Lalovac: Pozicije Grčke i ostalih partnera dosta udaljene

Naslovnica Forum Komentari članaka Lalovac: Pozicije Grčke i ostalih partnera dosta udaljene

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sve, sve, sve – samo ne ono pravo

Nadajmo se da se ministar Lalovac nije pohvalio svom kolegi Varufakisu da je i on jedan od onih koji imaju kredit u švicarskim francima.

Inače ministar Lalovac bi jako profitiirao da zatraži da mu netko prevede barem tekst Einigen wir uns auf uneinig iz njemačkog Wirtschftswochea o sastanku ministra Schaueblea i Voraufakisa. Naravno, bilo bi još bolje da mu netko prevede i ostale tekstove unazad posljednjih nekoliko dana na temu grčke situacije.

Riječju, Nijemcima treba odati priznanje koliko se trude da ne ponize i Grčku, i Siprasa i Varufakisa iako se igraju mačke i miša. Sada su Grčkoj dali rok do kraja sedmice. Grci su inače već počeli povlačiti depozite iz banaka očekujući skoro uvođenje drahme. Zato Hans Werner Sinn (direktor instituta ifo kod kojeg je HDZ naručio studiju o razvoju Hrvatske) upozorava da treba hitno uvesti capital controls da se ne ponovi greška s Ciprom.

Vrlo lijepo i velikodušno od njega jer i on zna da je za to već prekasno.

Svima kojima je ova materija dosadna preporučam Hemingwaya “Kome zvono zvoni”. Nema zime – isto zvono je Grčkoj već odzvonilo, sada zvoni Hrvatskoj.

čak i ciparska braća ih se odrekla, samo još hrvatski ministar financija kao papiga ponavlja varufakisove propagandne slogane o pregovaranju na koljenima.

Cyprus urged its close ally Greece to cut a deal with its international lenders on Tuesday, saying the onus was clearly on Athens to break an impasse on the future of its bailout package.

http://www.reuters.com/article/2015/02/17/eurozone-crisis-cyprus-idUSL5N0VR1C020150217

sutra ćemo od varufakisa sigurno čuti nešto u stilu milosti ne tražim niti bih vam je dao, a na kraju u petak da priznaje samo sud svojeg naroda.

Mišljenje Lalovca o ovom pitanju zaista je irelevantno. Također, baš me zanima kakvo naravoučenije je hrvatski jošmaloministarfinancija izvukao iz priče nesretnog mu kolega Varufakisa. Potpisujem komentar kolege Marxa.

Koliko je losa pozicija Grcke u pregovorima najbolje govori cinjenica da Varufakis provodi vrijeme pricajuci sa Lalovcem.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ima još nešto nešto.

Gore citirano upozorenje Hansa Wernera Sinna ja sam shvatio kao kavaljersku gestu Varufakisu odnosno kao ponuđenu slamku spasa u ovoj igri mačke i miša. Varufakis nema pojma o pojmu i ne zna što bi i grdno se zeznuo prihvativši se posla kojem nije niti izdaleka dorastao. Pitam se samo da li barem ima ljudske snage i hrabrosti nazvati Hansa Wernera Sinna i reći “Da, gospodine, Vi ste apsolutno u pravu. Možete li mi Vi dati plan za kapitalne kontrole?”

Kada bi to učinio, neutralizirao bi Wolfganga Schaueblea koji sigurno neće ići proziv Hansa Wernera Sinna a i Merkalica bi jedva dočekala da spašavanje malog grčkog mišeka može – kao štafetu – predati svojoj dvojici top-ekonomista i tako završiti ovu tužnu igru mačke i miša koja polako već postaje mučna.

Mali grčki mišek bi tako dobio veliku šansu za opstanak a MMF bi mogao prestati brusiti nož za njega (za slučaj ako bi čak i uspio pobjeći mački). U tom slučaju, mačka (Njemačka) bi ga još i uzela u obranu od MMF-a (Lagardica se užasno boji i Wolfganga Schaueblea i Wernera Sinna).

Ako to Varufakisu nije jasno, onda će dokazati da je ne samo bedak nego i kukavica. U tom slučaju, jao grčkom narodu!

mislim da predobroćudno shvaćaš ciprasa i varufakisa. kada bi njima bilo stalo do rješavanja problema ne bi se ni doveli do sadašnje situacije. njima je ovo ideološki. to što svi drugi doživljavaju kao njihov poraz za njih je big bang s kojim su ušli u svjetsku povijest. ako će nekog zvati za savjetnika to će biti netko kao slavoj žižek a ne sinn. kada izađu iz eura imat će slobodne ruke da provode svoje eksperimente na grčkoj. na to je mislio schäuble kad je jučer rekao da mu je žao grčkog naroda. birači su mislili da glasaju za one koji će se najodlučnije i radikalno boriti da u pregovorima izvuku za njih maksimum a dobili su vladu koju za njih i za posao koji bi trebala za njih obaviti zapravo nije briga nego su joj važne samo igre koje igra s omraženim EU tehnokratima.

Gorgija,

lako da si potpuno u pravu s onim što navodiš u početku. Ipak, iracionalno se nadam da će Varufakis naći hrabrost za direktno obrćanje Sinnu.Nije mi poznato gdje je Schauble izjavio da mu je žao grčkog naroda, bio bih zahvalan za informaciju jer me to zanima u širem kontekstu (uloge Njemačke u EU i naravno eurozoni).

Ali se bojim da za ostatak nisi u pravu. Ni Varufakis ni Cipras nemaju pojma što bi za Grčku značio bankrot (posebno onaj “messy”) ali Njemačka i naravno MMF to znaju i imaju pripreljene programe. Dakle slažemo se: navala na banke, dizanje depozita, bijeg kapitala, bankrot, uvođenje drahme kako se o tome vani naveliko piše i analizira.

Ali, onda dolazi dan poslije. Kako živjeti i od čega? Neće ići bez MMF-a. Ja se još uvijek nadam da će s MMF-om moći organizirati selektivni default.

Ali ako si ti u svemu u pravu – onda zbilja jao grčkom narodu!

u razgovoru za deutschlandfunk, tu je potpuni tekst

http://www.deutschlandfunk.de/schuldenstreit-mit-griechenland-schaeuble-bin-sehr-skeptisch.694.de.html?dram:article_id=311734

Mir tun die Griechen leid. Sie haben eine Regierung gewählt, die sich im Augenblick ziemlich unverantwortlich verhält.

žao mi je grka. izabrali su vladu koja se trenutno ponaša prilično neodgovorno.

a cipras mu je u parlamentu odgovorio da bi trebao žaliti narode koji hodaju pognute glave. očito misleći na ostale PIIGS koji su proveli ili provode reforme i sad nisu podržali njegovu vladu.


Koliko je losa pozicija Grcke u pregovorima najbolje govori cinjenica da Varufakis provodi vrijeme pricajuci sa Lalovcem.

[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Gorgija

Puno hvala, sada mi se sve slaže. Ali nakon njegove izjave koju navodiš ja kao mali pikzibner sada iskreno žalim Ciprasa glede poniženja koja će uskoro doživjeti.

evo još malo o lalovčevom prijatelju varufakisu “na koljenima”.

http://www.wsj.com/articles/greece-can-pay-its-debts-in-full-but-it-wont-1424384652

Grckoj je najbolje da izadje iz EU i formira uniju sa Haitijem, Dominikanskom Republikom, Cubom i slicnim koji kompletnu ekonomiju baziraju na turizmu i poljoprivredi.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close