Financijskim obrazovanjem do boljih financijskih kompetencija u privatnom i poslovnom životu

Naslovnica Forum Komentari članaka Financijskim obrazovanjem do boljih financijskih kompetencija u privatnom i poslovnom životu

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Na hrvatski jezik nikada nitko nije preveo knjigu Georga Simmela:“ Filozofija novca“. Jako simptomatično. Istu su studiju preveli i slovenci i srbi. U Supreknjižari je do nedavno u prodaji postojao srpski prijevod, no danas niti toga više nema.
Što to poručuje Simmelova filozofija novca? Kako su napisali u Superknjižari, prilikom promocije knjige: U ovoj knjizi, autor tvrdi da postignuće koje proizlazi iz kamatnih obveza, utemeljuje proizvodnju i razmjenu, a ne da, kao što tvrdi liberalna ekonomija, proizvodnja i razmjena ekonomije imaju primat – ni proizvodnja posredstvom klasične ekonomije, ni razmjena posredstvom neoklasične ekonomije.
Dakle, tvrdnje Georga Simmela kako „kamatna obveza utemeljuje proizvodnju i razmjenu“ ne korespondira ne samo liberalnim politikama nego niti monetarnim politikama koje su prisutne u našim ekonomskim i monetarnim politikama.
Upravo stoga zatečeni su događanjima u Agrokoru kako u zakonodavno-izvršnoj tako i u monetarnoj vlasti. Dok jedni daleko od očiju javnosti ispituju zakonsko izvršnu mogućnost spašavanja vlasnika, a ne Agrokora, dotle su u monetarnoj vlasti stoički indiferentni kako prema vlasniku tako i prema kompaniji.

New Report

Close