Koji obveznički, uravnoteženi, dionički fond(ove) preporučujete?

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Investicijski fondovi Koji obveznički, uravnoteženi, dionički fond(ove) preporučujete?

Simple question! Navedite svoje favorite i recite ukratko zašto. Thanx! [smiley11]

Artificial Intelligence stands no chance against Natural Stupidity.

obvezničke ne preporučujem, hahahaha

od mješovitih:
posebno mi se sviđa ST Balanced i ICF Balanced zbog prinosa koji su duplo bolji od ostalih mješovitih!!!!!!

od dioničkih:
KD Victoriju — nastariji fond u Hrvata s odličnim PGP +23%
ST Global Equity — drugi po starosti, a najbolji u godini dana +41%
Ilirika JI — najbolji u 6 mjeseci +21%
Aureus — najbolji od početka godine +20%
[smiley7][smiley7][smiley1][smiley1]

p.s.: ukratko bilo koji dionički ili uravnoteženi preoručujem

[smiley8][smiley8][smiley8]

He who overcomes others is strong, but he who overcomes himself is mighty.

Pazi malo i na rizike, tj. u koliko likvidne i rizicne dionice ulaze fond. U svakom slucaju dionicki i uravnotezeni na dugi rok.
Ako namjeravas svaki cas ulazizi i izlaziti onda npr. ZB novcani zato jer nema ulazne i izlazne naknade, a lovu mozes podici slijedeci dan.

noob ti si puka, lik nije pita za novčane, lol

He who overcomes others is strong, but he who overcomes himself is mighty.

Npr. fondove koji ulažu u istočnoj evropi, možda Kini i npr. u naftu. Ili čisto konzervativne koji ulažu po cijelom svijetu.
Pioneer Funds Eastern Europe Equity A WKN 580460
Templeton Eastern Europe Fund A WKN 987144
Parvest World Resources C WKN 937957
Templeton Growt Fund A WKN 971025
Pioneer Fund A WKN 970360

Ima još jako dobrih fondova.
Pozdrav

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

Nikako ne preporučujem obveznički fond, već definitivno dionički.
Zašto? Pa ako je za pretpostaviti da će Lijepa naša u narednim godinama imati ili tzv. normalan rast ili tzv. uzlet gospodarstva , tada je najbolja opcija neki od dioničkih fondova.
Naime očekivani prinosi ( po nekakvim svjetskim mjerilima ) su kod dioničkih fondova u takvim stanjima gospodarstva od 10-30 %, dok kod obvezničkih – 4 – +7%.
Ako te iznenađuje ovaj minus ( pretpostavka je tzv. uzlet gospodarstva ) pretpostavka je u toj situaciji povećanje kamata – što dovodi do toga da se cijene obveznica smanjuju .
Nemoj niti zaboraviti izračunati svoju realnu kamatu na prinos , uzimajući u obzir da relativno manje prinose obvezničkih fondova umanjiš za stopu inflacije ( ona je kod nas prosječno oko 4% godišnje ).
Naravno da ovo vrijedi i za dioničke i sve druge fondove.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

OBveznički imaju prinos oko 10-12% ako je pravi trenutak, a sad još neko vrijeme neće biti pravi trenutak jer FED i CEB stalno dižu kamatne stope. Najbolje ti je da sam kupuješ dionice a te fondove pusti na stranu. Čim si ovdje to pitao znači da imaš afiniteta prema ulaganju pa onda bolje sam biraj nego da ti netko tvoju lovu vrti. a ako ti se baš neda, onda uzmi uravnoteženi da mirnije spavaš.

fondovi imaju ulazne naknade (različiti modeli), uzimaju godišnje naknade, sada je tržište prilično visoko, pa ako padnu cijene dionica automatski padaju i cijene fondova, kad su jače korekcije neki fondovi nemaju ulaznu naknadu (promislite dobro), ili ako uplaćujete konstantno manje sume svaki mjesec onda Vas to ne treba zabrinjavati jer ćete imati prosjećni prinos fonda.


…ili ako uplaćujete konstantno manje sume svaki mjesec onda Vas to ne treba zabrinjavati jer ćete imati prosjećni prinos fonda.

Čak i natprosječni upravo zbog kupnje po prosječnoj cijeni. (coast average effect)
Jednake svote uplate u jednakim vremenskim razmacima daju natprosječni prinos u dužem periodu vremena (npr. 10 godina). To je izvrsno kao npr. štednja za penziju. Nakupi se lijepa svota, uzmete rentu, a glavnica i dalje ostaje ili čak i raste.
Pozdrav

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

Kolege, mislite li da je relano, sa obzirom na trenutno stanje cijena dionica u Hr dionički fondovi i sljedečih nekoliko fondova rastu po prosječnim stopama preko 10-15%?

to ovisi od fonda do fonda, i u ovom velikom zadnjem rastu neki fondovi (da ih ne reklamiram) imali su mi prinos 0% (nula), s onima kojima sam bio zadovoljan u njih sam i nadoplaćivao.
– 10 – 15 % bio bi normalan godišnji prinos u normalnim vremenima, kolega mreich je lijepo napisao kako treba ulagati u fondove.

Da ne otvaram novu temu,(a donekle se tice fondova),imao bi jedno pocetnicko pitanje.Sto je isplativije ,(sto obicno donosi vecu dobit), fondovi ili dati profesionalcima da ti vode portfelj? Naime nofceki u fondu su mi narasli preko 100.000 pa sam postao pohlepan[smiley2]
Unaprijed hvala na odgovoru.

Premješteno iz teme: [color=blue]Razotkrivamo portfelje[/color]

Pozdrav svima,

Nedavno sam se odlučio na to da neku lovu stavim u neki investicijski fond. E sad.. koji investicijski fond odabrati?
Jedini kriterij po kojem sam ja gledao je prinos u zadnja 3 mjeseca, 6 mjeseci i 12 mjeseci.
Po tom kriteriju rang lista fondova je:

– Aureus
– FIMA
– HPB fond

Ako netko od vas ima volje, molio bih da mi kaze da li ocekuje da ovi i dalje budu najbolji ili tipujete na neke druge. Opcenito bacite neki komentar 🙂

Hvala

uz trojicu spomenutih preporučam još i ZB aktiv, naknade su OK, a prinosi solidni …


Premješteno iz teme: [color=blue]Razotkrivamo portfelje[/color] Pozdrav svima, Nedavno sam se odlučio na to da neku lovu stavim u neki investicijski fond. E sad.. koji investicijski fond odabrati? Jedini kriterij po kojem sam ja gledao je prinos u zadnja 3 mjeseca, 6 mjeseci i 12 mjeseci. Po tom kriteriju rang lista fondova je: – Aureus – FIMA – HPB fond Ako netko od vas ima volje, molio bih da mi kaze da li ocekuje da ovi i dalje budu najbolji ili tipujete na neke druge. Opcenito bacite neki komentar 🙂 Hvala

[b]kupuj od pesimista i prodaj optimistu, al budi realist[/b][color=black][/color]

New Report

Close