Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Enersys gradi svoju drugu vjetroelektranu na Pelješcu (objavljeno 12.12.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Enersys gradi svoju drugu vjetroelektranu na Pelješcu (objavljeno 12.12.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Izneseno je hrpu nebitnih podataka, a preskočeni su oni glavni i najvažniji:
– po kojoj cijeni HEP plača struju iz vjetroelektrana,
– po kojoj cijeni HEP plača struju iz termoelektrana,
– po kojoj cijeni se plača struja iz hidroelektrana,
– po kojoj cijeni se plača struja iz nuklearnih?
Tek tada bi bila moguća objektivna komparacija.

Dobro je da se potiče proizvodnja što više el. energije iz obnovljivih izvora, no korak prema energetskoj nezavisnosti treba učiniti projektiranjem i proizvodnjom vlastitih vjetroelektrana. To je tehnologija od koje sigurno nebismo smjeli zazirati i koja je unutar naših tehnoloških dometa (za razliku od mnogočega drugoga), a potražnja za njima će zacijelo rasti tokom godina pa bismo mogli stvoriti i dobar izvozni proizvod. Također: koliko sam upućen postojeće vjetroelektrane nisu projektirane za orkanske snage vjetrova poput naše bure iz razloga što takvih vjetrova nema (učestalo i trajno) na većini vjetrovitih lokacija u svijetu, ali to nije razlog da ih mi ne “izmislimo” za svoje potrebe.
Bio-dizel i bio-etanol također nisu za odbaciti ali sramota je za nas kao poljoprivrednu zemlju da sirovine za njih uvozimo. Zašto se više ne potiče uzgoj uljane repice?

g. mvalerjev, mislim da Končar radi prvu hrvatsku vjetroelektranu i uskoro bi ju trebao predstaviti

New Report

Close