Je li predstečajna nagodba samo malo zezanja pred stečaj?

Naslovnica Forum Komentari članaka Je li predstečajna nagodba samo malo zezanja pred stečaj?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

dobar naslov, no zavšna rečenica članka potpuno kvari kompletan dojam – što to “gube svi” ako većina, pa i sve neprivatizirane tvrtke odu u stečaj? nešto će izgubiti samo dugodišnji sisači proračuna a dobiti svi ostali.

izbjegavanje stečaja dobilo je znak jednakosti s izbjegavanjem izlaska iz komunizma. osim toga što u većini slučajeva predstavlja prilično pravedno poslovno čistilište, stečaj je i mjerilo odgovornosti svih koji su istome pridonijeli, i to ne samo menadžera, nego i političara sa svojim intervencijama, te sindikalista sa svojim vječitim protuekonomskim zahtjevima.

kad imamo vlade koje izbjegavaju svaki oblik vlastite odgovornosti, nije ni čudo da političari rado donose odluke kojima se do u nedogled izbjegavaju stečaji, čak i kad se zasigurno zna da će to dovesti do mnogih dodatnih gubitaka. naprosto se bolje osjećaju u situaciji opće neodgovornosti.

grabljenje povlastica na sve strane uz izbjegavanje bilo kakve odgovornosti jedna je od najgorih stvari u državi. među mnogim gadnim.

Nego što je zaštita od odgovornosti i nekažnjavanje? Ima još prikladnih riječi kojima bi se to moglo nazvati.

"Vuk dlaku mijenja, ali ćud ne."

Odličan članak

U moru glupih ideja ove plade predstecajna nagodba je vjerojatno jedna od najglupljih. Zbog visokih kamatnih stopa veliki broj poslovnih subjekata u Hrvatskoj se financirao preko dobavljaca i podizvodjaca.

Postupak predstecajnih nagodbi je omogucio da veliki vjerovnici, prije svega banke, izvuku vise nego sto bi dobili u stecaju. I sve to na racun malih vjerovnika. Mali vjerovnici zbog toga prestaju financirati svoje klijente i/ili potpuno zatvaraju. Zbog toga finaciranje postaje nedostupnije i skuplje i dolazi do pada ekonomske aktivnosti i rasta nezaposlenosti.

Od uvodjenja predstecajne nagodbe sve ekonomske statistike su negativne. U podruciju gradjevine gdje se najvise firmi financiralo kroz dobavljace i podizvodjace statistike su katastrofalne.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close