Lovrinović: Ako ne provedemo ovih pet ključnih reformi, u 2017. Hrvatskoj prijeti bankrot

Naslovnica Forum Komentari članaka Lovrinović: Ako ne provedemo ovih pet ključnih reformi, u 2017. Hrvatskoj prijeti bankrot

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Konacno je netko javno rekao da je car gol.
nazalost nase sanse su bile 2008 a danas su stavr puste teorije i da postoji mogucnost oporavka ne misli 1% ekonomski realnih strucnjaka.
grcki scenarij je neminovan i mozda je jos najbolej kao i grcka…festa i trosenje jer tu lovu mi vise vratiti ne mozemo!

Ne moze nijedna stranka biti stabilna ako nije svjetonazorski opredijeljena. Ekonomija je vazna ali nije sve. Ne mogu se do unedogled izbjegavati svjetonazorska pitanja.

Samo da mu ne padne na pamet tražiti deprecijaciju kune u većem postotku par posto, maksimalno do 7,8-7,9 kuna je ok, sve preko toga je ludost.
U protivnom eto nas opet u recesiji.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Sve je to jako stresno. Ne smiju se dirati mirovine i plaće, tečaj kune , stečena prava , udruge,zaposleni i uhljebljeni u državnim i javnim tvrtkama ,teritorijalni ustroj.
Sve ostalo može u reforme ali ne tako brzo….otprilike jedna reforma u četverogodišnjem mandatu.

Kojoj to Hrvatskoj? Država ne postoji, što znači da će bankrotirati firma zvana REPUBLIKA HRVATSKA, za koju me zaboli neka stvar jer se radi o privatnom vlasništvu koje je na prevaru nametnuto hrvatskom narodu 1995. godine.

štampanje novca iz države je već počelo jer drugog izlaza nema, banke su zaustavile neto štampanje novca i netko mora nastavit da bi ekonomija funkcionirala. Ili banke ili država a kad banke prestanu onda mora država počet.
Nelikvidnost ima definiciju a to je nedostatak novca koji dolazi od nemogućnosti naplate. Sustav nema dovoljno novca u opticaju i kamate ga gutaju sve više u poređenju sa novim novcem. Samo da bi nadomjestili kamate netko mora oštampati novac i likvidnost se popravlja.
Monetarni sustav koji imamo vezanjem za euro ne dopušta da se kamate smanjuju kad pada zaposlenost kako to rade normalne države. Drugi pametni smanjuju kamate a mi moramo dizat jer je takav sustav i onda isiše novac iz opticaja i onda i drugi koji uspješno rade ne mogu se naplatit i propadaju.

Samo naprijed! Dosta nam je učmalog i nesposobnog HDZSDP jednostranačja!

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

Još ima nekoliko stepenica do bankrota u međuvremenu. Prije njega Hrvatska će postati nesposobna za samostalno zaduživanje pa će morati zatražiti pomoć Komisije EU i MMF-a. To znači dolazak i instaliranje nečeg poput “trojke” u kurs budućeg razvoja Hrvatske. Ona će zahtijevati izradu i provedbu plana ostvarenja primarnog budžetskog suficita, i to odmah. To je prvi i osnovni preduvjet na kojem kreditori insistiraju kod svake države koja traži nove kredite u situaciji kada ne može otplaćivati stare.Budući da se on u relativno kratko vrijeme ne može postići rastom (kojeg u Hrvatskoj još dugo neće biti jer se on može ostvariti samo maksimalnom orijentacijom na poljoprivredu i turizam), slijede velika otpuštanja u državnom i javnom sektoru i veliko rezanje mirovina.

Naši ljudi nemaju pojma što će za Hrvatsku znači ostvariti primarni budžetski suficit (za njihov život i standard) jer po mojoj procjeni Hrvatska sada ostvaruje primarni budžetski deficit između 1-2% BDP-a. Zahtjev “trojke” će vjerojatno biti primarni budžetski suficit od 2% . Tu će glavnu ulogu odigrati poslovično stroga Njemačka koja sada još ima i velika iskustva s Grčkom. Dakle govorimo o povišenju BDP-a od 4%. Svaki forumaš može intuitivno dokučiti što će to značiti.

Tek ako to ne uspije može – teorteski – uslijediti bankrot. Nakon njega, Hrvatska će skoro sigurno dobiti prinudnu inozemnu financijsku upravu kao Grčka 1989 godine, i to pet godina nakon svog prvog bankrota.

Po meni, mnogo je izglednije dugogodišnje “natezanje” a la’ Grčka a ne formalni bankrot.

Slažete li se s politikom profesora Ivana Lovrinovića, koja uključuje tiskanje novca i devalvaciju kune…

Branko Roglić:

Ne slažem se…
Tu politiku smo imali i srećom ju je prekinuo Nikica Valentić…

Njegova ideja (I.Lovrinovića) vodi u to da mi koji smo se zaduživali u kunama i plaćali dvostruko veće kamate nego oni sa švicarcima ponovno platimo račun onih koji su ulazili u hazard nadajući se da će profitirati na niskoj kamati. Nema smisla da mi porezni obveznici plaćamo njihovu grešku. Mislim da bi se gospodarski plan Mosta morao dobro usuglasiti s HNB-om i guvernerom Borisom Vujčićem kojeg iznimno cijenim.

.

New Report

Close