‘Cijena srebra pasti može, ali porasti mora!’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Cijena srebra pasti može, ali porasti mora!’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ovo je kao da slušam Iveka123.

Ostajem u Hrvatskoj jer volim izazove, a nema većeg izazova nego pokušati preživjeti u Hrvatskoj!

“Sve moze pasti ali porasti mora”….slicno se moze reci, pored zlata i srebra, za sve druge metale te nemetale na tzv. commodity trzistu.
Ono sto je bitno za investitore je tzv. investment horizon (vremenski okvir) jer sto je on duzi (npr. 10 godina vs. 3 godine) to je vjerojatnost povratka gubitka veca, iako nista nije garantirano. Opce je poznato da su zlato te srebro izuzetno ‘volatilni’ te spadaju u kategoriju investicionih instrumenata najviseg rizika koji zahtjeva specijalisticka znanja ‘trading instrumenata’.
Usporedjivanje prinosa od zlata te srebra s tzv. stednjom (fixed income investments) strucno je neprihvatljivo jer se radi o potpuno razlicitim ‘asset klasama’ sa neusporedivim profilima rizika.
Naime, konstrukcija te diverzifikacija portfelja moze ukljucivati, radi kontrole portfolio rizika, u raznim postocima fixed income (stednju), commodities, te dionice iz raznih sektora te industrija, itd.
Fizicko kupovanje srebra (kao sto je sugerirano u clanku) nij vecino se odnosi samo na korisnike u proizvodjackom procesu.
Ostali investitori to rjesavaju putem tzv. derivativa (futures, options) ili direktnom kupovinom dionica proizvodjaca zlata i srebra. Tu takodjer postoje rizici, jer proizvodjaci zlata te srebra ”hedgiraju dio svoje proizvodnje’ odnosno prodaju po unaprijed fiksiranim cijenama (forward contracts) tako da npr. cijena zlata ili srebra na tzv. spot trzistu moze rasti a da se to ne reflektira na profitabilnosti firme proizvodjaca jer je dio proizvodnje vec prodan po nizim cijenama, itd.

…sad kad smo rasprodali zlato,ajmo još i obiteljsko srebro…

…pa nas više neće glava bolit… [tongue]

New Report

Close