Hrvatska nastavlja podupirati prava izbjeglih na povratak

Naslovnica Forum Komentari članaka Hrvatska nastavlja podupirati prava izbjeglih na povratak

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ne postoji pravo na povratak

Kada bi htjeli biti dosljedni onda bi naslov tekta značio da Hrvatska podupire nepostojeće pravo.
Najbolji primjer je Izrael, jedina država od koje međunarodna zajednica ne traži da primi natrag prognanike i izbjeglice iz 1948 iz vremena nastajanja države Izrael.

Postoji doduše UN Rezolucija 148 koja jasno kaže da se “svim prognanicima i izbjeglicama koji žele živjeti u miru sa svojim susjedima mora omogućiti povratak” ali za nju Izrael ne haje.

Riječju, u međnarodnom pravu pravo na povratak ne postoji kao nešto što bi se moglo nametnuti prisilom pravne logike.

Što se nas tiče, točno je da su u Republiku Srpsku vratilo najmanje prognanika i izbjeglica. Ali i kantoni u Federaciji su etnički čisti skoro u istom stupnju kao i ona, gledno sa aspekta većinskih etniciteta.

I konačno, mi to jest Hrvatska. Što je s povratkom svih još preostalih građana srpske narodnosti koji bi se htjeli vratiti u Hrvatsku iz Republike Srpske i Srbije?

Pretpostavljam da gosp. Leko niti ne sluti koliko i ima.

Svi koji imaju čistu savjest već su se vratili,ZLOČINCIMA KOJI SU POČINILI ZVJERSTVA NAD HRVATIMA treba suditi O.K.

Za miroksa

Poštovani, Vaš komentar je 100% subjektivno-emocionalan. Pogledajte (ili detaljno prostudirajte) Godišnja izvješća o napretku Komisije EU.

Jedva pola izbjeglih građana srpske nacionalnosti se do sada vratilo u Hrvatsku (govorim o stvarnom povratku). Očito da ona druga polovica nisu sve sami zločinci. To je otprilike standard povratka prognanika i izbjeglica u svijetu nakon Drugog svjetskog rata (osim naravno Izraela). No, sučiti se sa razlozoma njihovog ne-povratka traži mnogo hrabrosti i čvrste živce.

Srbi u hrvatskoj policiji:

Svi navedeni srbi primljeni su po nalogu Račanova ministra policije Šime Lučina u isto vrijeme kada je otpušteno više od tisuću hrvatskih policajaca-prvih hrvatskih redarstvenika, nikada nisu procesuirani za svoje zločine I sudjelovanje u oružanoj pobuni protiv RH. Što je najzanimljivije, taj potez je odobrem od HDZ-a sve do dana današnjeg. (Wikileaks.hr)

http://politika.hr/hrvatska/6642-cetnici-rade-u-hrvatskoj-policiji

Erratum

Glede prava na povratak palestinskih prognanika i izbjeglica dobio sam ispravak jedne kolegice na privatni email.

Dakle radi se zapravo o Rezoluciji UN-a 194 iz prosinca 1948 koja glasi “Refugees wishing to return to their homes and live at peace with their neighbours should be permitted to do so at the earlier practicable date” (Izbjeglicama koji se žele vratiti svojim domovima i živjeti umiru sa svojim susjedima reba biti dozvoljeno da to učine najranijeg praktično mogućeg datuma”).

Ova rezolucija trebala je postati temelj prvava na povratak kao dio međunarodnog prava, ali nikada nije. Tako su prognanici i izbjeglice i danas najbolji pokazatelj koliko je civilizacijski napredak bio mizeran tijekom protekla dva milenija.

Iako je moja greška tehničke a ne suštinske naravi, ispričavam se čitaocima Poslovnog dnevnika.

New Report

Close