Čudno mi ovo zvući, ali moram napisati veliko BRAVO Tomislave. Prema onom tekstu iz business.hr ovo je umjetničko djelo.
Tomislave [thumbsup]
takav se komentar cijeni gdje su predstavljeni fundamenti a ne u onim placenickim buissnes zutim novinama gdje je naslov PAD DOBITI glavni.Srecom da si utekao odande jer tamo pisu ono sto im fondovi plate[wink]
Samo jedno pitanje.
Zasto samo 20% ?
Kao sto sam napisao na forumu:
P/E
285 (cijena) * 13.39 (PE sektora) / 9.5 (HT PE)
= 401 kn.
DY
26 (dividenda za 2008 cca. 12% manja)
/
0.06 (6% je sasvim solidan natprosjecni DY)
= 433 kn.
Zadrzanu dobit i mogucnost izvanredne dividende da i ne spominjem.
Isto kao i rast prihoda u mobilnoj telefoniji – potpuno liberaliziranoj i sa vrlo jakom konkurencijom.
Moja procjena je da je dionica podcijenjena barem 30-35% ako ne i 40%
Poštovani kolega loki07, ako prometrate tekući cjenovni multiplikator neto dobiti, kod HT-a je zaista više od 40 posto niži nego kod prosjeka ostatka sektora. Na žalost, tržište kapitala promatra budući P/E multiplikator i njega ugrađuje u cijenu dionice. Moja inicijalna procjena bila je 360-380 kuna za dionicu, a kasnije sam ju malo korigirao nakon što sam vidio da se AZ i Erste Plavi OMF-ovi klade na uspjeh Optima Telekoma. Na 275 kuna 20 posto iznosi 330 kuna, upravo koliko su procijenili i Erste analitičari. Moja inicijalna procjena ciljane cijene HT-a neće mi biti ni prva ni zadnja kriva procjena. To je tržište kapitala i svatko rizik lošeg ulaganja snosi sam.