Mrsiću bi bolje bilo da pokrene žestoko lobiranje prema BMW-u

Naslovnica Forum Komentari članaka Mrsiću bi bolje bilo da pokrene žestoko lobiranje prema BMW-u

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

lobiranje u hrvatskoj inačici znači ništa drugo do podlo zakulisno kadroviranje i namještanje poslova.

lobiranje mora biti javno i transparentno, i onda “hrvatski način” lobiranja pada u vodu. kod javnog lobiranja potrebni su čvrsti argumenti, i tako da bismo ikome mogli lobirati da ulaže u nas, prvo trebamo pružiti čvrste dokaze o radikalnoj reformi pravnog sustava.

kako toga ne samo da nema nego ni jednoj stranci nije ni nakraj pameti poduzeti korake u tom smjeru, bilo kakvo lobiranje kod ozbiljnih investitora smiješno je.

ono što je bmw uradio to je “puštanje glasa” i sada oni očekuju “udavače s dobrim mirazom”. istočnoeuropske zemlje imaju desetogodišnje iskustvo u privlačenju investicija, a mi imamo desetogodišnje iskustvo u bahatom odbijanju i blokiranju investicija.

zaključak se sam nameće. ipak, kad bih izdvojio najgore slučajeve šikaniranja velikih investitora, onda su u “mrtvoj utrci” kosor s tjeranjem cmc-a iz siska i linić s tjeranjem samsunga iz rijeke.

Nasi su politicari sami sebi svrha, ne trebaju njima ni Bavarci ni Korejanci ni Kinezi. zapravo, dobro bi dosli kad bi pogurnuli neku kuverticu ispod stola, jedino je problem da su ta vremena prosla, sada njima treba gurati kuverte.

Ne trebate se bojati fonda za otpremnine, on nece biti uveden u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se vlast osvaja glasovima umirovljenika i drzavnih zaposlenika. Prvi nisu zainteresirani, a drugi sigurno nece podrzazi ideju da se nekom isplacuju novci u slucaju da izgubi posao. Jer oni posao izgubiti ne mogu.

Iz istog razloga BMW nece graditi tvornicu u Hrvatskoj jer zna da ce se broj onih koji doprinose u proracun smanjivati, a broj onih koji uzimaju povecavati, i da ce se manjak u budzetu nadoknaditi iz njihog dzepa.

Ne vidim zbog cega nije moguce lobirati za dolazak BMW-a i uvesti otpremninski fond. US ima taj fond pa BMW ima tamo tvornice. Kanada ima otpreminski fond i godisnje izvozi 39 milijardi dollara automobila i auto dijelova.

Ja ne bih imao nista protiv zivotnog osiguranja kada bi u slucaju gubitka posla mogao povuci novac iz zivotnog osiguranja bez gubitaka. Nazalost to nije slucaj. Ako zelis povuci novac prije isteka ugovora placas ogromne penale. I bit ces sretan ako dobijes nazad 70% onoga sto si uplatio.

Po mom misljenju zivotna osiguranja su jedan od najgorih investicijskih instrumenta. Prinosi su u najboljem slucaju na nivou inflacije, a izlazak iz investicije je skuplji nego iz bilo kojeg drugog instrumenta.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Općepoznata činjenica je da sve velike firme puste ovakve probne “balone” da vide tko će više skinuti gaće i onda koriste navedeno kako bi pregovarali sa svojim sindikatima u smislu kolektivnog pregovaranja ili otpuštanja, bez ikakve stvarne namjere premještanja proizvodnje.
BMW ili bilo koja druga EU firma neće premještati svoju proizvodnju u drugu EU zemlju ili u zemlju koja će skoro ući u EU. Stoga imate velike investicije u Tursku, Rusiju, Aziju pa čak i Ameriku.
Hrvatska s druge jednostavno više kadrovski ne može zadovoljiti potrebe velikih svjetskih firmi (tvornice preko 1000 radnika), posebice zbog nemigracije radne snage.
Žalosna je činjenica da je turizam upropastio industrijsku Hrvatsku i promijenio način razmišljanja iz proizvodnog u rentijerski.
Valja promijeniti način razmišljanja i vrijednosti!


Hrvatska s druge jednostavno više kadrovski ne može zadovoljiti potrebe velikih svjetskih firmi (tvornice preko 1000 radnika), posebice zbog nemigracije radne snage.
Žalosna je činjenica da je turizam upropastio industrijsku Hrvatsku i promijenio način razmišljanja iz proizvodnog u rentijerski.
Valja promijeniti način razmišljanja i vrijednosti!

Ne slazem se da nitko nece uloziti u zemlju koja ulazi u EU, ili je tek usla. Problem ulaganja su barijere, porezi, dozvole itd. Ulaganja u Cesku i Slovacku su bila enormna. Ljudi su se smijali Cesima, danas su bogatiji od nas, imaju mnogo manje sirotinje, i ekonomija im i dalje raste. Ojacali su industriju i vezali se za Nejmacku jos vise.

Kad bi se sredilo zakonodavstvo/birokrcija i porezi, ja ti garantiram da bi ulagaci sami dosli. Mi imamo i luku, prilike za transport itd.

Sto se tice turizma, slazem se. Ali gotovo kompletna ind je sada unistena, mi imamo kapacitet za tek nesto malo vise nego izvoz golih trupaca, i osudjeni smo na zivotarenje. Treba se pomiriti s time da za konvergenciju nemamo sanse i da cemo ostati siromasni, ukoliko se nesto drasticno ne promijeni.

mršić im može eventualno propisati aspirin od lobiranja .

ova država je postala banana odkad su se doktori uhvatili politike.od mate granića,do pašalića pa do ovog pedijatra ili slično.

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

Mišljenja sam da je ovaj “balon” pušten iz HR redova odnosno jedne Agencije kako bi pridobila pozornost. A zatim stupidni interview……. [emo_namigusa]

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

New Report

Close