Država i banke u borbi protiv mrtvog tržišta nekretnina

Naslovnica Forum Komentari članaka Država i banke u borbi protiv mrtvog tržišta nekretnina

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nacionalizirati banke, samo to… Ovi programi su tragikomični..

Što prije odabrati stan, hahahah! Super fora iz zagrebačke banke! Super mi je ova akcija, prvu godinu kamata 4,95%, a ostalih 29 godina je 5,95%. Ajme, super povoljno! Idem ja odmah odabrat jedan stan da se to ne rasproda do sutra! Bože mili, pa, zar banke još uvijek misle da mogu ovako derat građane Hrvatske i zarađivat milijarde na račun njih? Neka kući u Italiji, Njemačkoj i Austriji prodavaju ovakve kamate! Ljudi moji, ne zavaljujte se u nikakve kredite po ovako nenormalnim i skupim uvjetima!!! Čovjek bez kredita je najsretniji, makar se vozio u Fiću! Nemojte biti doživotni rob banaka!!! Ako po tim uvjetima uzmete 100.000 eura kredita, vratit ćete banci preko 200.000 eura sa kamatama! Kvadrat će vas tako koštati 3800 eura, a ne ovih 1900 koji vam primamljivo izgledaju!

Puno lakše je pričati o novcu nego ga stvarati - Voltaire

patetično, najbolje bi bilo da bankari si sami “povoljno” pokupuju te stančine.

bolji naslov bi bio “država zajedno s bankama pokušava zadržati faraonske odnose na tržištu nekretnina”, oni će izgleda nastaviti s pokušajima da održe neodržive cijene, što je čisto hazarderstvo, za koje se nadam da će netko od njih odgovarati.

kupci spremno očekuju prve bankrote i rasprodaje stanova po realnim cijenama od 500-600 Eur/m2.

Pa, bankari su ih i kupili! Tko ih je financirao nego oni sami i sada ih kao nude super povoljno građanima, ma da mi suze krenu kako su samo darežljivi! Ovo je pokušaj da se pomogne bankama, da se riješe problematičnih tzv. rizičnih kredita! Mislim da su već prešli 12%, ali o tome nitko ne govori! Skrivaju te podatke kao zmija noge! Najgore, je što će sa tim pokušajem održavanja previsokih cijena pregaziti sve građevinare, ali kao da to brine banke! Kad naši na kraju propadnu, doći će EU i strani toliko jaki, da će graditi za 30% povoljnije, a njihove banke će ih financirati za 3-4% manje kamata! Eto, to je jedini način da pojeftine stanovi u Hrvatskoj! Jer, svima je očito da banke ne žele čistiti svoje bilance otpisivajući rizična potraživanja. Mislim da je najveći dokaz tome, upravo pokrenuta hajka ovrha putem Hine!? Uzmi građanima sve što imaju, nemoj im ostaviti ni za kruh, a poslije ćemo vidjeti kako dalje! Ma, Libija je mila majka za nas!
Na kraju krajeva, banke su te koje su napuhale nekretninski balon, a ne građevinari! Odobravale su kredite za gradnju zgrada pekarima, bricama, slastičarima, samo daj! Sa druge strane, građanima su odobravani krediti za kupnju tipa, plaća 4500 kn, rata 6200 kn, ali kao ima sudužnika pa nema problema! Evo ima problema, plaća je pala za cca. 20% na 3600 kn, ako je sretan da je uopće ima, a rata je narasla za 20% (ako nije švicarac, jer je tada 50%), na npr. 7450 kn i sada i dužniku i sudužniku, obično supružniku idu kompletne plaće na ratu kredita. Djeca im nemaju što za jesti, ali ima se svoj stan, to je bitno! Prošlo je tek 3-4 godine od buma, pa ima još samo 25 godina dok stvarno i bude njihov! Eto!
Imam sreću, pa nemam tih problema, ali ih svakodnevno slušam od prijatelja i poznanika, kako na poslu, tako i na ulici i u kafiću! Jer, to je glavna tema dana svuda! Ali, neka je m2 2000 ili 3000 eura, vidim ima ih i po 5000 ili 6000 eura, ma mi smo raj za budale, a i za banke!

Puno lakše je pričati o novcu nego ga stvarati - Voltaire

Slažem se sa vama, ali mislm da se to može riješiti jedino osnivanjem nekakvog investicijskog fonda koji če te stanove otkupiti. Prvo na tržištu postoje stanovi koji se nikad neče prodati i da ih daju za 200EUR.

Banke ne žele kredite koje su davale za izgradnju stanova stavit u rizične kredite jer onda moraju za taj iznos povečati sredstva rezervi. Jednostavnije im je prolongirat takav kredit nego ga pisat kao rizičan.
Jer bi onda taj stan morali prodavati na aukcijama, te bi postigli do 50% manje cijene.

New Report

Close