Hoće li Hrvatska učiti od Izraela i rasti na novim tehnologijama?

Naslovnica Forum Komentari članaka Hoće li Hrvatska učiti od Izraela i rasti na novim tehnologijama?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“Drastično neznanje o upravljanju sustavima najveći je problem hrvatskoga gospodarstva, smatra Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar-Elektroindustrije te predsjednik udruge Hrvatski izvoznici. Matko Bolanča, čelnik Plive,”
Bago se hvali da nezna nista o management Accountingu i financijama vlastite firme – dok on moze biti CEO Koncara sve je moguce. Bolanca je nesposoban i lijen- Pliva je taoc takvih kadrova zadnjih 20 godina. U Hr se vise isplatilo spekulirati sa gradjevinskim zemljistem nego pokusati nesto proizvoditi. Osim toga, u Hr je malo inzenejra/kemicara/farmaceuta koji bi i za 100 000 eura godisnje htjeli raditi 79 i vise sati tjedno – dok bude tako u Hr nece biti tehnoloskih firmi. Uglavnom, Hr nema ni ekonomske ni ljudske preduvijete da bi mogla poceti graditi tehnoloski sektor. Drzava je takodjer zakazala no tu je malo kriva- privatne firme (koje su primitivnei zastarjele – 2 patenta godinsje u Hr iz firmi!!) bi morale pokrenuti vlastiti razvoj radi vlastite buducnosti – toga nema.

BigBoffin

ove šminkerske priče uvijek imaju jednu potku – a to je sa postoji neka tajna, čarobna formula koja će našim privatnim tvrtkama donijeti toliki profit da mogu nahraniti hipertrofirano državno činovništvo, i da neefikasnost državnog činovništva nije važna, nego da se treba orijentirati na te čudesne visoke tehnologije.

pojam visoke tehnologije nije precizan niti jednoznačan, ali jedna stvar je sigurna – ne postoji ekonomija u svijetu gdje funkcionira visoka tehnologija, a da se prethodno nije superiorno ovladalo “običnim” tehnologijama.

našu tehniku i tehnologiju onemogućava činovništvo koje je samo sebi svrha, ono jede supstancu tvrtki i smiješno je napadati naše tvrtke kako malo ulažu u razvoj – one ulažu tolike svote u financiranje besmislenih udarača pečata, da je jedino što mogu preživljavati, a to na dugi rok znači samo stagnaciju.

novi zakoni ulaze u skoro sumanutu spiralu, gdje se jedno “licenciranje” lijepi na drugo, jedna besmislena procedura na drugu, bez struke i znanja, uz uporno laganje da je riječ o prilagođavanju eu, dok se cijela eu bori protiv neproduktivne birokracije.

cijela njemačka država ima manje birokrata nego naša, u aposolutnom iznosu, a njihov učinak je stotinama puta veći.

dok se kod nas zarađuje na mahanju pečatima, ilozorno je govoriti o ekonomiji znanja, pečaćenje ne nosi nimalo znanja.

otpustiti 90% činovnika u državnoj upravi, i našim tvrtkama će ostati novca i za razvoj i za ulaganje u produktivne zaposlenike. dok nas ovi reketari jašu, neće biti pomaka, fraze tu ne pomažu.

New Report

Close