Ćorić kriv po zapovjednoj, Praljak i Pušić oslobođeni nekih optužbi

Naslovnica Forum Komentari članaka Ćorić kriv po zapovjednoj, Praljak i Pušić oslobođeni nekih optužbi

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“Ako Hrvatska dobije samostalnost, pokušat će podijeliti Bosnu”

Volter je dobo reako da je povijest “mit kojega svaka generacija piše novu verziju”. Kažu da su oni koji ne uče iz povijesti osuđeni da ju ponavljaju.

Ali kad se u novinskom naslovu nađe formulacija “vrijeme u kojem je, prema sucima, djelovao udruženi zločinački pothvat” onda bi trebalo podsjetiti na ovo čuveno upozorenje Alije Izetbegovića davno prije izbijanja “belaja” u Bosni. Zašto? Na taj prepostavljeni budući hrvatski pokušaj podjele Bosne upozoravao je i Warren Zimmemann, posljednji američki ambasador u Jugoslaviji. Bill Clinton, tadašnji američki predsjednik za Bosnu tada jednostavno nije mario a zainteresirao se za nju tek kada je procjenio da bi mu zavođenje mira u Bosnidobro koristiti kao adut u predsjedničkoj kampanji za drugi mandat. Njemu je bila dovoljna knjiga Roberta Caplana “Balkan Ghosts” (balkanski duhovi).

Ignoriranje ovog upozrenja Alije Izetbegovića djelomično je koštalo Dietricha Genschera funkcije. Naime, on nije taka naprasno, “preko noći”, morao otići s funkcije njemačkog ministra vanjskih poslova samo zbog preuranjenog priznanja Hrvatske, ignorirajući upozorenja lorda Carringtona da se niti jedna nova država na teritoriju bivše SFRJ ne smije priznati dok se sve međusobno ne priznaju u granicama koje su imale kao njezine konstitutivne republike.

Pokazalo se da nije uvažavao niti ovo upozorenje Alije Izetbegovića (iako je za to djelomično odgovoran i Alija Izetbegović koji se u svemu tome jednostavno gubio i često ostajao bez orijentacije).

Zainteresirane entuzijaste koji se ne boje neugodnih istina upućujem na izvrsnu knjigu “The Hour of Europe” Josipa Glaurdića; ili barem na tekst “Bezdušno komadanje Bosne” Adila Zulfikarpašića; verzija u sarajevskom Oslobođenju.

New Report

Close