima objasnio da je tih 700 novih lijekova …..potpuno jednako svima , koji će
se kako zvati- bitno je da je jefitniji za državu i za pacijente !

1. PRIMJER KAD PLAĆA PACIJENT U CIJELOSTI SVOJ LIJEK :

A/ Betaserc tbl 20×24 – proizvođač SOLVAY PHARMACEUTICALS……

109, 90 KUNA plaća pacijent …………ljekarna dobiva 0 % rabata

B/ Betahistin tbl 20 x24 – proizvođač PHARMAS- / Luka Rajić/ …. ljekarna dobiva

81,40 – PLAĆA PACIJENT …………….ljekarna dobiva 40 % rabata

II PRIMJER – KADA PLAĆA HZZO / država /- recept

a/ IBUPROFEN – BELUPO………………20,83 / plaća HZZO/……..LJEKARNA DOBIVA…12-20%
FARMAL………………20,83 / PLAĆA HZZO/…… LJEKARNA DOBIVA ..11%
uvijek uz stavku + extra rabat koji varira ali je bolji od BELUPA ..do čak 25%.
ABOTT………………. 20,83 / PLAĆA HZZO/….. LJEKARNA DOBIVA ..0-10%
iznimno rabate na količinu.

Ako liječnik zaključa terapiju od BELUPA…to znači da je od njih -nešto dobio zauzvrat..a rabat sigurno nije

a/ Betahistin – pacijenti su odlazili u Mađarsku i Sloveniju jer je bio jeftiniji, a sada ga kupuju
napokon ovdje zahvaljujući Luki Rajiću,
B/ Ibuprofen – PACIJENTI ZAHTIJEVAJU OD BELUPA….. Glupost je naglasiti, da je to potpuno isto
kod svih.

Tako je kod svih lijekova i to je vječita svađa.. sve zbog doktora , koji su našli načina da nešto,
ni orali- ni kopali – ušićare!!!

Sad se postavlja pitanje: KOLIKO JE TAKVIH LIJEKOVA ČEKALO REGISTRACIJU I LISTU NA HZZO..
dok je vladala DRŽAVA ..Čiji je BELUPO ??????? Čiji je Farmal …

Da li znaš da nam je PLIVA – PRVI PUT U POVIJESTI PRVITANOG PODUZETNIŠTVA / a ja sam u poslu
oko 21 godinu/ donijela EXTRA RABATE ZA SVOJE PROIZVODE ? To se NIKADA nije dogodilo!
Zašto- jer više nema protekcionizma u EU ! ZABORAVI! Tvoje zaključane terapije su pitanje dana.

1. Zaključani lijek znači izdaj što ti piše a nemoj računati u ljekarni od koga ćeš imati veći rabat. Uh, al to žulja. Ako liječnik ne zaključa onda ljekarna može mutiti s rabatima i putovanjima u Egipat.
ZNAČI: Nemoj mjenjati jer nisi odgovorna osoba, tebe se ne kontrolira što radiš, tebi se ne gleda potrošnja, tebi se ne oduzima od plaće u slučaju povećanja istog. Pa budući nemaš nikakve odgovornosti nemoj se petljati u tuđi posao.

2. Opet glupi primjeri: Pacijent si kupi lijek bla bla neka kupi što hoće briga me. Ali ne želim odgovarati za tuđe krađe.

3. ZAŠTO ali zašto pacijent dijabetičar na tabletama dobije na doznaku vrijednosti 750 kn trakica za maksi 200 kn (25 -50) a može ih dobiti 250. Zašto mu se da nešto što nema pravo i pri tome ga se drsko pokrade zapravo HZZO i sve nas. Trakice za krv umjesto za urin.Zašto mu se umjesto “njegove terapije” izađe u susret i u ljekarni daju sredstva za njegu.????? Ne mogu vjerovati što sve dobiju pacijenti u ljekarni u zamjenu -Sumamed za parfeme ej, parfeme . Ja gledam i čudim se. Pozna žensku u ljekarni??? Izdati samo napisano – materijalno knjigovodstvo!!!!!

4. Koji lijek (neki moram napisati) smijem napisati a da me ne pošalju u Grčku. Tamo nisam nikad bio niti mi se ide. (ebala te dužna Grčka) Inače Belupo je hrvatska firma. Kupujmo hrvatsko – nije ni loše.

5. Nije istina da mrzim farmaceutkinje. Vrlo su pristojne i uvijek ljubazne.

1. Znači ljekarna bi rado birala lijek prema rabatu od proizvođača (gore jasno piše – a i meni je sada jasno zašto guraju neke lijekove) ali liječnik ne bi smio , njega odmah u Grčku (e…. vas dužna Grčka gdje nikad nisam bio niti me zanima). Gore se vidi da ljekarna ima i te kako koristi koji će lijek izdati a za doktora koji god napiše ode u Grčku. E pa neće moći. Što, nema više Egipta za ljekarne. Liječnika se kažnjava za potrošnju, on je odgovoran za propisani lijek financijski i pred sudom, on bira a farmaceut neka izda ŠTo MU PIŠE .Čisto jasno, transparentno. Svaki liječnik je potpisao ugovor s HZZO-om da prihvaća apsolutnu financijsku i drugu kontrolu a ljekarne?? Love u mutnom

2.Kako?. Pr: doznaka za tbl oblik dijabetesa doznaka od 750 kn, zamjeni se za trakice za glukometar u vrijednosti od 100 kn. Šta je s razlikom? Zašto se mjenja u nešto što pacijent nema pravo i pri tome ga se bezobrazno prevari, sve nas, HZZO. Zašto “redovna th” u šampone i kozmetiku (po priznanju pacijenta) Zašto? Pa pozna tetu u apoteci. Pr. s invalidskim kolicima u dnevnim nvinama sl.

3. Još nešto: generički lijekovi nisu isti u potpunosti, jedan izaziva oticanje nogu kod pacijenta a drugi ne. Provjereno. Zna li to farmaceut? Nema pojma.

4. Kad smo kod Ibuprofena, neki pacijenti zaista žele baš njega, probali su paralele ali im ne odgovaraju, nekima odgovara neka druga paralela. Neki put je to subjektivno neki put objektivno.

5. MIAMI: SAAAANIIII pomozi nam da mi sve određujemo a njih kaznite. SAAANNIII. zločesti su.

6. Ne mrzim farmaceutkinje, drage su i ljubazne.

New Report

Close