Cijene koje završavaju s 98 ili 99 lipa uskoro bi mogle otići u povijest

Naslovnica Forum Komentari članaka Cijene koje završavaju s 98 ili 99 lipa uskoro bi mogle otići u povijest

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Kako ova SDP-ova Borzanica izmišlja ,la’že i podvaljuje sirotim kupcima.
Trgovci od tih 0,99 ništa ne zarade.
I kada bi cjena bila 1 kupci nebi imali ništa od toga korisno , već bi plaćali 0,1 više i tek tada bi trgovci zaradili više – 0,1.

Svakodnevno obilazim razne trgovine , kao kupac , i mogu reći da su trgovci izuzetno pošteni u vraćanju kusura.
Čak što više često zaokružuju na više u korist kupca a na štetu svoju (npr Konzum 1,50kn zaokruže na 1,00kn).

.

Ma tko zaradi te lipe? Kao prvo, na računu se kuca cijena od 99 lipa, ne zaokružuje se, a u kasi na kraju dana stanje mora odgovarati. Odgovara svaki prodavač za sebe i ako fali, nadoknadi iz svog džepa, a ako ima viška, ostavi valjda sa strane za drugi put (iako ne može ostati veliki višak jer znači da nešto nije kucao/la pa opet nije dobro!). Drugo, koiko to ukupno računa završi na 99 lipa? Tko to kupi samo jedan proizvod? Treće, kada je račun na 99 lipa neće prodavač vratiti 1 lipu, ali ponekad kada završava na 97 lipa jako često vrate 5 lipa (znači 2 lipe više). Malo izračunajte koliko onda pojedini prodavač može zaraditi na tim lipama i da ne vraća nikad ni po 5 lipa! Uostalom, tko bi i uzimao te lipe, kad ljudi često ostave i “žute kovanice” jer ima samo smetaju. Ne obmanjujte ljude da itko zarađuje izravno na tih 1 lipi što fali do jedne kune. Niti prodavač, a sigurno ne trgovački lanac (jer nema način da to knjiži)! Kad se sve te lipe zbroje, naravno da bude velika ukupna brojka koja od toga ispadne, al to su sitnice i to nikoga neće spasit.

JEDINA svrha cijena od 99 lipa je psihološke prirode da čovjek kada vidi cijenu od 8,99 neće zamišlja da proizvod košta 8 kuna, a ne 9! Čak i kada je svjestan da tih 99 lipa utječe psihološki.

Zato ne pišite gluposti, a od Borzan i ekipe političara smo navikli da pričaju gluposti, to nije ništa novo. Ona brine za naše lipe, a nije ju brige što joj pajdaši uništavaju milijune………

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Još jedna nebuloza kojoj ne razumijem svrhu! Što je iduće? Zabrana iskazivanja cijene u lipama uopće?

