Koliko dugo će poslovne banke izdržati urušavanje realnog sektora?

Naslovnica Forum Komentari članaka Koliko dugo će poslovne banke izdržati urušavanje realnog sektora?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Novinarka je na dobrom putu, ali nije dovrsila na zapoceti nacin.
Strani vlasnici smjenjuju dugogodisnje direktore prvenstveno jer su im preskupi i kao takvi nepotrebni. Najgore za njih je to sto su uzimali ogromne bonuse (same place su im zanemarive u odnosu na bonuse) na temelju friziranih bilanci za koje se sad ispostavilo da su poprilicno suplje. Stoga im Lukovic, Adrovic i slicni vise nisu potrebni, vec im trebaju jeftini pit bul terijeri koji ce naplatiti sumnjiva potrazivanja i tako donekle popraviti situaciju dok jos za to imaju vremena kako ne bi trebali u problematicne hrvatske banke, koje posluju u katastrofalnom okruzenju, upumpavati dodatni kapita.
HNB to jako dobro zna i samo glumi strogocu po pitanju klasifikacije plasmana. Sad se vidi da su kriteriji HNB-a barem upola meksi nego CEB-e. No, stroge kriterije HNB povremeno primijeni na banci koja je mala i nema politicku zastitu kako bi pokazala principijelnost (Centar banka) dok one druge koje imaju razne zastitinike (Rohatinski, Vedris….. itd) toleriraju i pristaju na bilo kakve investitore (J&T Banka koja je dio najkorumpiranijeg ceskog miljea, ili pak sverceri oruzjem iz Karlovca koji su predmet USKOK-ovih optuznica) kako bi se odrzala prividna urednost u poslovanju.
No, ukolko se nastavi katastrofalna gospodarska situacija u Hrvatskoj, mnoge ce jos maske pasti i neugodne istine isplivati na povrsinu. Upravo tako nesto se danas desilo u Portugalu gdje se jedna velika banka nalazi na rubu propasti.

dobra tema.

kad ćemo jednom vidjeti banke u gubicima i čišćenju portfelja, rezanja plaća svim zaposlenim, otpuštanja a ne premještanja menadžera, promjene poslovne politike, pritisak na političare da potiču industriju, a ne samo da daju izravne povlastice i “omekšavanja” bankama? vjeruje li itko u europi i sjevernoj americi da banke ičemu služe osim vlastitoj koristi?

New Report

Close