Član uprave Plive kupio pa prodao 14.335 dionica (objavljeno 06.06.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Član uprave Plive kupio pa prodao 14.335 dionica (objavljeno 06.06.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

i tako se lopovi međusobno nagrađuju milijunima na koje će ovoj banana republici platiti 0 kuna poreza

Ne razumijem u čemu je problem. Čovjek je samo iskoristio opciju. Banana republika ili ne – to je njegovo pravo.

Problem je tome što je u Banana Republic of Croatia nekoliko stotina obitelji iskoristilo opcije na veći dio dobara ovog društva.Pljačka imovine od strane oligarhije jedna je od osnovnih značajki koje neku državu svrstavaju u skupinu banana republika

Geiger, trebao bi se malo bolje informirati o poreznom sustavu ove zemlje, prije nego što kreneš pljuvati po njoj. Na navedenu zaradu se plaća državi odmah porez na dohodak od kapitala u iznosu 15% + lokalni prirez od zarade po opcijama. Ako istu zaradu korisnik opcije mora prijaviti u godišnjoj prijavi poreza na dohodak onda se oporezivanje penje do važeće porezne stope koja za ovako veliki dohodak iznosi 45% + stopa prireza (ukupnno 52% u ZG). Dakle puno više od 0 kuna, a i više nego što bi top manager platio na isti dohodak u UK ili Švicarskoj.

Da dopunim greengo-a….

Da, ali mislim da porez plaća po nabavnoj cijeni dionica.
tj plaća porez na ono što je dobio od Plive ali na razliku
od 6,4 mil kuna nema poreza.

Ukoliko nisam u pravu, a ima neki porezni stručnjak
molio bih da pojasni…..

Sadra, kod opcija se opisani porez plaća na razliku od tržišne do opcijske cijene (u ovom slučaju 6,4mil.kn.*(15%*stopa prireza). Tržišna je ona cijena koja je vrijedila na burzi u trenutku izvršenja opcija. Znam taj porezni oblik dobro jer sam isam bio jedan od “lopova” u “banana republici” koji je međusobno nagrađen “milijunima”.

New Report

Close