HNB nije uspio spriječiti pa sad ‘liječi’ loš ZPK

Naslovnica Forum Komentari članaka HNB nije uspio spriječiti pa sad ‘liječi’ loš ZPK

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ono što je najgore u cijeloj priči nije bitno što se uzima kao referentna kamatna stopa (iako je jasno da su neke banke namjerno uzele LIBOR ili EURIBOR jer su oni gotovo na nuli pa je poprilično jasno s kojim motivima su odabrali upravo tu kamatu); već to što se dozvoljava da se za kredite uzete u priteklim godinama DANAS dozvoljava fiksiranje kamate uz današnje uvjete.
Pa ako je netko uzeo kredit 2005-2007. godine kada su banke dijelile kredite šakom i kapom i netko je platio 5% što je tada iznosilo EURIBOR + max 1%; danas mu banka za isti taj kredit šalje obavijest da je varijabilni dio EURIBOR plus DANAŠNJI spread od 5%. Za tri godine taj zajam će narasti sa originalnih 5% na razine 8-10%.

Dakle, trebali su ili reći bankama da FIKSIRAJU kamatu za sve stare zajmove, pa time ostaju originalni uvjeti (5% do dospijeća) ili ići na štetu tih istih banaka i odrediti im da fiksiraju spread na datum uzimanja kredita.

Postojeće rješenje je besmisleno i izrazito na štetu zajmoprimaca i izgledno je da će ponovno pasti na ustavnom sudu, kao i većina zakona koji izlaze iz kabineta ministarstva financija.

Problem HNB-a je u tome što su se tamo potpuno uljuljkali u svojoj neovisnosti i ponašaju se kao da se njih ništa ne tiče. Da je guverner i dalje Rohatinski, sigurno je da HNB ne bi šutila već bi ušla u otvoreni sukob sa ministartsvom financija, a u cilju zaštite potrošača. Dopisivanja sa ovom vladom gdje je glavni operativac Linić su uzaludna i jedini način na koji su trebali reagirati je javni istup Guvernera – jedino na taj način bi ministarstvo financija uopće razmislilo o svojim potezima. Ali guverner očito ima pametnija posla…

New Report

Close