Kao prvo ispričavam se na podužem postu. Evo ja kao obični kupac jesam za to da se cijene zaokruže i alergičan sam kada mi ne vraćaju lipe. Lipe kao i kune su isto platežno sredstvo a cijena je iskazana u kunama i lipama , a tih par lipa koje mi uzmu u trgovini su moje ne njihove. Pročitao sam ova 3 komentara gore i vidim da ta gospoda nemaju problema sa novcima. Da se razumijemo mislim da kao nijedan političar niti gđa. zastupnica u Europskom parlamentu nije pokrenula ovo pitanje zbog običnih građana i njihove dobrobiti nego tek toliko da se vidi da se tamo nešto radi da prikupi koji politički bod i kao brine o građanima. Ovi gore komentari , pa evo moje gledište (kupca koji želi povrat lipa) . Pero7 Imam dojam da Ti to ne prihvaćaš samo iz poltičkih razloga koji me ne interesiraju , i još si naveo konzum kao primjer poštenja i to za 50 lipa ne 1, 2, 3 lipe već 50 , stvarno imaš sreće. KressoM da te citiram početak ” Ma tko zaradi te lipe? Kao prvo, na računu se kuca cijena od 99 lipa, ne zaokružuje se, a u kasi na kraju dana stanje mora odgovarati. Odgovara svaki prodavač za sebe i ako fali, nadoknadi iz svog džepa, a ako ima viška, ostavi valjda sa strane za drugi put (iako ne može ostati veliki višak jer znači da nešto nije kucao/la pa opet nije dobro!) ”
Kase im nikad ne štimaju u lipu kako je predviđeno zakonom. Dopušten je neki manjak ali za višak se zatvara trgovina i kažnjava novčano. Po tvojem trgovina smije imati i višak i manjak. Ako ima višak ostavi sa strane za drugi put a ako je manjak skida se od plaće. Da li inspekcija to provjerava recimo nenajavljeno dođe u kontrolu , zatvori 3,4 kase i provjera stanja u kasama. Još nisam čuo da je inspekcija kaznila ili zatvorila neki TC zbog viška u kasi (možda zato jer se porezna njima najavi i dogovori prije inspekcije) a iz vlastitog iskustva znam da u jednoj smjeni zna se nakupiti i do 100, 200 kn viška u kasi . ” Drugo, koiko to ukupno računa završi na 99 lipa? Tko to kupi samo jedan proizvod?” Nije bit koliko računa završava sa 99 lipa nego je bit u tome da recimo račun od 119,46 kn daš 120kn a vratiti 50 lipa (-4 lipe). Ja , odem po kruh cijena 6,97 dam 10kn vrati mi 3 kn. O žutim lipama koje nitko neće ja sam u trgovinama vidio drugačije . ” Ne obmanjujte ljude da itko zarađuje izravno na tih 1 lipi što fali do jedne kune. Niti prodavač, a sigurno ne trgovački lanac (jer nema način da to knjiži)!” Da li je ovo nekakv porezni prekršaj naplati a ne proknjiži , znači ne vrate lipe , ako je višak stave za drugi put i onda još ne proknjiže? Ovdje si sam sebi skočio u usta gdje pišeš ” Ne obmanjujte ljude da itko zarađuje izravno na tih 1 lipi što fali do jedne kune.” pa kasnije ” Kad se sve te lipe zbroje, naravno da bude velika ukupna brojka koja od toga ispadne, al to su sitnice i to nikoga neće spasit.” Znači velika svota koja ispadne na kraju je sitnica koja se ne proknjižava. Cirus , neka ti od svake kune od plaće skinu 1 lipu svaki mjesec. Recimo imaš 5000kn plaću od svake kune ti skinu 1 lipu i dobiš plaću 4950.kn i ti zadovoljan.

Poštovani FranjoII,

jedno je inspekcija, koja bi naravno trebala biti učinkovitija, a drugo je ovo što u članku piše.

Postoje dvije činjenice:
1) kase i završni račun kada se knjiži moraju štimati u lipu i točka. Knjigovodstveno nikakav manjak/višak ne prolazi.
2) sa ovih 99 lipa jedini tko izravno gubi su trgovci! Jer na SVAKOM, baš svakom, artiklu kojemu je cijena na 99 lipa, bez obzira koji je krajnji račun “gube” 1 lipu! Zašto onda to rade? Zato jer je to psihološke prirode i neizravno im donosi im veći promet nego što ga gube s tim lipama.
3) vama tu lipu ili te tri lipe nitko ne uzima! Vi ih ostavljate! Tko vama smeta da zatražite točan iznos povrata? Ne postoji puno prodavača koji će vam to odbiti! Dakle, kao što bi se pobunili za 10 kuna manji povrat tako se pobunite i za 3 lipe manji povrat, ako vam je stalo. Ustalom, ja često, a kao što je i neko gore naveo doživim da mi prodavači/ce vrate više nego što bi trebale, npr. na vašem primjeru “od 119,46 kn daš 120kn a vratiti 50 lipa (-4 lipe)” često vrate i 60 lipa, a pogotovo ako je cijena npr. 119,06 ili čak 119,20 vratiti će vam 1 kunu (dakle +6 ili +20 lipa). U prosjeku to dođe otprilike na nula. Uostalom, tko misli da se tako mogu silni milijuni zaraditi neka svaki puta kad ga zakinu za koju lipu, zatraži sve i onda nek stavalja to sa strane i neka broji!
4) i prodavačima bi bilo puno, puno lipše da cijene ne završavaju na 99 lipa

P.S. Ovo vaše “Recimo imaš 5000kn plaću od svake kune ti skinu 1 lipu i dobiš plaću 4950.kn i ti zadovoljan.“, oprostit ćete mi, je jedna od većih g.l.u.p.o.s.t.i! Nema apsolutno nikakve logike i smisla!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

priličan broj naloga na ZSE također završava na 99 lipa, molim Biljanu Borzan da sa svojim stručnim timom, u europskom parlamentu pokrene pitanje formiranja takvih cijena, možda je upravo to razlog što ne rastemo kao europske burze, Biljo, daj si truda i pokreni burzu

New Report

Close