Linićev porez tri puta veći od komunalne naknade

Naslovnica Forum Komentari članaka Linićev porez tri puta veći od komunalne naknade

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

…vrlo je izvjesno da će primjerice jedna velika tvrtka koja je u prošloj godini komunalnu naknadu platila deset milijuna kuna, sada morati platiti od 30 do 40 milijuna kuna poreza na svoje nekretnine. To je približna godišnja dobit većih i najuspješnijih turističkih odnosno hotelskih kuća.

U Hrvatskoj se zbog prevelikih poreza ne isplati ništa raditi !
Ne ulažu domaći investitori !
Ne ulažu strani investitori !
Ne ulažu ni građani ,
rađe štede u stranim bankama sa 2-3 % kamatama , ili sav višak zarade pojedu ili popiju .

.

Sjetite se što sam ja pisao već na samu najavu tog novog poreza (harača) – da je cilj zapravo komunalnu naknadu uvećati barem za x3. Pa tko to može toliko zaraditi da toliko plati? Zar je to doprinos razvoju gospodarstva i poticanju zapošljavanja? Pazi što je linić napisao u Ocjeni stanja kao jedan od najvažnijih razloga uvođenja novog nameta: “porezni sustav uvijek, a posebice u vrijeme opće gospodarske krize, trebao bi djelovati stimulativno te poticati razvoj i investicije, a posebice omogućiti te poticati zapošljavanje.”
OSTAVKA drugovi – dok nije nastala još veća šteta

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

komunalna naknada je nepravedna i kao takva treba biti ukinuta što prije jer prema njoj nismo svi jednaki, kao što govori Ustav republike Hrvatske.
Pa zar je normalno da poduzetnik u trećoj zoni zagreba plaća komunalnu naknadu za poslovni prostor od 900m2 (proizvodnja i veleprodaja)8.000,00 kn mjesećno?
Da nejdem u detalje, poslovni prostor se nalazi u rubnom djelu Zagreba.
e moj Bandiću…………..

Pored ovog što ste naveli najveća je laž drugova da će porez za kuću u kojima stanujemo biti isti kao komunalna naknada. Računajući za kuću u Dubravi po najnižoj “tržišnoj cijeni” taj porez će biti najmanje 2x (100%)veći od komunalne naknade.
A što se tiče hotela tipične igre drugova. Prvo “dobra vijest” kao fol smanjenje PDV u turizmu a onda prava vijest porez na sve vaše nekretnine. Znači jedan korak naprijed a 4 nazad.

a izgleda da je najbolje biti socijalni slućaj

[b]#Samo mi nemoj pokazivati krivulje!” jer je obolila od celebralne divergencije[/b]

@coop
pozivaš se na Ustav a nemaš pojma kako se formira komunalna naknada.
Prije svega uzmi u ruke gradsku Odluku o komunalnoj naknadi pa iz nje iščitaj koliki je koeficijent za namjenu nekretnine prema djelatnosti. Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu on se može kretati u rasponu od 1-5 za proizvodne djelatnosti. Određivanje tog koeficijenta je u domeni gradske vlasti. One jedinice lokalne samouprave kojima je zaista stalo do unapređenja gospodarstva obično su određivale koeficijent 2, max 3. U Nacrtu novog zakona o porezu na nekretnine, jedinice lokalne samouprave nemaju mogućnost formiranja (odabira) poreza prema djelatnosti, već kroz čl. 26-29 spomenutog zakona država određuje porezne olakšice. Zato je potrebno izvršiti simulaciju dosadašnjeg obračuna komunalne naknade sa supstitutom. Već jednostavna simulacija pokazuje da će znatno porasti komunalna naknada/porez za trgovačku djelatnost, uslužne djelatnosti, skladištenje, i sve ostale djelatnosti koje nisu pobrojane u čl. 26-28. Nadalje, centralizacija koja napadno izviruje iz gotovo svih dijelova Nacrta novog harača je sasvim u suprotnosti sa decentralizacijom i Europskom poveljom o jedinicama lokalne samouprave.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]


1. nisam za dodatne poreze i slična davanja!
ako već moraju biti davanja i porezi onda neka svi plaćaju isto.
Ja sam u 3 zoni, a točno 20 metara od mene je 6 zona! što znaći, da sam u 6 zoni plačao bi 2.000,00kn/mj, a ne 8.000,00 koliko plaćam sada u 3oj. dali je to pošteno?
Prema nacrtu novog poreza (tržišna napuhana cijena nekretnine) plačao bi mjesečno cca od 1500-2200 kn poreza.
i da, jako dobro znam kako se formira komunalna naknada.
Komunalna se ne računa samo prema koeficjentima djelatnosti već i po zonama (ajde i ti malo pročitaj odluku o komunalnoj naknadi).
A najgore od svega je što komunalnu naknadu razrezuju lokalni šerifi, a ovako će ipak svi biti u istom košu!

Ne može biti isto. Protiv sam mjera i metoda iz doba staljinizma. Tihe nacionalizacije i otimačine u ime naroda (države).

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

New Report

Close