Dvije Hrvatske: jedna tone na socijali, u drugoj prosječne plaće veće i četiri puta

Naslovnica Forum Komentari članaka Dvije Hrvatske: jedna tone na socijali, u drugoj prosječne plaće veće i četiri puta

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Da su ova dva seratora koji žive na državnim jaslama bila ikada u kamenjaru
Like ,Donjem Lapcu , Udbini , Dalmatinskoj Zagori ,Kordunu….nebi pisali takve bedastoće o “dvije Hrvatske”.

Ovako mi izgleda da su se svojim “naučnim radom” uključili u predizbornu promiđbu na strani onih od kojih dobijaju plaće.

.

vrlo bezobrazno okreću teze: u ratom pogođenim područjima više glasaju za “desnicu” jer u “ljevici” ima više onih koji jasno daju do znanja da ih nije briga za ratna stradanja, a to što siromašni ostaju siromašni je zbog toga što obje kompartije svim silama guše RAZVOJ te se jednom uspostavljeni odnosi više ne mogu mijenjati, ali može se tonuti, svi zajedno.

“razvijeni” krajevi su uglavnom turističke reketarske oaze, gdje je najveći izvor zarade nezakonito iskorištavanje sezonskih radnika, te “državna orijentacija” na turizam, koja je ulupala ogromne novce u betonske zidine hotela.

zagrebu je pak glavni izvor prihoda porezna presija cijele države iz koje se namiruju nebrojeni zagrebački činovnici, te “najkraći put” isisavanja novca koji se podigne u inozemnim kreditima.

da se trećina tog ulupanog novca uložila u proizvodnju u slavoniji i međimurju umjesto na sezonske hotele na obali i šeikovski raskošne činovničke urede u zagrebu, “statistička slika” bi bila radikalno drukčija.

Jedino što bismo mogli zaključiti iz ove analize je da je Milan Bandić najbolja opcija za cijelu Hrvatsku, jer je u Zagrebu najniža stopa nezaposlenosti i najveća prosječna plaća. Međutim, slaže li se s time većina? Nisam baš siguran. Iz ove analize jednostavno ne možemo ništa zaključiti, jer su problemi našeg gospodarstva prekomplicirani da bi se prikazali pomoću 2-3 pokazatelja.

zanimljivo je kako je gospođa Ana u podnaslov izvukla baš podatak o izbornim rezultatima kao da je to najvažniji podatak. a jasno je da će područja koja su u ratu razrušena i ostati nerazvijena ako je razvojna strategija takva da uništava svaku proizvodnju i koči gospodarski uzlet.

Ovo je politikantska analiza. Može se onda analizirati i da ratom pogodjeni krajevi ne bi nikad dali glas npr ministru koji mrzi sve što počinje na “hrvatsko” a sjedi u današnjoj vladi. Svakoj vladi cilj bo trebao biti ravnomjeran razvoj i demografska obnova inače će nestat i ovi tzv bogatiji krajevi

Glupe li analize “zelenih” profesora. Da mi je znati čime ste zaslužili VSS diplome? Molim zašto niste objasnili zbog čega su onda u apsolutno CRVENOM Međimurju prosječne plaće debelo ispod prosjeka RH odnosno među najnižima u zemlji? Također kukurikavci stalno hvale vrijedne radnike te uspješne male i srednje poduzetnike u toj županiji a plaća – crkavica. Ma nemate vi pojma o nikakvoj znanosti već prostituirate svoje nazaslužene diplome u službi politike . A PD molim da nas oslobodi ovakvih plaćenih i bedastih ništkorist tekstova.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]


vrlo bezobrazno okreću teze: u ratom pogođenim područjima više glasaju za "desnicu" jer u "ljevici" ima više onih koji jasno daju do znanja da ih nije briga za ratna stradanja, a to što siromašni ostaju siromašni je zbog toga što obje kompartije svim silama guše RAZVOJ te se jednom uspostavljeni odnosi više ne mogu mijenjati, ali može se tonuti, svi zajedno.

"razvijeni" krajevi su uglavnom turističke reketarske oaze, gdje je najveći izvor zarade nezakonito iskorištavanje sezonskih radnika, te "državna orijentacija" na turizam, koja je ulupala ogromne novce u betonske zidine hotela.

zagrebu je pak glavni izvor prihoda porezna presija cijele države iz koje se namiruju nebrojeni zagrebački činovnici, te "najkraći put" isisavanja novca koji se podigne u inozemnim kreditima.

da se trećina tog ulupanog novca uložila u proizvodnju u slavoniji i međimurju umjesto na sezonske hotele na obali i šeikovski raskošne činovničke urede u zagrebu, "statistička slika" bi bila radikalno drukčija.

samo treba delati i sve bu ok. zapad i sjever oduvijek su razvijeniji zbog mentalnog sklopa. to je tako bilo i u doba juge i austrougarske i tako će i biti. to nema veze sa ratom. da su u ratu stradali istra i zagorje, vjerujte da bi oni danas opet bili razvijeniji od ostalih. jednostavno, ti ljudi vole raditi i to je to. mi ostali malo manje i možemo im zavidjeti na uspjehu ili pokušati biti kao oni. oni nemaju vremena za desničarenje i brojanje krvnih zrnaca, tamo je dobrodošao svatko tko zna zasukati rukave. tamo se ujedno i najviše poštuju zakoni prema statistikama. dakle – tko želi zaraditi neka zasuče rukave i bit će i lastavičjeg mlijeka. do tada, preostaju nam statistike.

...povijest se ponavlja...

Ma joj svi se prave kao naivni i ne znaju u čemu je pravi razlog.
OK, odmah ću reći da ovo što ću napisati siguro nije jedini razlog razlike u razvijenosti jer kao što je jedan već napisao ekonomski odnosi su puno kompleksniji nego što se može svesti na par parametara.

Ali jedan od važnijih razloga je jednostavni geografski položaj.
Može se vidjeti da su razvijenije županije – pogotovo kopnene, puno bliže razvijenijim emitivnim tržištima – sjeverne županije primarno Austriji, a Istra Italiji. A također tu je i blizina Slovenije za cijeli taj skup županija. A te tri države su glavni trgovinski partneri RH.
Male udaljenosti omogućavaju da se odrađuju poslovi niže dodane vrijednosti, a da i dalje ima ekonomskog smisla. Tu se najčešće radi o proizvodnji intermedijarnih dobara, outsourcingu, lohn poslovima itd.

Zadarska ili Splitsko-dalmatinska županija tu nemaju šanse. Pa nitko neće voziti 300-400 km više i tamo razvijati industriju ako nema jaki interes. Sa slavonskim županijama je slično. S kim će oni raditi – sa BiH ? Srbijom ? Ili Mađarskom ?
Austriju kriza nije ni dotakla. Italiju je zahvatila kriza dosta, ali je ona i ogromno tržište, a Slovenija je u krizi tek koju godinu, a prije je bila najuspješnija tranzicijska država.

I s time da treba imati na umu da je taj “razvijeniji” dio RH oduvijek i bio razvijeniji i povijesno pod puno jačim utjecajem Austrije dok su “nerazvijene” županije i par stoljeća bile ili pogranično područje prema Osmanlijama (vojna krajina itd..) ili su bile pak pod Mlecima.
Nekima će se sad ovo činiti “od stoljeća sedmog” ali povijesna uvjetovanost se ne može ispraviti za par desetljeća. I u SAD je sjever još uvijek razvijeniji od juga, a od građanskog rata je prošlo ohooho. Italija ista priča, bez obzira što je Sicilija bila (i još uvijek je) izuzetno bogata.

Loki

New Report

Close