Danas na vijestima rekoše kako se u Kini popuštaju Covid mjere i da se život polako vraća u normalu. Početkom veljače počinje im i Kineska nova godina kada se općenito intenziviraju gospodarske aktivnosti, što je zapravo dobro za cijeli svijet. Naročito za brodare, i to za sve tri vrste njihove djelatnosti.
.
Dakle, dilema je jasna – koji je od ova dva grafa promašen? Nije baš vjerojatno da će ATGR rasti dok CROBEX pada, ali je recimo moguće da ATGR poraste dok istovremeno CROBEX ode u nekakvu stagnaciju.
ATGR i dalje izgleda potentno. Vidjeli smo u međuvremenu još jedan manji pad koji je dosta dobro kupljen, cijena je dobro reagirala na tu cjenovnu zonu od 320 kn, RSI je i dalje u bullish divergenciji. 320 kn je meni osobno bila “linija u pijesku”, već sam ranije komentirao da sam malo preuranjeno kupio na 330 kn, ponijelo me, nekada je teško “sjediti na rukama”.
.
Cijena trenutno koketira sa trendlajnom i 20EMA, treba nam taj preskok 330 kn i onda dalje imamo prazan prostor do 350 kn.
.
Targeti su i dalje isti. We shall see.
Dok se mi bavimo predstečajnim nagodbama i naganjanjem lopte, ATGR je potiho napravio breakout.
Zanimljivo štivo:
Citajuci ovo štivo doticni novinar me podsjeća na indexovg vanjskog suradnika.
Evo ga SPX jucer dosao tocno do te spominjane zone otpora… naznacen je i taj rising wedge.
[/quote]
SPX je ocekivano zastao na toj trend liniji, danas vidimo pad 2%, taman do dna tog rising wedge-a.
Investitori obicno krajem godine zatvaraju svoje pozicije koje su im u minusu kako bi realizirale taj gubitak i smanjili si poreznu osnovicu. Kakva je ova godina bila mogla bi na strani prodaje biti prilicna guzva.
.
Koliko je izgledno, uz ovo navedeno i uz ostale (ne)prilike na trzistu, da ce trziste dalje rasti? Jos svi ocekuju christmas rally… ja se ne bih kladio na to.
.
Da se ogradim, tu pisem o stranim trzistima, nas ZSE vjerojatno nece nikud. Da bi se trziste kretalo u bilo kojem smjeru mora uopce postojati trziste – grupa ljudi koji su uopce voljni nesto kupiti ili prodati – kod nas izgleda nitko ovu burzu vise ne shvaca ozbiljno.