HNB: Osam mlrd.kn dodatnih kredita za oporavak gospodarstva

Naslovnica Forum Komentari članaka HNB: Osam mlrd.kn dodatnih kredita za oporavak gospodarstva

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

HNB-u bi najbolja mjera za stimulaciju trzista bila da potakne vecu konkurenciju medju bankama. Novac davati jeftino samo onima koji su se voljni ponasati prema prije dogovorenim previlima (e.g. moraju plasirati X milijardi firmama koje su u potpunom privatnom vlasnistvu iz industrija: IT, proizvodnja hrane, greefield proizvodnja itd itd). Na ovaj nacin ce samo bankama osloboditi sredstva koja ce ove prebaciti u kreditiranje kupovine cipela, salate, kruha i mlijeka preko kreditnih kartica i sl i sl. Banke i danas imaju puno gotovine ali ju ne plasiraju pod isprikom ‘nedostatka dobrih projekata’ ali to nije stvarno stanje. Stvarno stanje je da nitko vise ne zeli kredit pod uvjetima pod kojima ga oni zele dati. Kamate su previsoke i banka ne snosi nikakav rizik (jer su kreditni uvjeti prerigidni). Onaj tko ima ODLICAN projekt koji vraca 15% investicije godisnje u konkurentnoj industriji: NE MOZE DOBITI KREDIT ako nema za zaloziti nekretninu. O tome se radi i zato su banke pune novaca, a krediti se ne daju. Banke ne zele nikakav rizik u Hrvatskoj. ‘Root cause’ ovakvog ponasanja je NEDOSTATAK KONKURENCIJE. Ako niste znali – kamatne stope se uskladjuju i dogovaraju kroz Hrvatsku Udrugu Banaka; sto je u stvarnosti BANKARSKI KARTEL. Da nema kartlea – bilo bi konkurencije mejdu bankama. Ovako konkurencije nece biti i krediti nece ici bez obzira na to sto Roha i Llinic trazili od banaka.

Opet spinanje javnosri s nekim milijardama kuna koje nitko neće jer se nude po lihvarskim uvjetima. Što se tiče kartela isti će još dugo vladati Hrvatskom jer mu upravo Rohatinski to omogućava, a kako vidimo i nova Vlada nema ništa protiv.

I nedavno se spominjalo kako Rohatinski oslobađa milijarde kuna , no ništa se nije dogodilo…

Dizanje kredita po trenutnim uvjetima je direktan put u propast. Na ovakvo lihvarenje mogu pristat jedino oni koji su već duboko u govn…, a kasnije ćemo ponovno sanirati banke.

New Report

Close