Branko Roglić: Treba omogućiti da se radnika lagano zaposli i otpusti

Naslovnica Forum Komentari članaka Branko Roglić: Treba omogućiti da se radnika lagano zaposli i otpusti

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Otpremnina kod otkaza i to kakvi iznosi. Samo na “bogatom” Balkanu. Vani ako ne uspiješ naći novi posao za vrijeme otkaznog roka, ideš na burzu i tamo te plaćaju određeni rok ako aktivno tražiš posao i to možeš dokazati. A posla uvijek ima za one koji žele raditi. A kad radiš, radiš cijeli dan bez stanke i doprinosiš. A kod nas? Koliko to naša radna snaga radi preko dana – ono zaista radi i uistinu radom stvara nešto i pridonosi gospodarstvu. Dakle javna uprava, političari, agencije itd. odmah otpadaju s tog popisa, pa i oni u državnim tvrtkama. Kod privatnika je već malo teže ljenčariti i ići po nezarađenu plaću svakog mjeseca. Iznimka je ako je privatnik lažni privatnik i iz državne blagajne prima novac od pajdaša nizašto – dakle on, neradnik jedan, njegova neradnička svita u upravi te naposljetku i njegovi “radnici” neradnici koji sjede uokolo i zajebavaju se iz dana u dan, ne samo oni već veliki dio “radnika” u državi.

Uz ovakve sindikate i radno zakonodavstvo to su totalne gluposti. Kada kod nas čovjek dobije otkaz osuđen je golo preživljavanje, upada u blokade, izložen je raznim ucjenjivanjima kod traženja novog posla a kada ga i dobije ne zna da li će dobiti plaču.Dotični gospodin ne stvara nikakvu novu vrijednost, on je samo običan preprodavač na veliko i iz toga je napravio nauku. Logika naših poduzetnika je da im se sve omogući i porezne olakšice i jeftini krediti a kada propadnu nikome ništa, novci su na sigurnom, otvore novu tvrtku i opet sve ispočetka.

Ne trebaju nama radnici. Radno mjesto možeš dobiti vani. A ono što imamo ćemo uskoro morati pokriti radnom snagom iz inozemstva jer su kod nas svi na faksu, nitko više ne uči zanat itd. A razina faksa i znanja onih koji ga završe je takva da bi se s tim istim “znanjem” trebali stiditi uopće priznati da imaju diplomu koliko im je šuplje. Ali bolje sve na faks nego da ta gomila traži neprestano radna mjesta. Kad završi taj mizerni faks, neka upiše još jedan pa još jedan, a kad im dojadi ili vanka ili prodavati krpice i cipele u šoping centar. A vani će ga odmah provaliti i njega/nju i njegov “faks” i njegovo šuplje znanje, pa izvoli u tvornicu ili čistiti sobe po hotelma sa onom lažnom diplomom.

New Report

Close