Krhkih 0,2 posto rasta BDP-a nije za mahanje

Naslovnica Forum Komentari članaka Krhkih 0,2 posto rasta BDP-a nije za mahanje

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

gospođo dozan, u EK govore o oporavku jer se izlazak iz recesije ne procjenuje na osnovi promjene BDP-a u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal nego na osnovi desezoniranog rasta BDP-a u odnosu na prethodni kvartal dakle na Q2 2010. a taj rast vam nije bio procijenjen na 0,2% nego na 1,5%. to što vi i drugi novinari i premijerka i drugi političari stalno baratate s tih 0,2% i prošlogodišnjim Q3 je neka specifična hrvatska neobaviještenost i izgubljenost u prostoru i vremenu. lijepi pozdrav

gorgija,
izvješće EK sastavljeno je prije prve procjene DZS-a o BDP-u za treći kvartal. No, naglasak je ionako na oporavku i postojanosti uzlaznog trenda i s tim povezanim rizicima, a ne na pitanju tehničkog ulaska-izlaska iz recesije.
Da, on se procjenjuje na temelju realnog desezoniranog rasta u odnosu na prethodni kvartal, a ne na isti lanjski kvartal. I da, 1,5 posto u Q3 prema Q2 je solidan rast, ali do te se brojke dolazi desezoniranjem podataka (jedna od standardnih metoda čak daje i nešto veću stopu za Q3) što je posao relevantnih institucija. DZS, međutim, za razliku od Eurostata, izbacuje samo procjene rasta/pada kvartalnog BDP-a u odnosu na godinu prije, a i druge institucije (od Minfin-a do Ekon.instituta) izračune ‘kvartal prema prethodnom’ rade više-manje za internu upotrebu.
Usput, kad smo kod izlaska iz recesije i oporavka, nekoliko članica EU je nakon tehničkog izlaska ponovno na pragu ili su već zagazile (drugim kvartalnim padom) u recesiju.
pozz

New Report

Close