MMF nam se grozi da smo pred financijskom krizom.
Ako se to dogodi, niti tržište kapitala neće biti pošteđeno.
Što mislite koliko je ovakav scenarij realan?
Mislim da puno bolje napredujemo od kad nam MMF više ne drži uzde. U aziji nisu slušali MMF pa pogledajte koliko je tamo bilo tigrova, a pogledajte jednu argentinu koju je “vodio” MMF. fondovi jedva čekaju da se napravi panika pa da jeftinije kupuju.
MMF nam se grozi da smo pred financijskom krizom.
Ako se to dogodi, niti tržište kapitala neće biti pošteđeno.
Što mislite koliko je ovakav scenarij realan?
Prilično
Eto, dva posta i sasvim različita iskazana mišljenja. Zanimljivo!
Možda je netko od vas čitao izuzuzetno dobru knjigu nobelovca Josepha Stiglitza “Globalizacija i dvojbe koje izaziva”. U njoj je na izrazito slikovit način s puno primjera iz prakse (čovjek je dugi niz godina radio u MMF-u) opisao kako funkcionira ova institucija i koliko je razoran njen utjecaj.
Svakako preporučam!
S druge strane Bubašpara se, (po meni) s pravom pita je li ovakvo stanje održivo i koliko dugo.
Sječam se podatka da je bivša Juga 1989. g. (dakle kada se raspala) bila dužna 24 milijuna dolara. (malo više od dolara po stanovniku) Danas je samo Lijepa naša zadužena 30,5 milijardi eura (ovaj podatak danas objavio ministar financija Šuker).
Prestrašno!
U što smo potrošili tu lovu ne moramo posebno spominjati.
većinu love 75% smo bezveze spiskali,a smatram da nam ne prijeti ništa zato jer više i ne posjedujemo ništa prema tome nemamo se šta brinut velike sile znaju upravljat “svojim blagom”
Sječam se podatka da je bivša Juga 1989. g. (dakle kada se raspala) bila dužna 24 milijuna dolara. (malo više od dolara po stanovniku) Danas je samo Lijepa naša zadužena 30,5 milijardi eura (ovaj podatak danas objavio ministar financija Šuker). Prestrašno! U što smo potrošili tu lovu ne moramo posebno spominjati.
Posejdon:
“Eto, dva posta i sasvim različita iskazana mišljenja. Zanimljivo! Možda je netko od vas čitao izuzuzetno dobru knjigu nobelovca Josepha Stiglitza “Globalizacija i dvojbe koje izaziva”. U njoj je na izrazito slikovit način s puno primjera iz prakse (čovjek je dugi niz godina radio u MMF-u) opisao kako funkcionira ova institucija i koliko je razoran njen utjecaj. Svakako preporučam! S druge strane Bubašpara se, (po meni) s pravom pita je li ovakvo stanje održivo i koliko dugo. Sječam se podatka da je bivša Juga 1989. g. (dakle kada se raspala) bila dužna 24 milijuna dolara. (malo više od dolara po stanovniku) Danas je samo Lijepa naša zadužena 30,5 milijardi eura (ovaj podatak danas objavio ministar financija Šuker). Prestrašno! U što smo potrošili tu lovu ne moramo posebno spominjati.”
Thanks za preporuku knjige, zvuči interesantno.
A vezano uz MMF uistinu je prestrašno što je napravio Argentini; njihovim financijskim institucijama (zablokirali sredstva štedišama), njihovim vodama (po privatizaciji odjednom poskupila 11 puta), njihovim automobilima (znate li da se u Argentini pri kupovini boljeg automobila, konkretno znam za Mercedes, čeka po uplati oko godinu dana?!?).
Nadam se da ih mi nećemo slijepo slušati mada je praksa u Hrvatskoj u najvećem broju slučajeva upravo suprotna… [smiley16]
A uostalom, drugi su uvijek pametniji od nas… [smiley16][smiley16]
Što god da kaže mmf ili bilo tko drugi, činjenice su sljedeće:
-imamo ogroman nesrazmjer između uvoza i izvoza, rupu pokrivamo zaduženjem
-imamo nisku efikasnost investicija
-sam dug i nebi bio toliki problem kad bi ovo dvoje gore štimalo
Ne vjerujem da ima puno ljudi (ako ih uopće ima) koji zanaju da li će i kada će to puknuti.
S druge strane imamo kontinuirani pad nezaposlenosti. Ja se ipak nadam da će se dobro završit.
Sjećam se niza hrabrih istupa dr. Željka Rohatinskog , koji je uvijek upozoravao na visoku zaduženost, i to on konstantno već dulje vrijeme – takodjer i Ministra Šukera, koji je za štrajka profesora jednostavno rekao – ljudi nema love, a njegov šef ga lupio odmah po glavi – KO TO KAŽE DA NEMA NOFCI?, i čovjek jadan ušuti. LJudi dok nam političari, a ne stručnjaci budu kreirali sudbinu, jadna li nam majka. Čuvajmo se onih koji sve znaju. No ostaje nam tračak nade u veliki turistički priljev, a ti je i naša dobra dijaspora.[smiley10]