Ceste se u Hrvatskoj nikad nisu gradile po nižim cijenama

Naslovnica Forum Komentari članaka Ceste se u Hrvatskoj nikad nisu gradile po nižim cijenama

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

slabije se krade i boje su nešto jeftinije

ceste su najgori dio antitržišnog politički silovanog sektora građevinarstva. tek bi se dolaskom ozbiljne inozemne konkurencije moglo pričati o realnim cijenama. i to s neovisnim nadzorom koji nema nikakve veze s politikom.

projektatntske cijene ne znače apsolutno ništa, to su samo relikti samoupravne antitržišne ekonomije, prepisivanje uvijek istih jediničnih cijena kao da tržište ne postoji ni u pojmovima.

u normalnim ekonomijima investicijske cjenike kompiliraju zavodi za statistiku ili privatne tvrtke s istom funkcijom, statističkim praćenjem realnih ugovorenih cijena.

Čl. 91 ZJN

1) Ako je u ponudi iskazana neuobičajeno niska cijena ponude ili neuobičajeno niska pojedina jedinična cijena što dovodi u sumnju mogućnost isporuke robe, izvođenja radova ili pružanja usluga koji su predmet nabave, javni naručitelj može odbiti takvu ponudu. ……

4) Javni naručitelj mora provjeriti podatke o sastavnim elementima ponude iz objašnjenja ponuditelja, uzimajući u obzir dostavljene dokaze. Javni naručitelj provjerava jesu li cijene ekonomski objašnjive i logične, a osbito može provjeriti jesu li u cijeni bitnih stavki sadržani svi troškovi (osoblja, materijala, uređaja, usluga itd.) te je li cijena za tržišno vrednije, odnosno kvalitetnije stavke u pravilu viša nego za tržišno manje vrijedne,
odnosno manje kvalitetne stavke.

New Report

Close