Kako platiti porez ako sam student i ne zaposlen

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Opće financije Kako platiti porez ako sam student i ne zaposlen

Dakle, prije jedno godinu i pol sam počeo fore radi “trgovati” CFDovima i do danas imam ~20 000kn na računu kod svog brokera. To mi je bio više kao hobi sa strane. Počeo sam sa 500kn (jedino sam to i uložio) i nikad nisam dizao novce u tih zadnjih godinu dana.

Budući da se nakupila pristojna svotica bilo bi lijepo to i iskoristiti ali imam nekoliko nedoumica.

Trenutno još studiram i imam status redovnog studenta pa kolko sam upućen u stvari ne bi smijeo niti raditi osim preko studentskog ugovora i sve te stvari…

Također još ne trebam uplaćivati u mirovinski fond. Pa me zanima koji bi bio proces ako ja sad to povućem sve na svoju malu visa karticu.

Neda mi se otvarati neke tekuće i žiro račune (ni ne znam koja je razlika) a opet ako mi se samo odjedamput pojavi 20 000 kn na mom računu banka bi me vjerojatno prijavila poreznoj, a takvih problema ipak ne želim pa me zanima kako bi se to riješilo.

Suma sumarum:
Nisam zaposlen, redoviti sam student i želim dići pare koje sam dobio trgovanjem sa CFDovima bez da me porezna opali batinom po glavi i bez da gubim studentska prava.

Nešto sam načuo da postoji neka granica do koje smiju ići moji osobni prihodi, tipa džeparac od bake i mame bez da moram porez prijaviti. Dali se ovo može na taj način riješiti? I dali je to uopće točno?

Zato otvoriš devizni račun a ne žiro račun, i novce onda prebaciš na devizni, jer ako prebaciš na žiro na kraju godine će ti vjerojatno doći za platiti porez…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Ma meni je problem što nemam pojma kakav račun ja imam. Imam u PBZ-u neku visa electron business karticu. Sam smijem stavljat pare na nju i dizat. Nemam nikakav minus dopušteni itd.

Pa jel to to?

Malo mi je bedasto da dođem u banku i pitam “Pardon teta, koju karticu ja imam?”.

Dobar dan, mozete li provjeriti imam li otvoren devizni racun, nisam siguran posto mi jos nije trebao… + trebalo bi ti pisati na kartici koja je.

Može li mi netko odgovoriti na ovo: nezaposlena sam. Živim u RH. Imam autorski ugovor s jednom firmom u Americi. Imam tekući devizni račun. Moram li prijaviti porez RH? Moram li prijaviti godišnji porez? Ima li porezna uvid u devizne tekuće račune?

New Report

Close